NIEUWSToshiba

Toshiba SED-tv uitgesteld


Redactie HiFi.nl | 25 december 2006 | Toshiba

(Gezien op het Internet)

Superieure Toshiba-tv voorlopig uitgesteld - Presentatie op CES gaat niet door

De nieuwe SED-televisie van Toshiba en Canon zou beschikken over een betere beeldkwaliteit en responstijd dan lcd of plasma. Maar de langverwachte presentatie op CES is afgelast.

De Consumer Electronics Show vindt plaats van 8 tot 11 januari in Las Vegas. De meest vooraanstaande elektronicaproducenten zetten er hun nieuwste producten in de schijnwerpers. Toshiba had een SED-prototype met een diameter van 140 cm klaarstaan. Maar afgelopen woensdag maakte de fabrikant bekend dat er geen demonstratie zal plaatsvinden.

Het uitstel is geen gevolg van technische problemen. De oorzaak ligt bij een meningsverschil tussen Canon en Nano Proprietary over het gebruik van bepaalde technologie in de nieuwe televisies. Terwijl beide partijen zoeken naar een oplossing, blijft de SED-tv opgeborgen.

In 1999 ging Toshiba in zee met Canon om een televisie te maken die de beste eigenschappen van CRT en lcd/plasma zou combineren. SED (surface-conduction electron-emitter display) gebruikt, net als de klassieke CRT, elektroden die een fosforlaag onder het glas doen oplichten. Hierdoor wordt de responstijd gereduceerd tot minder dan één milliseconde, ook bij de grote schermen.

Het contrast en de kleuren zouden van ongeziene kwaliteit zijn. SED-flatpanels ondersteunen ook volle HD-resoluties van 1.920 op 1.080 pixels. Oorspronkelijk zou de SED-tv zelfs niet veel duurder worden dan een lcd-toestel. Met de spectaculaire prijsdalingen van lcd en plasma zou daar wel verandering in komen.

De release staat nu gepland voor eind 2007.

EDITORS' CHOICE