NIEUWS

Siltech Signature SC-1 luidspreker


Redactie HiFi.nl | 29 januari 2007 |

Siltech Signature SC-1 luidspreker

Siltech heeft op de CES in Las Vegas haar nieuwe referentieluidspreker Signature SC-1 geďntroduceerd.

De Signature serie van Siltech staat al jaren garant voor uitsluitend kwalitatief hoogwaardige producten. Of het nou de Signature G6 audio kabels of Signature mono amplifiers betreft, alle Signature producten zijn State-of-the-Art. Hierbij kan vanaf heden ook de Siltech Signature SC1 luidspreker gevoegd worden.
De bedoeling was om een luidspreker te ontwerpen die geen beperkingen zou ondervinden van de akoestiek van de ruimte waarin hij geplaatst wordt. Omdat Siltech vanuit geluidstechnisch en muzikaal oogpunt geen voorstander is van actieve "room correction", waarbij door middel van extra apparatuur met allerlei digitale parameters het signaal naar de luidsprekers wordt aanpast, was het noodzakelijk een geheel nieuwe ontwerpfilosofie te ontwikkelen.

De filosofie van de meeste luidspreker fabrikanten bestaat uit het ontwerpen van een model om er vervolgens aan te werken totdat het resultaat bevalt.  Deze ‘trial and error’ methode is volgens Siltech  kostbaar en tijdrovend en leidt niet tot een optimaal resultaat. Om direct bij de kern te starten gebruikte Siltech de interactie tussen ruimte en luidspreker als toonaangevende parameter voor de ontwikkeling van de SC1. Op basis van talloze modellen van luisterruimtes, met verschillende afmetingen, materialen en absorptie, kon een nieuw rekenmodel worden gemaakt van de interactie tussen luidspreker en ruimte. De kritieke parameters die daarbij werden gevonden zijn vervolgens gebruikt voor het ontwerp van de luidspreker. Hiervoor is voor het eerst gebruik gemaakt van Comsol software, die ook door de NASA wordt gebruikt. Comsol kan extreem accuraat met ruimtelijke modellen werken, en voorspelt daardoor zeer nauwkeurig de interactie tussen kamer, luidsprekerbehuizing en drivers.
 
Een belangrijke bevinding was dat een luidspreker zich moet gedragen als een zeer breedbandige geluidsbron zonder eigen resonantie. Door gebruik te maken van zeer geavanceerde apparatuur en techniek was het voor Siltech mogelijk een prototype luidspreker te ontwerpen en vervolgens te bouwen die nog maar zeer weinig aanpassingen nodig had om het gewenste resultaat te bereiken.

De kasten zijn gemaakt van Siltech multilayer materiaal, en hebben een bolling aan de binnenzijde van de panelen om staande golven, en daardoor resonanties, tegen te gaan. Voor de bas worden twee 16 inch woofers gebruikt met een extreem lage eigen resonantie. Eén van de laagunits is in de kast gemonteerd. De middentoner is eveneens in een Siltech multilayer kast ondergebracht, en is mechanisch zoveel mogelijk gescheiden van de laagkast. De hoge tonen worden weergegeven door een elektrostatische unit, die door nauwkeurige afstelling van het afstraalgedrag zo min mogelijk last heeft van reflecties door plafonds en muren. Hierdoor kon de perfecte balans tussen ruimtelijke weergave en akoestische beďnvloeding worden gevonden. Volgens Siltech levert dit een drie-dimensionale soundstage op, met een grote "sweet spot" (de ideale luisterpositie om een correcte weergave waar te kunnen nemen - red.)

Naast de puur rekenkundige kant van het ontwikkelen is er gedurende het gehele ontwerpproces gebruik gemaakt van de grote expertise van acht mensen die met hart en ziel, en acht paar oren, aan de totstandkoming van een uniek luidsprekerontwerp hebben gewerkt.

De Signature SC-1 weegt maar liefst 160 kilo per stuk. De maximale belastbaarheid is 800 watt, en het rendement ligt op 92dB/1W/1m. Het frequentiebereik bedraagt 18 tot 38000 Hertz (binnen 2 dB!).

De verwachte verkoopprijs bedraagt 70.000 euro per paar.

EDITORS' CHOICE