NIEUWSB&W

DigiLeen populair bij ouderen

Redactie HiFi.nl | 20 augustus 2006 | B&W

(gezien op het Internet)

Sinds de start van een proef met het gratis digitaal uitlenen van muziek zijn in Nederland meer dan 400.000 tracks uitgeleend. De proef, DigiLeen, is in november gestart en is een initiatief van de Centrale Discotheek Rotterdam met medewerking van onder meer Buma/Stemra en een aantal muziekmaatschappijen.

Het digitaal lenen slaat vooral aan onder gebruikers van 50 jaar en ouder. 
Met DigiLeen kunnen Nederlanders een deel van de muziekcollectie van de Centrale Discotheek Rotterdam digitaal lenen. Iedereen in Nederland met een PC – met uitzondering van Apple gebruikers – en een snelle interverbinding kan, na installatie van de DigiLeen software, gratis muziek downloaden. Gedownloade bestanden zijn gecodeerd en kunnen een week lang worden beluisterd. De bestanden zijn afspeelbaar op één PC en niet te branden of te kopiëren

Vooralsnog is slechts een deel van de muziekcollectie van de Centrale Discotheek Rotterdam beschikbaar voor digitaal uitlenen. Daarvoor zijn overeenkomsten afgesloten met platenlabels die zich richten op jazz en klassieke muziek. Sinds deze week is daar ook het platenlabel Music & Words aan toegevoegd, een label dat is gespecialiseerd in wereldmuziek.

De keuze om te beginnen met muziekgenres die niet direct populair zijn onder een groot publiek, is een bewuste geweest, aldus directeur Michiel Laan van de Centrale Discotheek Rotterdam. “We willen laten zien dat we een andere rol hebben. Wij hebben geen commerciële insteek, maar eerder een culturele.” Volgens Laan is een volgende stap wel om ook popmuziek aan te bieden. Daarvoor moeten echter nog wel overeenkomsten worden gesloten met plantenlabels. “Het doel is om uiteindelijk alle soorten muziek aan te bieden.”

In totaal heeft de Centrale Discotheek Rotterdam een collectie van meer dan 300.000 CD’s. Daarvan kunnen er op dit moment meer dan 5000 digitaal worden geleend.

De proef met digitaal lenen duurt een jaar. In totaal hebben zo’n 8000 gebruikers zich tot nu toe aangemeld, die samen 400.000 tracks hebben geleend. Laan vindt dit een behoorlijk aantal, zeker gezien het muziekaanbod dat volgens hem ‘niet het makkelijkste’ is. De grootste groep gebruikers is tussen de 51 en 60 jaar, gevolgd door een groep van 61 jaar en ouder. De relatief hoge leeftijd van de gebruikers hangt samen met de genres die worden aangeboden. Toch vindt Laan dit een opvallend gegeven. “Het blijkt dat oudere mensen minder digibeet zijn dan vaak worden gedacht.”

Het digitaal lenen van muziek biedt interessante mogelijkheden voor platenmaatschappijen, meent Laan. In feite is het lenen een ‘try before you buy’-systeem. Wie een album of track wil kopen, kan na een week gratis luisteren via een link naar een site waar tracks en albums te koop zijn. Daarnaast krijgen maatschappijen inzicht in het profiel –leeftijd, geslacht, etc. - van de luisteraars.

MERK

EDITORS' CHOICE