NIEUWS

Sint koopt kijkplezier


Redactie HiFi.nl | 01 december 2006

(ingezonden mededeling)

Nederlanders kijken graag volgens de nieuwste technieken televisie, want de eerste drie plaatsen in de Top 10 van meest populaire cadeaus worden ingenomen door TV-gerelateerde producten.

Dat blijkt uit de verkopen van de elektronicaformule Expert in de afgelopen weken. DVD-recorders en -spelers, LCD-TVís en settop-boxen voor digitale televisie vliegen de winkels uit.

DVD-recorders en -spelers hebben hun eerste plaats in de Top 10 behouden, terwijl LCD-TVís een opmars maakten van de zevende naar de tweede plaats. Daarnaast hebben zich ten opzichte van de Top 10 van 2005 nog enkele opvallende wijzigingen voorgedaan. Zo zijn autonavigatiesystemen en digitale fotocameraís de lijst binnengekomen, wat ten koste is gegaan van prepaid-telefoons en traditionele televisies.

Opmerkelijk is ook de positie van de MP3-spelers, die van een stevige tweede naar een zesde plaats is gezakt. Op naar MP4 waarvan de eerste signalen positief zijn. Meer traditionele apparaten zoals stofzuigers, koffiezetters en scheerapparaten blijven prominent aanwezig in de ranglijst.


Digitalisering

De populariteit van alles wat met televisie te maken heeft, laat zich onder meer verklaren door het feit dat het analoge signaal van Nederland 1, 2 en 3 op 11 december niet langer te ontvangen is. De verkoop van Settop Boxen voor Digitale TV is daaraan direct gerelateerd. Blijkbaar vindt Sinterklaas dat dit dan ook meteen aanleiding moet zijn om de televisie zelf en de modernste beelddrager (DVD) aan te passen aan de digitalisering van de huiskamer. En natuurlijk sluiten de DECT-telefoon, de digitale fotocamera en het navigatiesysteem (al is die uiteraard voor de auto) daar naadloos op aan.

   Top 10 2006  Top 10 2005
 1  DVD-recorder/speler  DVD-recorder/speler
 2  LCD-TV  MP3-speler
 3  Settop Box Digitale TV  Stofzuiger
 4  Scheerapparaat  Scheerapparaat
 5  Stofzuiger  Settop Box Digitale TV
 6  MP3-speler   Prepaid-telefoon
 7  Navigatiesysteem  LCD-TV
 8  DECT-telefoon  Koffiezetapparaat
 9  Koffiezetapparaat  TV (traditioneel)
 10  Digitale fotocamera  DECT-telefoon

EDITORS' CHOICE