NIEUWS

Wireless HD komt eraan


Redactie HiFi.nl | 15 november 2006

(gezien op het Internet)

Enkele gerenommeerde elektronicabedrijven hebben een consortium gevormd voor het ontwikkelen van een industriestandaard voor draadloze HD-videoweergave. De specificatie voor WirelessHD of WiHD zou al in de lente van 2007 klaar kunnen zijn.

Onder de deelnemers bevinden zich LG Electronics, Matshushita, NEC, Samsung, SiBEAM, Sony en Toshiba. Dat de laatste twee elkaar in dit vroege stadium hebben gevonden, mag opmerkelijk heten.

De bedrijven proberen momenteel elk hun eigen, onderling incompatibele standaard voor de opvolger van de dvd te lanceren. De onduidelijkheid voor consumenten rond Blu-ray en HD DVD staat in schril contrast met de ambitie "brede industriesteun te verwerven".

WiHD zal in het wereldwijd ongelicenceerde frequentiebereik van 60 GHz opereren. Om zonder haperen HD-videomateriaal draadloos te kunnen weergeven, zijn flinke datasnelheden vereist. De nieuwe specificatie zal in gigabitsnelheden voorzien. Betrokkenen noemen de geplande datasnelheden "indrukwekkend".

Volgens marktonderzoekers In-Stat werden in 2006 wereldwijd zestig miljoen apparaten met een snelle audio- en video-uitgang verkocht. De markt voor zulke toestellen neemt volgens In-Stat toe tot 495 miljoen apparaten tegen 2009.

WiHD verstuurt deze video- en audiodata straks ongecomprimeerd naar HD-tv`s en apparatuur. In nieuwe hardware is WiHD straks rechtstreeks ingebouwd, beloven de bedrijven. Eerst verschijnt WiHD in adapterkastjes, om bestaande apparatuur te `ontkabelen`.

Na adapterkastjes volgen televisies, projectors, dvd-spelers en set-top kastjes. Op termijn kan WiHD ook in spelconsoles en draagbare apparatuur worden ingebouwd, aldus het consortium.

De draadloze standaard is niet gebonden aan de huidige 720 en 1080 HDTV-standaarden. WiHD kan straks ook toekomstige, nog hogere HD-video doorgeven.

EDITORS' CHOICE