NIEUWSSony

Sony toont nieuwe ES receivers


Redactie HiFi.nl | 22 december 2006 | Sony

( © HiFi.nl Nieuwsredactie - geschreven door: MD)

Sony introduceert nieuwe A/V receivers

Op dinsdag 19 december heeft Sony tijdens een persbijeenkomst in het Amsterdamse NEMO drie nieuwe A/V receivers in de ES lijn geïntroduceerd.


Aan de nieuwe serie A/V receivers is anderhalf jaar gewerkt. Ze zijn voorzien van talloze nieuwe (Sony) ontwikkelingen, die volgens de fabrikant de best mogelijke surround ervaring garanderen. De demonstratie in Amsterdam werd gegeven door Eric Kindon, Sony`s hifi-kopstuk uit Engeland. De demonstratie met de STR-DA5200ES in combinatie met B&W(!) luidsprekers maakte veel indruk. Sony heeft bij de nieuwe ES-serie veel aandacht besteed aan de geluidsweergave en dat was te horen tijdens de demonstratie van Eric Kindon. Met name het verschil tussen de Dolby Digital (AC3) soundtrack en dezelfde soundtrack in linear PCM was overweldigend te noemen. De nieuwe ES-serie heeft ook nog een leuke optie voor de gebruikers van MP3 spelers (voorlopig uitsluitend icm Sony spelers); met een druk op de knop is de dynamiek van MP3`s aanzienlijk te verbeteren. Gezien de prijzen van de nieuwe ES-serie heeft de AV receivermarkt er een paar geduchte concurrenten bij!


STR-DA1200ES A/V receiver

Een 7x100 Watt reciever met bi-amp mogelijkheid voor de front luidsprekers, Sony`s eigen Digital Cinema Auto Callibration, HDMI switching met de mogelijkheid tot doorgifte van 1080p True-HD resolutie, en een MM phonotrap. Alle (main) kanalen hebben een eigen equalizer.


STR-DA3200ES A/V receiver

Deze grotere broer heeft 7x110 Watt versterking aan boord, en biedt ten opzichte van het instapmodel enkele opvallende extra voorzieningen. Zo kan het apparaat Linear PCM geluid in stereo, 5.1 en 7.1 via HDMI verwerken, wat hem geschikt maakt voor Blu-ray disc weergave. Verder is dit apparaat voorzien van een HDMI repeater functie, die het stereo signaal uit de HDMI stream haalt, en doorstuurt naar de luidsprekers van de televisie. En tot slot is er ook een mogelijkheid tot multi-room weergave met gebruik van verschillende bronnen.


STR-DA5200ES A/V receiver

Het 7x120 Watt vlaggenschip uit deze serie is uitgebreid met de allernieuwste stereo versie van Sony`s Digital Cinema Auto Callibration, wat volgens de fabrikant een nog nauwkeuriger instelling mogelijk maakt. De meegeleverde meetmicrofoon werkt volgens het kunsthoofd principe, waardoor volgens Sony een nog betere inregeling zou plaatsvinden. Daarnaast zijn er nog een paar verschillen ten opzichte van de kleinere broertjes. Deze receiver heeft een hoogwaardige upscaler/upconverter aan boord, die het zelfs mogelijk maakt een composite signaal om te zetten in een 1080i of 1080p signaal. Alle inputs zijn vrij toe te wijzen, en alle instellingen zijn naar eigen smaak in te richten.

Prijzen:
STR-DA1200ES A/V receiver (zwart of zilver)  599 euro
STR-DA3200ES A/V receiver (zwart of zilver)  899 euro
STR-DA5200ES A/V receiver (zwart of zilver) 1299 euro

EDITORS' CHOICE