NIEUWSB&W

‘t zwarte goud – publicatie week 33


Marc Brekelmans | 17 augustus 2006 | B&W

‘t zwarte goud, de naam impliceert dat we het over iets heel erg bijzonders hebben. Voor veel audiofielen is de LP, want daar heb ik het over, ook iets bijzonders en mysterieus. Zo wordt hij voor ieder draaibeurt ritueel van alle stof ontdaan en met eerbied op het plateau gelegd.

Als je het nuchter bekijkt is een LP weinig bijzonder; een grote plaat vinyl met in het midden een gat en aan de boven- en onderzijde groeven. Vroeger – en dan praat ik over de periode tot zo’n vijfentwintig jaar geleden – had nagenoeg ieder huishouden wel LP’s en singles in huis. Er werd veelal niet al te zorgvuldig mee omgegaan – als er maar geen krassen op kwamen – en van antistatische hoezen, speciale draaitafel matten, reinigingsvloeistoffen of pucks had de gemiddelde Nederlander nooit gehoord. Ja, er was een platenborsteltje om het ergste vuil van de naald te halen, maar that’s it.

Hoe anders is het tegenwoordig. De platenspeler is het domein van audiofielen – om maar eens een enge term te gebruiken –, die hun platen koesteren alsof het, euuh….zwart goud is, en diskjockeys. Voor de laatste een werktuig voor de eerste een gekoesterd kunststuk op een speciaal audiomeubel. De laatste jaren komt daar echter langzaamaan verandering in. Steeds meer mensen halen de doos met oude platen van zolder of struinen rommelmarkten af voor leuke platen. Deze groep maakt vaak gebruik van een oude Thorens, Dual of Technics draaitafel, soms opgewaardeerd naar moderne maatstaven met een ander element of zelfs een nieuwe arm of plint. Krijgen ze echt de smaak te pakken dan wordt vaak een “ betaalbare”  draaitafel gekocht van merken als Rega of Pro-ject.  Kortom, steeds meer mensen zijn bezig met vinyl.

Reden voor HiFi.nl om alle artikelen en recensies te verzamelen in een zogenaamde vinyl special. Nu is het voor iedereen die iets wil weten over draaitafels eenvoudig deze informatie op HiFi.nl terug te vinden. Op zoek naar LP recensies? U kunt ze vinden in deze special. Recensies van oude en nieuwe draaitafels; ook deze zijn er te vinden. Heeft u een draaitafel of overweegt u de aanschaf van een platenspeler, neem dan snel een kijkje op de HiFi.nl vinyl special.

Maar we hebben deze week natuurlijk ook weer de nodige nieuwe artikelen en recensies. Wat dacht u van een interview met de man achter HiFi Video Test, oftewel Theo Wubbolts. In de rubriek “de muziekbeleving van….” Gaat Dieter van den Bergh op zoek naar de muzieksmaak van de HVT hoofdredacteur.

Patrick van den Bergh bracht een bezoek aan Projecta, europees marktleider op het gebied van projectieschermen. In de moderne fabriek in Weert kreeg Patrick alle schermen van dit Nederlandse merk te zien.

En het zwarte goud? Ook dat zijn we deze week niet vergeten. Kijk maar eens naar de LP recensies van o.a Katie Melua en John Coltrane. Daarnaast hebben we ook recensies van de nieuwe David Roth cd op het Stockfish label, de nieuwe cd van Sufjan Stevens (aanrader), The Plastic Ono Band op Gold cd en de  film Me and You and Everyone We Know op DVD.

Veel leesplezier,
Marc Brekelmans
Hoofdredacteur HiFi.nl

 

Nieuw op HiFi.nl

Achtergrondartikelen en columns

De muziekbeleving van … Theo Wubbolts  
In deel 4 van De Muziekbeleving van… Theo Wubbolts, hoofdredacteur van maandblad Hifi Video Test (HVT). “Ik laat je nu een stukje muziek horen puur om je te imponeren.”

Organische chemie 
Er bestaan nogal wat zijdelingse verklaringen waarom vinyl, zo u wilt de plaat, ondanks de opkomst van de CD stand heeft weten te houden.


Hi-Visit

Projecta  
De geschiedenis van Projecta gaat inmiddels al meer dan 50 jaar terug in de tijd. In 1952 opgericht als familiebedrijf werden de eerste projectieschermen op de markt gebracht, nog voor de komst van de televisies op de consumentenmarkt. Enthousiast ontvangen door bijvoorbeeld diaprojectie-liefhebbers, groeide het familiebedrijf mee met de vraag naar degelijke projectieschermen en de professionalisering van apparatuur.


Software

Katie Melua - Piece By Piece (Vinyl)  
Van Katie’s eerste schijf ‘Call Of The Search’ zijn in totaal drie miljoen exemplaren over de toonbank gegaan en voor de opvolger zal dat aantal wel niet veel lager uit gaan komen.

The Plastic Ono Band - Live Peace in Toronto 1969 (CD)  
Terwijl ‘Abbey Road’ als gezamenlijk product op de hitlijsten te vinden is, maken zowel Paul McCartney als John Lennon al plannen om een solo carrière te starten. John formeert de Plastic Ono Band die in de loop der tijd onderdak zal bieden aan zeer uiteenlopende musici.

John Coltrane - Africa/Brass (Vinyl)  
Dit album markeert het debuut van Coltrane op Impulse!, het label waarvoor hij daarna nog veel prachtige albums zou maken, waaronder het fameuze ‘A Love Supreme’. In 1961 is hij vooral geïnteresseerd in folk muziek - o.a. uit Afrika - en in grote bezettingen.

David Roth - More Pearls (CD) 
U kent ze waarschijnlijk allemaal, de nummers van de nieuwe CD van de Amerikaanse singer songwriter David Roth. Op ‘More Pearls’ zingt deze troubadour namelijk uitsluitend covers van songs die door anderen bekend geworden zijn.

Sufjan Stevens - The Avalanche (CD)
Op vakantie in een vreemd land kun je, als de tijd op is, het gevoel hebben dat je er nog niet klaar bent, dat je er snel nog eens terug moet komen. Sufjan Stevens moet iets dergelijks gehad hebben na het maken van Illinois, na Michigan de tweede staat van de VS die hij portretteerde. Alvorens de tanden in een nieuwe staat te zetten werden de ideeën die waren blijven liggen alsnog uitgewerkt.

Me and You and Everyone We Know (DVD-film) 
Het speelfilmdebuut van de Amerikaanse performanceartieste Miranda July is een reeks ontmoetingen tussen eenzame mensen. Geen zielenpoten, ze staan juist aandoenlijk enthousiast in het leven.

MERK

EDITORS' CHOICE