NIEUWS

Kopieerbeveiliging CD`s afgeschaft


Redactie HiFi.nl | 09 januari 2007

(Gezien op het Internet)

Kopieerbeveiliging CD`s afgeschaft

De EMI Music Group is gestopt met het toepassen van kopieerbeveiligingen op nieuwe cd-releases. Dat betekent dat geen enkele platenmaatschappij op dit moment cd`s uitbrengt die beveiligd zijn tegen het maken van digitale kopieen, dat meldt het internationale vakblad `Billboard`. Macrovision is inmiddels ook gestopt met de ontwikkeling en verkoop van haar systeem TotalPlay (voorheen CDS).

Platenmaatschappijen gebruikten de kopieerbeveiligingen op cd`s om illegale verspreiding van de muziekopnamen - met name via het internet - tegen te gaan. Volgens `Billboard` is het echter nu duidelijk dat de kosten voor het gebruik van de technologie niet opwegen tegen de resultaten. Bovendien lijkt er, aldus `Billboard`, angst te bestaan voor afspeelproblemen met nieuwe computersoftware.

Kopieerbeveiligingen op cd`s moeten niet verward worden met de beveiligingssystemen die verbonden zijn aan muziekbestanden die via het internet worden aangeboden. Dergelijke `Technological Protection Measures` zijn er om ongelicenseerd gebruik tegen te houden en vormen samen met die licentie en het afrekensysteem het Digital Rights Management (DRM).

EDITORS' CHOICE