NIEUWS

Zelf doen – publicatie week 10


Marc Brekelmans | 08 maart 2007

Voor veel mensen is HiFi.nl een leuke site om te lezen. Maar HiFi.nl is veel meer dan uw dagelijkse kostje leesvoer; u kunt namelijk zelf actief ‘content’ aan de website toevoegen. Zo kunt u in de rubriek my.hifi (mooiste A/V sets van lezers) uw hifi-installatie op een eigen profielpagina (een soort persoonlijke website) plaatsen, apparatuur beoordelen voor de Hi-Find en sinds vorige week uw zelfbouwprojecten toevoegen.

Een andere rubriek waar de lezers voor de inhoud daarvan zorgen is de tweedehands rubriek. Dagelijks verwisselen hier tientallen componenten van eigenaar. Never change a winning team,… en dat gaan we dus wel doen. Onze tweedehands rubriek kan naar onze mening namelijk nog veel beter. Vandaar dat we een compleet nieuwe tweedehands rubriek hebben ontworpen. We zitten in de laatste fase van de ontwikkeling en hebben nu uw medewerking nodig. We willen de rubriek namelijk in de praktijk gaan testen. Heeft u interesse om met ons de testfase in te gaan? Stuur dan een mail naar ikwiltesten@hifi.nl.

Maar de titel van dit voorwoord slaat ook op het zelf actief zijn met uw hobby. Het kopen van standaard apparatuur en deze door een dealer laten installeren en afregelen is een goede manier om er verzekerd van te zijn dat dit ook goed gebeurt. Maar leuker is het om dit zelf te doen, of omzelfs complete apparatuur zelf te bouwen. Zo leert u uw apparatuur door-en-door kennen; weet u precies wat er gebeurt als u een bepaalde variabele gaat wijzigen. Het afregelen van een draaitafel bijvoorbeeld. Hoewel een klusje dat een vaste hand, een scherp oog en een engelengeduld vergt, is het afregelen van een draaitafel – mits u aan vernoemde voorwaarden denkt te kunnen voldoen – ook voor een leek goed te doen. En zoals het gezegde luidt: Goed gereedschap is het halve werk. Een ondergrond die waterpas en stabiel is, een naalddrukweger, een instelsjabloon en een testplaat zijn daarbij eigenlijk onontbeerlijk. Gelukkig kunt u deze gereedschappen – buiten de ondergrond natuurlijk – bij uw hifi-winkelier, maar ook bij onze eigen webshop High Fidelity Discs kopen.

Misschien is het u al opgevallen, maar sinds deze week hebben we bovenaan HiFi.nl de HiFi.nl Wizard  staan. Deze wizard leidt u met een paar gerichte vragen op een eenvoudige wijze naar het juiste artikel. Met name lastig te vinden artikelen zoals oude columns zijn hiermee weer snel terug te vinden.

Veel leesplezier,
Marc Brekelmans
HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

McIntosh - …for the love of music…  
McIntosh Laboratory Inc werd in 1947 opgericht door Frank McIntosh en Gordon Gow nadat die elkaar in 1946 leerden kennen. Al met al 60 jaar geleden.

Knosti Disco Antistat  
U herkent vast het probleem van vuile tweedehands grammofoonplaten. Gekocht voor een luttel bedrag, met de mooiste muziek uit uw jeugd op beide kanten, maar vol met vingers en stof.


Achtergrondartikelen

HiFi.nl beluistert…de set van Wim Burgsteijn   
Al begin november vorig jaar zou ik voor een luisterbezoek naar Wim Burgsteijn gaan. Vlak vóór die datum sneuvelde helaas het element van zijn draaitafel.

Afregelen draaitafel  
Het correct afregelen van een platenspeler is nog altijd een grote uitdaging. Maar de auditieve beloningen zijn nou eenmaal onweerstaanbaar.


Hi-Visit

HiFi-Corner Groningen  
HiFi is een serieuze zaak. Een beetje saai wellicht. Nou ja, in een gerenommeerde audiozaak waar apparatuur en verkopers respect afdwingen gaat het er altijd wel behoedzaam aan toe en wordt rustiger met elkaar geconverseerd. We willen de serene rust, die hoogstens omlijst wordt door ingetogen muziek waarvan de weergave op hoog niveau ligt nimmer verstoren.


Software recensies

Diana Krall - From This Moment On (CD)  
Na de Kerstrelease uit 2005 is Diana Krall nu terug met haar inmiddels elfde studio album. In tegenstelling tot haar uit 2004 daterende ‘The Girl In The Other Room’ staan er op ‘From This Moment On’ geen zelfgeschreven nummers maar standards uit het American songbook als tribuut aan haar helden en mentors.

Beyonce - B’Day (LP) 
‘B’Day’ heet de nieuwste schijf van de op 4 september 1981 in Houston Texas geboren Beyoncé Giselle Knowles. Ik zou me voor kunnen stellen dat de B in deze titel staat voor Beyoncé maar aan de andere kant kan het even goed een verwijzing zijn naar ‘Birthday’ omdat de tweede soloschijf van deze R&B zangeres in Amerika uitgebracht werd op haar 25e geboortedag.

Steve Reich / Marc Mellits (CD) 
De opbouw van deze CD is de mathematisch ingestelde componist Steve Reich waardig. Er zijn drie stukken, waarvan twee voor strijkkwartet en een voor twee pianisten. Een van die pianisten, Marc Mellits, is de componist van het tweede strijkkwartet, dat ook nog zijn tweede is. Steve Reich had het verzonnen kunnen hebben, zo’n programma.

Bracken – We Know About the Need (CD) 
Bracken is een soloproject van Chris Adams, lid van de band Hood uit het Britse Leeds. Zijn stem is zeer herkenbaar, maar waar Hood een warm organisch geluid voortbrengt, ook als ze elektronische stoor en knispergeluiden inzetten, is de sound van het voor alternatieve Amerikaanse hiphoplabel Anticon vervaardigde We Know About the Need eerder hermetisch en kil.

Volver (DVD-film)  
Na een paar wat zwaarder getoonzette films als Hable con ella en La mala educación keert regisseur Pedro Almodóvar terug naar de bonte en temperamentvolle vrouwenportretten die hij daarvoor maakte. Volver is melodramatisch als een soap, kijkt dus heerlijk weg, maar de bedoelingen gaan dieper. Bovendien wordt er schitterend geacteerd, vooral door twee oude bekenden van Almodóvar: Penélope Cruz en Carmen Maura.

EDITORS' CHOICE