NIEUWS

Klein - publicatie week 47


Marc Brekelmans | 23 november 2006

Klein, maar fijn. Vaak gebruikt om aan te duiden dat iets ondanks zijn beperkte grootte toch in staat is goede prestaties neer te zetten. Vaak wordt verondersteld dat groot ook automatisch beter is. Deze week hebben we een bespreking van een audioset die we graag omschrijven als klein, en zeer fijn.

We hebben het dan over een set van Resolution Audio; een relatief onbekend merk, zelfs in de kringen van audioliefhebbers. In de internationale pers al overladen met prijzen en loftuitingen. Deze week gaan we kijken of ook wij de loftrompet kunnen steken over deze mini-set.

Klein, maar fijn is een goede classificatie voor onze ‘budget’ set. Auteur Kilian Bakker kreeg de opdracht om met een budget van maximaal 1500 euro een muzikale set samen te stellen. Het werd een opvallende kleine set die ruim binnen de gestelde grenzen bleef.

Deze week ook weer een nieuwe aflevering van De Muziekbeleving van…. Dit keer met Sjefke Backbier als gewillig slachtoffer. Sjef, beter bekend als Julian Thomas, is hard op weg het stadium van kleine jongen te ontgroeien. Zo mocht hij, in het voorprogramma van Marco Borsato, al drie keer voor een uitverkocht Gelredome optreden en werd hij dit jaar genomineerd voor een Edison. Dat de weg naar de top, en eigenlijk zijn hele leven, niet makkelijk is geweest kunt u deze week in aflevering zeven van De Muziekbeleving van... lezen.

Natuurlijk hebben we ook deze week een vijftal software recensies, is er een nieuwe Pitje, is Miss HiFi.nl november gearriveerd (de Sint trouwens ook, maar die is voor de kleintjes) en hebben we de tweede videoreportage van de VAD Show 2006.

De publicatie van deze week biedt weer genoeg lees en kijkvermaak en is daarmee zeker geen kleintje te noemen.

Marc Brekelmans
Hoofdredacteur HiFi.nl

 

Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Resolution Audio
..de set die mij aan staat te staren met zijn blauwe display, komt uit de USA en is van Resolution Audio. Ware High End in een bescheiden formaat...

Een mooie 1500 euro set
Bij de aanschaf van een geheel nieuw systeem kan men soms door de vele bomen het bos niet meer zien...... en zo ontstond het plan om een compleet en betaalbaar systeem samen te stellen uit meerdere merken met een prijsgrens van 1500 euro.


Achtergrondartikelen

De Muziekbeleving van ... Julian Thomas
Zanger/pianist Julian Thomas (1975) werkte tien jaar aan zijn debuut, en kwam erachter dat het perfecte liedje niet bestaat. Deel 7 van De Muziekbeleving van…

VAD 2006 Videoreportage, door Jiri Buller


Hi-Visit

Polectro Plaza
U kent ze wel, die grote elektronica ketens die u bijna wekelijks om de oren slaan met hun paginagrote aanbiedingen. Waarvan u niet verwacht dat er één met serieuze aandacht voor high end audio bestaat. Toch bestaan die winkels wel, en met heel veel plezier bezocht ik Polectro Plaza in Amsterdam.


Software recensies

De Kift - 7 (CD)
Na de absurdistische opera Vier voor Vier brengt het Zaanse collectief De Kift op haar zevende album weer eens gewoon een serie losse liedjes in haar onnavolgbare, volstrekt eigen stijl. Een organisch mengsel van anarchistische punk, fanfare, melancholische folk, in het Nederlands vertaalde Russische poëzie en Hollandse nuchterheid, als altijd gebracht met een verpletterend enthousiasme.

Bach – Kaffee Kantate, Ton Koopman (CD)
“Schweigt stille, plaudert nicht” BWV 211 is wellicht een van de meest populaire cantates, welke J.S.Bach uit de pen gevloeid zijn. Het is de openings-frase, een recitatief voor tenor, van de als “Koffiekantate” wereldberoemd geworden profane cantate, die qua populariteit en gevoel voor humor, kan wedijveren met een andere, eveneens zeer geliefde profane cantate van Bach, nl. de “Bauernkantate” BWV 212, die, na een korte Sinfonia, opent met het duet voor sopraan en bas: “Mer hahn en neue Oberkeet”.

Esther Apituley - Viola Voilà (CD)
Van de begaafde Nederlandse altiste Esther Apituley is vorige maand een cd in de handel beland die om diverse redenen meer dan normale aandacht van oprechte muziekliefhebbers waard is.

Carmen Gomes Inc - Nu (CD)
Bij het horen van de naam Carmen Gomes gaan mijn gedachten iedere keer weer op zoek naar een Zuid-Europese of Zuid-Amerikaanse zangeres om daarna pas uit te komen bij die in Amsterdam opgegroeide blonde dame die haar achternaam dankt aan een Portugese voorvader.

Everyone Stares - The Police Inside Out (DVD-muziek)
Stewart Copeland heb ik altijd al de sympathiekste politieagent gevonden. Sting was natuurlijk het gezicht van de hermandad, maar Stewart bleef in mijn ogen degene die het meest met beide benen op de grond bleef. Na het uiteenvallen van The Police in 1986 is hij de enige die ik nog gevolgd heb.

EDITORS' CHOICE