NIEUWSB&W

Beurs – publicatie week 39


Marc Brekelmans | 28 september 2006 | B&W

We zitten weer midden in de beurzen-periode. Een paar weken geleden de Internationale Funk Ausstellung (IFA) in Berlijn, komend weekeinde maar liefst twee beurzen in Brussel en over drie weken alweer de VAD Show in Veldhoven. Dat betekent voor onze auteurs kilometers maken en met de beurse voeten ’s avonds van een welverdiend koud pilsje genieten.

Bij de IFA hadden de HIFi.nl auteurs trouwens geluk, het waren niet zij, maar de auteurs van HVT die de vele kilometers door de Berlijnse hallen hebben afgelegd. Vandaag kunt u deel 1 van  het zeer uitgebreide verslag lezen op HiFi.nl.

Van de twee beursen die dit weekeinde in Brussel plaatsvinden zullen we wel zelf de verslaglegging maken. Dus mocht u niet in staat zijn om af te reizen naar Brussel – wat overigens wel een aanrader is. Brussel is ten eerste een erg leuke stad en ten tweede kunt u op een dag maar liefst twee uitstekende audiobeurzen bezoeken – dan hoeft u toch niets te missen. Tijdens beide beursen zullen we aanwezig zijn met een eigen stand en een stand van High Fidelity Discs. Bij de Brussels HiFi & Home Cinema show in het Sheraton kunt u ons vinden op de eerste etage, en bij High Fidelity Belgium ook op de eerste verdieping, maar dan van het Courtyard hotel.

Niet voor eenieders beurs geschikt zijn de luidsprekers van Vivid Audio. Luidsprekers die met alle (ongeschreven) regels uit de luidsprekerbouw lijken te breken. Deze frisse kijk op het ontwerpen van topluidspreker geeft bijzondere resultaten. Rene van Es was dan ook zeer onder de indruk.

Oh ja, we hebben deze week ook een bezoek gebracht aan Final, u weet wel, dat Nederlandse merk dat elektrostatische luidsprekers maakt. Zij proberen wel op uw beurs te letten en bieden echte elektrostaten aan tegen ongekende prijzen. Hoe dat kan? Dat leest u in de Visit van deze week.

Misschien tot ziens in Brussel, anders treffen we elkaar vast in Veldhoven,
Marc Brekelmans
Hoofdredacteur HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware

Vivid B1  
Het verlaten van traditionele vormen voor luidsprekers is altijd een heikel punt. Het schept voor de fabrikant nieuwe mogelijkheden om een behuizing te maken die veel beter in staat is tot hoogwaardige weergave. Zet aan de andere kant potentiële kopers buiten spel die de vorm te extreem vinden en niet kunnen wennen aan het uiterlijk.


Achtergrondartikelen – column

IFA 2006  
Dit jaar was het ‘eerste’ even jaar – sedert 1953 in de oneven jaren – dat er een Internationale Funk Ausstellung (IFA) werd gehouden. In voorgaande jaren was de beurs namelijk steeds tweejaarlijks. Gestart in 1924 was het alweer de 45-ste keer.

Plagiaat, door Eric de Boer  
De leukste dingen kom je tegen, de aldaar (IFA Berlijn) vertegenwoordigende delegaties spreken vaak alleen maar een niet te verstane Aziatische taal, en van geregistreerde en gepatenteerde ontwerpen heeft nog nooit iemand gehoord! Zeker twintig directe kopieën van een willekeurige Tivoli radio kom je tegen!

Hi-Visit Final Sound  
De moderne consument hecht niet alleen waarde aan kwaliteit en functionaliteit. Esthetiek is minstens zo belangrijk. In die zin is het verwonderlijk dat diezelfde consument zich nog te vaak tevreden moet stellen met audiovisuele producten die niet of nauwelijks integreren in zijn eigen woon- en leefomgeving.


Software

The Veils – Nux Vomica (CD) 
Nux Vomica is de Latijnse naam voor de plant waaruit strychnine gewonnen wordt. In milde dosering een middel tegen stress en misselijkheid, maar anders een dodelijk gif. Een mooi beeld voor wat er op deze CD lijkt te gebeuren: er wordt met vuur gespeeld, en glansrijk gewonnen. Zonder twijfel een van de beste platen van het jaar.

Early Day Miners – Offshore (CD)  
Vijfde langspeler in zes jaar, de mijnwerkers graven gestaag. Qua succes misschien nog geen goud gedolven, maar muzikaal is Offshore een voltreffer van jewelste.

Magnolia Electric Co. – Fading Trails (CD)  
Sommige artiesten doen er jaren over om een CD te maken, maar Jason Molina schudt de liedjes zo uit zijn mouw. In ruim tien jaar tijd verschenen er wel twintig albums, onder de namen Songs: Ohia, Jason Molina, Pyramid Electric Co. en Magnolia Electric Co.

Stravinsky / Schönberg (DVD-muziek)  
De moderne klassieke muziek is ongeveer even oud als de cinema. Voor Frank Scheffer is dat een van de vele redenen om films te maken over ‘moderne’ componisten. Al meer dan twintig muziekdocumentaires heeft hij op zijn naam. Op deze DVD staan er twee, allebei over een kort maar baanbrekend werk uit de eerste helft van de vorige eeuw, de periode waarin de kunstwereld als zelden tevoren in beweging was.

Swing (DVD-film) 
Tony Gatlif maakt al vele jaren films over de verdwijnende zigeunercultuur. De muziek is hiervan een belangrijk aspect, zo belangrijk dat zijn films in de loop van de tijd steeds meer het karakter van muziekdocumentaires hebben gekregen.

MERK

EDITORS' CHOICE