NIEUWS

Flashdisk: stille harde schijf


Redactie HiFi.nl | 07 januari 2007

(© HiFi.nl Nieuwsredactie - geschreven door MD)

Flashdisk: stille harde schijf

Al sinds enige wordt er gewerkt aan de Solid State Disc (SSD), een harde schijf zonder bewegende delen. Fabrikanten Samsung en Ridata introduceren op korte termijn modellen van 16 en 32 Gigabyte.

Het voordeel van een Solid State harde schijf op basis van grote flashgeheugens is evident. De computer of laptop wordt vandaag de dag steeds vaker ingezet als onderdeel van de AV installatie, en ook muziekservers en DVD recorders bezitten harde schijven. Het afspelen van audio- en videobestanden via de computer of muziekserver had echter als nadeel dat in stille passages het "ratelen" van de harde schijf of het gezoem van de koeling het plezier behoorlijk konden bederven.

Omdat het niet voor iedereen weggelegd is om - vaak kostbare - maatregelen te nemen door de computer van allerlei dempende modificaties te voorzien is de lancering van de "stille" harddisk voor veel consumenten zeer welkom.

De produktie van de grote (16 Gb) flashgeheugens die nodig zijn voor de SSD is pas sinds kort mogelijk. Met het gebruik van meerdere kleine flashgeheugens werd al langer geëxperimenteerd, maar dat leverde teveel problemen op met het stroomverbruik.

De nieuwe chips, die gebruik maken van de nieuwste 50 nm techniek (extreem smalle geleidende banen, waardoor veel grotere schakelingen op een klein oppervlak mogelijk zijn - Red.) zijn echter zeer energiezuinig. Naar verluid bereikt Samsung  met de nieuwe "schijven" een opgenomen vermogen van slechts 0,9 Watt tijdens gebruik, en 0,05 Watt in idle-mode.

Omdat de SSD schijven nauwelijks warmte en absoluut geen vibraties produceren, en omdat de gevoeligheid voor luchtvochtigheid te verwaarlozen is, zijn ook minder storingen en een veel langere houdbaarheid van bestanden gegarandeerd, aldus Ridata.

Over de snelheid van de nieuwe "schijven" hoeft men zich ook geen zorgen te maken. Met respectievelijk 30 en 57 MB/s voor schrijven en lezen is de snelheid van reguliere laptop-HD`s al overtroffen.

Ridata zal de nieuwe schijven aan het publiek tonen tijdens de komende CES in Las Vegas. Wanneer en voor welke prijs de SSD schijven in Nederland te koop zullen zijn is nog onbekend.

EDITORS' CHOICE