NIEUWSB&W

Optimaliseren - publicatie wk.34


Marc Brekelmans | 25 augustus 2006 | B&W

Het gros van de betere hifi-sets presteert niet het maximaal haalbare. Een boude uitspraak? Misschien... Maar wie heeft er echt alles aan gedaan om de installatie naar perfectie te brengen en om hem, daar eenmaal aangekomen, ook perfect te houden?

IK, zal u misschien in gedachten zeggen. Maar is dat ook echt zo? Heeft u bijvoorbeeld alle apparatuur met de juiste fase aangesloten, heeft u uren besteed aan het vinden van de ideale luidspreker opstelling, is de stroomvoorziening echt optimaal? Maakt u ieder jaar alle contacten ( cinchbussen en pluggen van de interlinks) schoon en is de akoestiek helemaal optimaal? Nee, waarschijnlijk niet.
Wist u bijvoorbeeld dat heel veel draaitafels verkeerd of niet tot perfectie afgeregeld zijn, terwijl dat met een vaste hand, een uurtje van uw tijd en veel geduld betrekkelijk eenvoudig te doen is?

Een naald die de groeven van uw LP’s aftast heeft heel wat te verduren, iedere modulatie (soms zo klein als 5 micron) in de groef moet omgezet worden in muziek. Daarbij wordt een enorme druk, en dus warmte opgebouwd. De warmteontwikkeling is zelfs zo hoog dat de plaat een klein beetje smelt. Tel daarbij op de enorme lengte van de groef en u weet wat de naald te verduren heeft tijdens uw half uurtje muziekgenot. Goed afstellen dus die draaitafel. Nu is het natuurlijk makkelijk te roepen dat u uw draaitafel goed moet afregelen, maar hoe dan? Kijk, en daar hebben wij natuurlijk ook aan gedacht. Deze week dus een handleiding voor het perfect afstellen van uw draaitafel op HiFi.nl.

Verder deze week een recensie van de Dali Ikon 5 luidsprekers. We hebben al verschillende modellen uit deze serie getest (tot nu toe met uitstekende resultaten); zou de kleinste vloerstaander uit de reeks hetzelfde resultaat geven? Guido de Kanter ging op onderzoek uit.
Dali is niet al te lang stil blijven staan bij het (internationale) succes van de Ikon serie. Gewapend met de opgedane kennis en het succes van de Ikon en Helicon serie zijn ze aan de slag gegaan met een serie die boven de Ikon, maar onder de Helicon gepositioneerd zal worden; de Mentor serie. Ook deze serie maakt weer gebruik van de inmiddels befaamde tweeterunit bestaande uit een dome (het traditionele  bolletje) in combinatie met een ribbon. Auteur Patrick Hendriks mocht in Kopenhagen de nieuwe Mentor serie beluisteren op de eveneens nieuwe NAD Masters serie, NAD’s nieuwste ‘high end’ lijn en de directe opvolger van de NAD Silver series.

Veel leesplezier,
Marc Brekelmans
HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware

Dali Ikon 5 
Andere Ikons van prijs/prestatiekoningen Dali, zoals de 2 en de 6, oogstten al veel lof in de pers, hier en in het buitenland. Inmiddels is de lijn uitgebreid met extra vloerstaanders: de kleine 5 en de grote 7. HiFi.nl koos die eerste. Hangt ook hier een kleine sensatie in de lucht?


Achtergrondartikelen – column

Afregelen draaitafel  
Het correct afregelen van een platenspeler is nog altijd een grote uitdaging. Maar de auditieve beloningen zijn nou eenmaal onweerstaanbaar.

bezoek NAD en Dali  
Tijdens de “Press Conference 2006 hebben de Deense luidsprekerfabrikant DALI en de Canadese audiofabrikant NAD nieuwe producten aan de pers voorgesteld.

Vive les vacances, door Bert Dekker   
Het weerbericht sprak klare taal. Regen, wind en lage temperaturen. Het recept voor onze vakantie aan de Bretonse kust. Veel plezier in de koudeput. Soit. Basta.


Software

Scritti Politti - White Bread Black Beer (CD)  
Het lieflijk hoge stemgeluid met Anita Meyer achtig hijgje van Green Gartside is volledig intact, maar muzikaal ging het roer flink om. Scritti Politti was al een eenmansband, maar nu deed Gartside echt alles alleen, thuis in Oost-Londen.

Sao Paulo Underground – Sauna: Um, Dois, Trés (CD) 
Rob Mazurek. Veelzijdige jazz man en sinds 1996 ook schilder. Via meerdere projecten (o.a. Chicago Underground Duo, Mandarin Movie) heeft hij vriend en vijand bevestigd cq. verrast.

Micah – Everything (CD)  
Micah. Een Hebreeuwse naam die veelvuldig voorkomt in het oude Testament. Creatief als hij is (opera geschreven, rolletje in Sex In The City, schildert ook nog wat dingetjes hier en daar), heeft hij ook nog de tijd gevonden om samen met de Braziliaanse producer Arto Lindsay deze plaat te maken.

Nederlands Blazers Ensemble – Turquoise – Kamran Ince (CD)  
De Amerikaans – Turkse componist Kamran Ince heeft een sterke overeenkomst met het Nederlands Blazers Ensemble. Hij houdt namelijk van contrasten. Wie wel eens een Nieuwjaarsconcert van het NBE gezien heeft weet dat muzikale grenzen voor dit orkest niet bestaan.

Zomer met Monika (DVD)  
Ingmar Bergman staat niet bekend als het zonnetje in huis. Zijn films hebben eerder de reputatie zwaar en duister te zijn. Zomer met Monika uit 1953 toont aan dat vooroordelen soms onterecht zijn.

MERK

EDITORS' CHOICE