NIEUWS

Vertrouwen – publicatie week 8


Marc Brekelmans | 21 februari 2007

Bij iedere traditionele verkoop is vertrouwen de basis; vertrouwt u de verkopende partij niet, dan gaat de koop waarschijnlijk niet door. Bij verkoop via het Internet is het bepalen of de verkoper te vertrouwen is een stuk lastiger. U kunt de verkoper namelijk niet in de ogen kijken.

Maar er is nog een ander soort vertrouwen dat u moet hebben bij een aankoop. Namelijk of de verkopende partij uw belangen goed behartigd. Kortom: of de verkoper niet uitsluitend is op geldelijk gewin.
Afgelopen week bezocht ik een hifiwinkel in het zuiden van het land; een winkel met een beperkt maar uitgewogen assortiment. Een winkel waar de verkoper luistert naar de potentiële koper, een winkel waar men een demonstratie zeer serieus neemt en probeert samen met de klant tot een optimaal resultaat te komen. Nu is dat op zich niet zo bijzonder, zo zijn er nog wel meer winkels in Nederland te noemen. Maar het bijzondere is dat deze winkel vraagt om uw vertrouwen. In de winkel, in de verkopers en in het gegeven advies.
De eigenaar van de winkel stelde: “als een klant een versterker in mijn winkel koopt, zijn cd-speler bij winkel A en zijn luidsprekers bij winkel B, en dan later blijkt dat de set toch niet presteert zoals verwacht, bij wie moet hij dan aankloppen voor advies? Winkel A zal zeggen dat het aan de luidsprekers ligt en winkel B zal juist beweren dat de versterker niet geschikt is voor de luidsprekers. In ieder geval zal de klant iets moeten ondernemen om hem wel tevreden te stellen. Inruil met verlies is dus haast onontkoombaar. Kortom: de klant zit met een probleem. Daarom vraag ik van de klant zijn vertrouwen, in mijn winkel en in mijn advies. Alleen op die manier kan ik samen met de klant de ideale set samenstellen. Misschien betaalt hij voor de gehele set meer dan als hij zou zijn gaan shoppen, maar op die manier is de klant wel verzekerd van een uitgewogen set waar hij de komende 20 jaar plezier van zal hebben.”

Bert Dekker bezocht onlangs nog zo’n winkel, euhh…. Audio Consultant. James Audio is namelijk geen traditionele winkel, maar een bedrijf dat samen met u op zoek gaat naar de ideale set. Ook James Audio heeft een aparte en eigenzinnige insteek als het gaat om het adviseren van een hifi-installatie. Leest u het verslag er maar eens op na.

Maar ook ons moet u kunnen vertrouwen. Als wij een product goed testen, dan moet het ook een goed product zijn. Of het dan ook het ideale apparaat is in uw situatie? Dat kunt u alleen zelf beoordelen door te gaan luisteren. Uw eigen dealer zal u daar graag bij behulpzaam zijn.

Deze week hebben we een test van L’Art du Son cd/dvd reinigingsmiddel. Het middel zou volgens de fabrikant een klankmatige verbetering moeten geven. Bert Dekker ging op onderzoek uit. Het resultaat? Verrassend!…maar dan moet u ons wel vertrouwen.

Veel leesplezier,
Marc Brekelmans
Hoofdredacteur HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Grado GS 1000 hoofdtelefoon
Grado staat vooral bekend om hun Moving Magnet pick-up elementen maar produceert al jaren verschillende hoofdtelefoons. Het jongste en meest prestigieuze model is de GS 1000 die in combinatie met de Britse Graham Slee Solo versterker werd beluisterd.

L`Art du Son reinigingsvloeistof
In de wereld van de betere muziekweergave geldt een belangrijke wet waarvan velen zich nauwelijks bewust zijn. Kort gezegd komt het er op neer dat, hoe hoger het prestatieniveau van de individuele audiocomponenten in een set is, des te meer kleine negatieve omgevingsfactoren (trillingen, resonanties, (micro)-akoestiek, strooivelden en wat dies meer zij) een steeds grotere negatieve rol gaan spelen in de kwaliteit van het uiteindelijke muzieksignaal dat het oor bereikt.

Audiofiel in Hart & Nieren  (eerder gepubliceerd in Panorama) 
Deze drie heren, plus de fotograaf van dit artikel, zijn audiofiel en hebben in hun huis-kamer ’high end hifi’ staan met een prijskaartje van een flinke auto.

Introductie Yamaha Soavo  
Toen oprichter Torakuse Yamaha in 1887 het eerste instrument – een orgel – bouwde, kon hij niet bevroeden dat uit zijn passie voor muziek zijn fabriek tot een marktleider uit zou groeien op het gebied van muziekinstrumenten. Kijk maar in je omgeving en je ziet of kent er wel een, of iemand die er op speelt.


Hi-Visit

James Audio Middelburg  
Het gekke is, dat realiseer ik me tijdens het afsluiten van het gesprek dat ik me nauwelijks gewaar ben geworden van de audiocomponenten in de luisterruimte. Het accent lag telkens op het gebied van muziek en muziekbeleving, nooit op de hardware die dit alles mogelijk maakte.


Software recensies

Rob Crowe - Living Well (CD)
Rob Crow is de frontman van de, in bepaalde delen van de wereld, zeer populaire rockband Pinback. Daarnaast is deze muzikale jongen ook actief in andere projecten. Nu weer eens een keer een solo plaat.

Aereogramme – My Heart Has A Wish That You Would Not Go (CD) 
Deze vier heren uit Schotland hebben reeds drie albums op hun conto staan, welke zeer verdienstelijk zijn ontvangen. ‘A Story In White’ was zelfs nummer vier in een lijstje uit 2001.

Deerhoof - Friend Opportunity (CD)
Perfecte naam voor een bandje: hertenhoef. Dit trio uit California is dartel als Bambi op ijs, maar stampt er tevens lustig op los met die hoefjes. Negen albums al, en ik wist van niets. De vrolijke energie van jaren tachtig wave wordt gecombineerd met meer avant-gardistische uithoeken van de popmuziek, maar bijna steeds binnen de contouren van een pakkend en bondig liedje. Zeer de moeite waard om deze gelegenheid om vriend van Deerhoof te worden aan te grijpen.

Mozart – Concertos for Horn and Orchestra (SACD) 
De vier hoornconcerten van Mozart behoren tot het mooiste repertoire dat voor dit instrument geschreven is. Paul van Zelm speelt ze briljant met het Combattimento Consort, op een hoorn zoals die in de tijd van Mozart gebruikelijk was, een zogeheten natuurhoorn. Ziet er eenvoudig uit, gewoon een lange buis zonder ventielen, maar het ding bespelen is lastig: er veel kunst en vliegwerk nodig is om ook andere dan de natuurlijke grondtonen van de buis te produceren.

Proof (DVD-film)
Als je blind bent ben je aangewezen op anderen. Men kan je van alles op de mouw spelden, of het waar is moet je maar afwachten. Martin, vanaf zijn geboorte blind, kan zich daar niet bij neerleggen. Hij vertrouwt niets of niemand. Daarom maakt hij foto’s en laat zich vertellen wat er op te zien is. Daarmee heeft hij bewijs.

EDITORS' CHOICE