NIEUWS

Oordeel vrouw steeds belangrijker


Redactie HiFi.nl | 30 januari 2007

Oordeel vrouw weegt steeds meer mee.

De aanschaf van hifi- en A/V apparatuur leek lange tijd een typische mannenaangelegenheid. Uit Amerikaans onderzoek blijkt nu echter dat de stem van de vrouw in een aankoopbeslissing steeds belangrijker wordt.

In december 2006 heeft Amerika`s grootste verkoopketen op het gebied van consumentenelectronica Best Buy een onderzoek uitgevoerd naar de invloed van "de vrouw" op de aankoop van home theatre systemen. De conclusie daaruit is dat het bij vrouwen al lang niet meer alleen om de esthetische kant van de zaak gaat.

Sterker nog, vrouwen blijken zelfs meer waarde te hechten aan de technische aspecten van een surroundinstallatie dan de meeste mannen. De geluidskwaliteit bijvoorbeeld is voor 74 procent van de vrouwen van groot belang, terwijl er op dat gebied bij de mannen maar 54 procent wordt gescoord.

Verrassend genoeg hechten vrouwen ook meer waarde aan zaken als gebruiksgemak, prijs en installatieservice.

 

 Zeer belangrijk Vrouwen   Mannen 
 Geluidskwaliteit     74%     54%
 Gebruiksgemak     67%     45%
 Prijs       69%     50%
 Installatieservice     38%      23%
        
Hoewel 38% van de ondervraagden aangeeft wel eens met de betere helft overhoop te liggen over wie de afstandsbediening hanteert zijn mannen en vrouwen het wel heel erg eens over het belang van de beeldkwaliteit bij de aanschaf van een nieuwe (HD)TV: beide 80%.

Ook over de grootte van het beeldscherm is men het wel eens. Van de eigenaars van platte beeldschermen geeft 57% aan dat groter ook beter is, terwijl 52% van zowel ondervraagde mannen als vrouwen aangeeft de platte TV ook mooi te vinden als hij uit staat.

Wanneer het aankomt op het installeren van een AV installatie geeft bijna de helft van de mannen aan "zeer veel" vertrouwen te hebben in hun eigen kunnen om de zaak succesvol aan te sluiten. Bij de vrouwen denkt slechts 30% er zo over. Van de ondervraagde vrouwen zegt 51% zelfs dat ze er helemaal geen vertrouwen in hebben dat ze de AV installatie zelf aan de praat kunnen krijgen. Dat is ook de reden dat vrouwen meer waarde hechten aan de eventuele installatieservice. Een installatieservice is voor veel vrouwen doorslaggevend bij de beslissing om een (HD)TV (61%) of een compleet AV systeem (51%) aan te schaffen.

Bijna de helft van de ondervraagde vrouwen (45%) geeft aan dat ze denken met hun betere helft van mening te zullen gaan verschillen over het volume van het geluid. Bij de mannen denkt slechts 35% dat ze daarover in discussie zullen moeten. Over de plaatsing van de surroundluidsprekers tenslotte zullen mannen en vrouwen het ook niet gemakkelijk eens worden. Bij de vrouwen denkt 40% hierover van mening te zullen verschillen, bij de mannen is dat 30%.

EDITORS' CHOICE