NIEUWS

Gates: Flash einde Blu-ray en HD-DVD


Redactie HiFi.nl | 23 januari 2007

(Gezien op het Internet)

Bill Gates: Flash betekent einde Blu-ray en HD-DVD

Volgens Bill Gates is de huidige strijd tussen de nieuwe hd-formaten Blu-ray en HD-DVD niet belangrijk. De twee rivaliserende formaten behoren tot de laatste innovaties van het `optische-media`-tijdperk. Volgens Gates loopt dit tijdperk ten einde en zal flash-geheugen de grote winnaar zijn.

Volgens de Microsoft-baas zijn bedrijven zo druk bezig met het beveiligen van HD-DVD en Blu-ray door middel van drm-technologie dat ze de consument vergeten. En de consument is niet gek, ondanks dat veel bedrijven dit wel hopen. Een bedrijf kan best een consument overtuigen om een product te kopen dat hij amper gebruikt wanneer het product 10 euro kost, maar wanneer het 1.000 euro kost zullen de meeste consumenten op zoek gaan naar alternatieven. Bill Gates verwacht dan ook dat flash-geheugen de ‘optische media`-oorlog gaat winnen. En de reden is simpel. Flash-geheugen is gemakkelijk te gebruiken is, plus het heeft de bijkomende voordelen dat de prijs ervan daalt en de capaciteit toeneemt.

Zo heeft Sandisk een nieuw apparaat aangekondigd dat wel eens het einde kan betekenen voor alle vormen van optische mediaopslag in de komende vijf tot zes jaar. Het concept achter het apparaat is simpel. De gebruiker plaats het apparaat tussen zijn standaard mediabron - zonder hd-mogelijkheden - en de televisie. De content wordt opgeslagen op een flash-kaartje waardoor de gebruiker de content kan afspelen op alle apparaten die het flash-kaartje kunnen lezen. En dit is nog maar het begin. Volgens analisten zijn consumenten bereid om kwaliteit in te ruilen voor mobiliteit. Deze trend is goed te zien bij notebooks. Desktops zijn beter omdat ze beter presteren en betrouwbaarder zijn, maar notebooks verkopen momenteel veel beter. Gates verwacht dat dit ook het geval zal zijn bij mediabestanden.

EDITORS' CHOICE