NIEUWS

DVD in China ten einde?


Redactie HiFi.nl | 07 december 2006

( © HiFi.nl Nieuwsredactie - geschreven door: MD)

EVD-Alliantie wil haar eigen standaard doordrukken

China gaat met het tot op heden onsuccesvolle DVD-concurrentieformaat EVD (Enhanced Versatile Disk) in het offensief. Bijna twintig vooraanstaande Chinese fabrikanten, waaronder Shinco en TCL, willen vanaf 2008 stoppen met de productie van DVD-spelers en -recorders, en verder produceren op basis van EVD, zo berichten diverse aziatische media. Het stoppen met de productie van de DVD zou in de komende weken officieel moeten worden bekendgemaakt, aldus Zhang Baoquan, Secretaris-Generaal van de onlangs in het leven groepen EVD Industry Alliance, die voor het succes van de EVD-standaard in China strijdt. Zhang is er van overtuigd dat het beŽindigen van de productie van DVD-spelers, samen met het opvoeren van de productie van EVD producten voor de doorbraak van de nieuwe standaard zal zorgen.

Ondanks grootschalige overheidssteun door de Chinese regering heeft de EVD-standaard tot nu toe geen plaats op de markt kunnen veroveren. En ook in de nabije toekomst valt voor het formaat weinig succes te verwachten. "Als men kijkt naar de bestelde productie-intallaties, dan verwachten onze Chinese klanten eerder een DVD-Boom", zo verklaarde Bernhard Krause, woordvoerder van de Duitse fabrikant van CD en DVD productiefaciliteiten Singulus Technologies, tegenover Pressetext. Bij de DVD gerelateerde orders uit China heeft Singulus ten opzichte van voorgaande jaren een duidelijke groei doorgemaakt.

De invoering van een nieuwe standaard gaat hoe dan ook tijd kosten. Tussen de ontwikkeling en het tijdstip dat een nieuwe technologie op de markt doorbreekt ligt volgens de ervaring een periode van ongeveer vijf jaar, zo meent Krause. Op dit moment kampen ook de veelbesproken DVD-opvolgers Blu-ray en HD DVD nog met opstartproblemen. De hang naar concurrerende formaten is volgens Krause echter niet tegen te houden, aangezien landen als China en Taiwan zich daarmee de hoge licensiekosten willen besparen. In Taiwan zet men overigens in op de alternatieve DVD-standaard FVD (Forward Versatile Disc). Voor deze ontwikkelingen wil ook Singulus zich overigens niet afsluiten. "Als de vraag toeneemt, zullen er bij Singulus EVD-produktielijnen ontstaan", zo zegt Krause.

Op woensdag 7 december willen de Chinese fabrikanten in ieder geval meer dan 50 EVD apparaten presenteren. Met een gemiddelde prijs van om en nabij de 89 dollar kan de EVD-Alliantie in ieder geval op prijsniveau met de DVD concurreren. Maar tot op heden vormen de afwezige ondersteuning van globale merkfabrikanten, en het gebrek aan software de grootste rem op de expansie van EVD. Volgens DigiTimes (Taiwanees online medium over ontwikkelingen in de IT, Red.) zijn enkele Chinese EVD ondersteuners nu al teruggekrabbeld, en willen zij, in tegenstelling tot de oorspronkelijke aankondiging, bij voldoende vraag naast het EVD formaat ook nog de DVD standaard aanbieden. Volgens Deer-Ray Huang, voorzitter van de Taiwanese Information Storage Association, is de EVD standaard voor de fabrikanten ook niet bijzonder aantrekkelijk, omdat de productiekosten voor Blu-ray- en HD-DVD-apparatuur vanaf 2008 aanmerkelijk zullen dalen.

Achtergrond:

De Enhanced Versatile Disc (EVD) is al sinds 1999 in otwikkeling, maar werd in november 2003 pas officieel aangekondigd als Chinese variant voor de wereldwijde DVD standaard. De voornaamste inzet was het omzeilen van de licensiekosten voor het gebruik van de DVD-standaard (die kunnen oplopen tot bijna twintig dollar per apparaat).

Met uitgebreide overheidssubsidie van de Chinese regering is het product ontwikkeld, en aanvankelijk leek het zelfs een goede kandidaat te zijn om te concurreren met de nieuwe HD-formaten Blu-ray en HD DVD. Met name het gebruik van de VP5 en later de VP6 video codec van On2 Technologies beloofde een vijf maal hogere (HDTV) resolutie dan de mpeg-2 video codec van de DVD-standaard. De audio codec voor EVD werd ontwikkeld door Coding Technologies, onder de naam Enhanced Audio Codec 2.0 (EAC), die mono, stereo en 5.1 surround weergave ondersteunt.

In april 2004 ontstonden echter problemen in de ontwikkeling toen On2 dreigde met juridische stappen omdat zij vonden dat er te weinig was betaald voor het gebruik van hun technologie. Omdat er echter geen noemenswaardige aantallen apparaten waren geproduceerd werd de claim van On2 ruim een jaar later afgewezen, en werd alsnog de VP6 video codec in het uiteindelijke ontwerpvoorstel aan de Chinese regering opgenomen.

De prototypes die in april 2004 werden gepresenteerd speelden, waarschijnlijk hangende de uitspraak over de licensie afdracht aan On2, overigens met gewone DVD resolutie. De schijfjes waren, omdat het fysiek eigenlijk gewoon DVD`s zijn, ook af te spelen en zelfs te kopieŽren op een gewone computer met DVD drive.

Na het dispuut met On2 bleef het langere tijd stil rond het project, maar de ontwikkeling ging door. Met de aankondiging van de EVD Industry Alliance lijkt er in ieder geval weer wat beweging te zitten in de beoogde grootschalige introductie van EVD. Begin 2006 doken er op het Internet berichten op die meldden dat de nieuwste generatie EVD-spelers wel degelijk beeld in HD resolutie zullen weergeven. Op de websites van de in bovenstaand artikel genomende farikanten Shinco en TCL zijn ten tijde van het verschijnen van dit bericht echter nog geen afspeelapparaten met de EVD-standaard te vinden. De definitieve specificaties zijn dan ook nog niet voorhanden.

EDITORS' CHOICE