NIEUWS

Bijzonder - publicatie wk 1


Marc Brekelmans | 04 januari 2007

Eerste kerstdag 2006 stierf James Brown (3 mei 1933 – 25 december 2006). Een man die een grote stempel heeft gedrukt op de muziek en volgens sommige bronnen de meest gesamplede artiest ooit is. LA Style (een Nederlands/Belgische combinatie overigens) zong zo’n vijftien jaar geleden al dat The Godfather of Soul dood was, nu is het dan echt zo ver.

In een interview dat HiFi.nl had met Candy Dulfer (binnenkort online) verklaarde Candy dat James geen makkelijke man was: “ .. wel tragisch dat hij niet echt een fijn mens was. Ik ken enkele muzikanten uit zijn band, en weet dat hij heel erg moeilijk kon doen.”De invloed van James Brown op andere artiesten was groot. Zo ben ik persoonlijk nogal gecharmeerd van Prince (zijn muziek dan) Maar zelfs Prince is in woord en gebaar overduidelijk schatplichtig aan The Hardest Working Man in Show Business. James Brown: een bijzondere artiest.

Maar terug naar HiFi.nl. Deze week hebben we een recensie van een kleine Duitse luidspreker. Maar wel een bijzondere luidspreker. De S 700 is de kleinste  luidspreker van Sehring, maar hij kan met gemak uitgroeien naar een grote vloerstaander. De Sehring S-serie is namelijk modulair opgebouwd; u start met de monitor en kunt hem uitbouwen naar het topmodel: de S 704. Bijzonder!

Ook bijzonder is de winkel van RAF in Hilversum. Pas volledig verbouwd en sinds die verbouwing vindt u in de winkel aan de Langestraat zowel beeld als geluid. Ook is het assortiment grondig gewijzigd: u vindt er nu ook de absolute High End.

En al hebben we het vorige week al gedaan, we wensen u een bijzonder goed 2007.

Marc Brekelmans
Hoofdredacteur HiFi.nl

 

Nieuw op HiFi.nl

Hardware

Sehring S 700  
Sehring Audio Systeme maakt hoogwaardige en modulair opgebouwde weergevers die zijn gebaseerd op een compact-monitor. De S 700 PSE is een verder verfijnde uitvoering van die monitor.


Hi-Visit

RAF Hilversum  
"Creativiteit is het vermogen tot herordenen." Ondermeer deze mooie uitspraak van professor Harm Askes weerklinkt in mijn hoofd als ik een leerzame middag bij RAF Hilversum afsluit. Zeker, er is sinds de vorige HiVisit aan RAF Hilversum, ongeveer twee jaar geleden, wel het één en ander veranderd in en aan de zaak.


Achtergrondartikelen

ISF calibratie (eerder gepubliceerd op 12-01-2004)
In dit artikel wordt in duidelijke, heldere taal beschreven wat ISF Calibratie is en wat het voor uw home cinema set up kan doen.

Surround met stereo (eerder gepubliceerd op 19-08-2004)
U hebt een fantastische stereo-installatie. U kijkt wel eens een film, maar u wilt voor surround weergave geen consessies doen aan de stereo-kwaliteiten van uw set. Hoe gaat u dat aanpakken? Rene van Es dook in de materie en vond een goede oplossing voor dit `probleem`.


Software

Bob Dylan – Modern Times (Vinyl) 
Tot voor kort dacht ik bij het horen van de titel ‘Modern Times’ aan de klassieker van Charlie Chaplin. Sinds ik de gelijknamige nieuwe dubbel lp van Bob Dylan in huis heb heeft deze titel echter een geheel nieuwe betekenis gekregen.

Patricia Barber – Mythologies (CD) 
Op het uit 2002 daterende ‘Verse’ werd voor het eerst een tipje opgelicht van de sluier die tot voor kort Patricia Barber’s magistrale werk ‘Mythologies’ bedekte. De tussenliggende jaren heeft Barber nodig gehad om, daartoe in de gelegenheid gesteld door een Guggenheim fellowship, de elf songs te schrijven die gebaseerd zijn op ‘Metamorphoses’.

Carl Cox – Global (CD)  
Een groot deel van zijn leven brengt hij door op verschillende plekken op onze “Globe”. Foyers op vliegvelden, first class in vliegtuigen, op Ibiza, in Brazilië, Japan, Amerika, Canada, Australië en ga zo maar door.

Bohuslav Martinu – Choral Music (CD) 
Het Nederlands Kamerkoor presenteert onder leiding van de Engelse dirigent Stephen Layton een krachtig pleidooi voor de Tsjechische componist Bohuslav Martinu. Hij heeft enorm veel muziek geschreven, maar desondanks is zijn naam niet heel bekend geworden. Deze CD toont aan hoe onterecht dat is.

Prokofiev - The Love for Three Oranges (DVD-muziek) 
De samenwerking van De Nederlandse Opera, de NPS en Opus Arte is een buitengewoon vruchtbare. Prachtige voorstellingen, mooi vastgelegd en toegankelijk gemaakt via DVD’s van een hoge beeld- en geluidskwaliteit, voorzien van informatieve extras. De spectaculaire uitvoering van Prokofievs Liefde voor drie sinaasappels, een moderne interpretatie van een klassieke comedia dell’arte in een encenering van de jonge Franse regisseur Laurent Pelly, is een goed voorbeeld.

Sweetie (DVD-film) 
Het debuut van de Nieuw-Zeelandse filmmaakster Jane Campion was meteen een voltreffer. Een schoolvoorbeeld ook van de mogelijkheden van de cinematografie: een film met meerdere lagen, die registers als plotlijn, ontwikkeling van de karakters en visualisatie van onderliggende ideeën gelijktijdig bespeelt. Zo ontstaat een verhaal dat in al haar eenvoud boven zichzelf uitstijgt en universele proporties krijgt. Veel om over na te denken, maar ook gewoon emotioneel een klap van jewelste.

EDITORS' CHOICE