NIEUWS

Esoteric Elegance serie


Redactie HiFi.nl | 05 oktober 2006 |

(ingezonden mededeling)

Esoteric vertrouwt High End audio- en videotechniek toe aan oogstrelend design – aesthetic elegance belichaamt toptechnologie in een stijlvol uiterlijk.

Muziekliefhebbers die topklasse audio- en videoapparatuur bezitten moeten vaak genoegen nemen met lelijke rechthoekige dozen, die een dissonant vormen in een smaakvol ingericht interieur. Esoteric plaatst high end audio en video en topklasse design gemeenschappelijk op eenzame hoogte.

Moderne mensen besteden vaak veel aandacht aan hun leefomgeving. Hun levensstijl wordt gekenmerkt door snelheid, drukte en stress. Veel tijd besteden ze buiten de deur. Maar eenmaal thuis willen ze zich omringen met luxe en gemak. Een stijlvol aangekleed interieur is een noodzakelijk element van hun welbevinden. Lifestyle komt tot uiting in de keuze van materialen, verlichting, meubilair, homedecoration en ook audio- en videogemak.
Beeld- en geluidsapparatuur met een modern design bestaat natuurlijk al lang. Maar high end audio en video kwaliteit in een design dat vloeiend past in een lifestyle interieur – daamee komt Esoteric met de Elegace serie.

De Esoteric Elegance serie omvat de SZ-1 Super Audio cd / cd speler, de UZ-1 dvd / sacd / cd speler en de AZ-1 digitale geïntergreerde versterker. Als onderdeel van het roemruchte Teac concern bezitten deze componenten het beste uit 40 jaar ontwikkelingshistorie. Elk apparaat is buitengewoon degelijk gebouwd, getuige onder meer het frontpaneel, dat met een hoogte van 77 mm driedimensionaal is gefraisd uit een massief blok aluminium van 40 mm dik.

De SZ-1 sacd / cd speler beschikt over de modernse converter die de DSD signalen direct naar analoog omzet zonder de beperkende omzetting naar PCM of digitale volumeregelingen. De PCM signalen van cd materiaal worden met 24-bit precisie omgezet naar analoog. Beide signalen monden uit in een stel ruim gedimensioneerde lijnchassisdelen.
Voor multichannel digitaal signaaltransport zijn een coaxiale- en een optische digitale aansluiting voorhanden en voor multichannel DSD signalen staat een IEEE1394 of iLink aansluiting ter beschikking.
Zeer veel aandacht is besteed aan het focusseringsgedrag van de lens van de laser. Normaal gesproken levert focussering leesfouten op als gevolg van het “off track’’ raken van de laserstraal. Dit zet de foutcorrectie aan om de digitale datastroom te repareren. Beter is het een laserlens te ontwerpen die geen last heeft van “off axis tilting”. Deze werd reeds toegepast in de illustere Esoteric P-01 en P-03 loopwerken, en bevindt zich nu ook in de beide spelers van de Elegance serie.

Eenvoud van bediening was een belangrijk doel van de ontwerpers van beide spelers. Duidelijke ronde toetsen in het frontpaneel nodigen uit tot een intuïtieve bediening.
Op videogebied scoort de UZ-1 dvd / sacd /cd speler maximaal. 14 bit / 216 MHz D/A converters, in combinatie met Noise Shaping Video en Faroudja’s DCDi zorgen voor een zacht, rijk gedetailleerd en vloeiend beeld, zowel bij interlaced als progressive weergave. Via de standaard componentvideo en HDMI-uitgangen is videosignaal tot 1080i beschikbaar. Verder zijn composietvideo en S-video aansluitingen aanwezig. De audioaansluitingen komen overeen met die van de SZ-1.

Zowel de sacd /cd- als de dvd speler beschikt over een wordclock ingang, om de digitale processen nog nauwkeuriger te laten verlopen wanneer een Esoteric G-0s klokgenerator, een G-25u klokgenerator annex upconvertor of de versterker uit de Elegance serie wordt toegepast.

De versterker AZ-1 uit Esoterics Elegance serie combineert een efficiënte klasse “D” technologie met een precisie klokgenerator voor een betere geluidskwaliteit. De eigen klokgenerator heeft een maximale afwijking van 1 ppm en is rechtstreeks afgeleid van de topspelers van Esoteric. Samen met de SZ-1 of UZ-1 kan een digitaal systeem worden opgebouwd dat geheel “in sync” opereert. Dit leidt tot een ongeëvenaard weergaverealisme in deze prijsklasse.
De AZ-1 beschikt naast twee FireWire of iLink ingangen voor directe transfer van DSD signalen uit de SZ-1 en UZ-1 en over twee optische- en twee electrische digitale ingangen, alsmede twee line ingangen en een hoogwaardige phono ingang.
De voeding wordt verzorgd door een geavanceerde “WB Transformer” die een uiterst laag verlies en een zeer snelle responsietijd met elkaar verenigt. Als klasse “D” versterker ontwikkelt deze vrijwel geen warmte.


Verkoopprijzen:

 AZ-1  5.499 euro
 SZ1  5.999 euro
 UZ-1  6.499 euro

De Elegance Serie zal op de VAD show te zien zijn in zaal 10.


Meer informatie:
www.servi-q.nl

EDITORS' CHOICE