NIEUWS

Pas op voor Ebay oplichting


Redactie HiFi.nl | 20 februari 2007

(gezien op het Internet)

Ebay trekt criminelen aan. Ook verkopers worden in de gaten gehouden, wanneer artikelen met illegale methoden voor een klein prijsje van eigenaar wisselt. Moet de veilingsite hun systeem en veiligheidsfilosofie veranderen?

Een Ebay-verkoper moet goed opletten dat zijn online veiling niet wordt gemanipuleerd. Een veel toegepaste methode werkt als volgt. Een bedrieger kan waren voor een dumpprijs kopen nadat andere nepbieders hun verhoogde biedingen ineens hebben teruggetrokken. Er moet dan wel snel geld worden overgemaakt want wie het eerst komt wie het eerst maalt.
Dat is een van de talrijke methoden waarin virtuele spookbieders op Ebay worden gebruikt om de aanbieder te misleiden. Een andere methode is het verkrijgen van iemands wachtwoord met behulp van een Javascript. Volgens de politie in Chicago lokten bedriegers op deze manier onwetende Ebay-klanten in een geraffineerde val. In totaal zijn 21 personen aangeklaagd die de afgelopen jaren samen voor 5 miljoen dollar hebben binnengehaald.

De getroffenen zijn tijdens biedingen op auto’s en tractoren onsuccesvol geweest en worden overboden door een spookbieder. Nadat de spookbieder zichzelf terugtrekt, wordt het product nogmaals aangeboden met als reden dat de koper zichzelf heeft teruggetrokken. In de illusie een goede koop te doen voor weinig geld wordt dan geld overgemaakt naar rekeningnummers in Chicago. Vanaf die rekeningen is het geld verspreid naar allerlei andere rekeningen over de hele wereld. De val laat zien hoe breed het scala aan oprichtingsmogelijkheden is.

Analysesoftware tegen identiteitsdiefstal om bedriegeraccounts eerder op te kunnen sporen moeten dan ook snel worden geďmplementeerd. De meest interessante producten voor bedriegers zijn hoogwaardige producten zoals elektronica en hifi, antiek en auto’s. In de handel in auto’s op Ebay ging vorig jaar ca. 13,6 miljard dollar om, een derde van de totale omzet van Ebay van 44 miljard dollar.

EDITORS' CHOICE