NIEUWS

Beveiliging Blu-ray en HD-DVD gekraakt?


Redactie HiFi.nl | 04 januari 2007

( © HiFi.nl Nieuwsredactie - geschreven door: MD)

Beveiliging Blu-ray en HD-DVD gekraakt?

Een hacker die als schuilnaam "muslix64" gebruikt zegt er in geslaagd te zijn de AACS-drm beveiliging van Blu-ray en HD-DVD discs te kraken.

Via een forum heeft hij zijn applicatie BackupHDDVD openbaar gemaakt. De applicatie is formeel eigenlijk geen crack, omdat de hacker gebruik heeft gemaakt van de officiŽle, openbare decryptierichtlijnen die gelden voor het Advanced AccessContent System (AACS).

Hij is er kennelijk in geslaagd om de encryptiesleutels te isoleren uit het geheugen van zijn Windows PC, na gebruik te hebben gemaakt van een geauthoriseerde softwaretoepassing voor weergave van DVD`s met HD content op de PC. Door deze sleutels te gebruiken kan de HD content via de BackupHDDVD applicatie naar de harde schijf worden gekopiŽerd, waarna ook een (onbeveiligde) kopie kan worden gemaakt.

Een team van Engadget medewerkers heeft de applicatie geprobeerd, en de voorlopige conclusie is dat het inderdaad lijkt te werken. Omdat zij niet beschikken over de juiste apparatuur kon echter nog niet getest worden of de "gekraakte" disc ook daadwerkelijk afspeelt.

Volgens "muslix64" is de huidige versie van zijn apllicatie nog redelijk instabiel, maar hij zegt op korte termijn met een nieuwe versie te komen.

Als blijkt dat de AACS beveiliging daadwerkelijk is gebroken is dat een zware slag voor de contentleveranciers. Die hebben breed ingezet op het AACS systeem om hun producten tegen piraterij te beschermen. Het lijkt er echter op dat de geschiedenis zich herhaalt. Het CSS content beschermingssysteem voor gewone DVD`s werd destijds al na korte tijd door een toen vijftienjarige hacker gekraakt, waardoor het mogelijk werd om DVD`s te kopieŽren.

EDITORS' CHOICE