Leema Acoustics


Redactie HiFi.nl | 09 maart 2007 | Leema Acoustics

(ingezonden mededeling)

Met Leema Acoustics introduceert Monitor Audio Nederland een nieuwe serie ‘intelligente’ high-end audiocomponenten voor stereo- en Home Theater-systemen: de Leema Constellation.

De componenten onderscheiden zich door hun zo eenvoudig mogelijke - maar zeer doordachte - ontwerp van de audiosectie ("minder is meer") en de zeer eenvoudige flexibele bedieningsmogelijkheden (dankzij het toepassen van geavanceerde technologieën). Bovendien vallen de ontwerpen op door het gebruik van onconventionele methoden voor een zo optimaal mogelijke kwaliteit.

Specifieke eigenschap van alle componenten is LIPS: het ‘Leema Intelligent Protocol System’ waardoor ze vanuit een centraal punt als systeem configureerbaar zijn.`
Met LIPS kunnen de verschillende componenten ‘intelligent’ worden aangestuurd en geconfigureerd. De persoonlijke instellingen van elke component en elke situatie worden opgeslagen. Dankzij LIPS ‘begrijpt’ het systeem wat u wilt doen en heeft u geen ingenieursdiploma meer nodig om een (op zich complex) audiosysteem te bedienen.
Druk op de Play-toets van de CD-speler en de Tucana-versterker schakelt in. Kies de AV-ingang van de Tucana en alle relevante Home Theater-componenten schakelen in en met de juiste instellingen. Ook is zo een “super-audiopurist” systeem mogelijk van de Antila CD-speler met de Hydra eindversterker. Het weergavevolume van de Hydra wordt dan geregeld door de CD-speler!

De Cygnus Universal Phono Amp is de meest bijzondere uit de serie. Hiermee kunt u namelijk elke grammofoonplaat die ooit is gemaakt weergeven: van 78-toeren tot de modernste vinylopname. De twee ingangen zijn volledig programmeerbaar voor elk type element en weergavecorrectie. Na de configuratie worden de instelcomputer en het display uitgeschakeld: voor maximale audiokwaliteit.

Deze programmeerbare phonovoorversterker is volledig discreet opgebouwd (dus zonder geďntegreerde schakelingen). Hij biedt een keuze uit meer dan 80 voorgeconfigureerde en geteste weergavecorrecties. Mocht u toch een weergavecorrectie missen, dan kun u deze zelf configureren!
Voor elk element kan de correcte ingangsconfiguratie (impedantie, gevoeligheid, capaciteit) worden ingesteld. Ook dat gebeurt volledig analoog en bovendien zonder (kwaliteitsverlies veroorzakende) transformatoren. De voeding is extern en zeer zwaar uitgevoerd. De programmering is digitaal, de instellingen zelf gebeuren echter volledig in het analoge domein. Nadat de gewenste instelling is geactiveerd wordt het digitale gedeelte (inclusief display) volledig uitgeschakeld. De Cygnus heeft dan ook ongehoord lage ruiswaarden: -73 dBA bij een ingangsgevoeligheid van 125 µV.

Het hart van de serie is de Tucana: een combinatie van geďntegreerde stereoversterker (met 7 ingangen) en een Home Theater Systeem Controller. Bijzonder aan de eindversterker is dat deze ook de `moeilijkste` luidsprekers probleemloos aanstuurt en zich daardoor kan meten met de allerbeste versterkers uit de audiowereld.

‘Moeilijke’ luidsprekers kenmerken zich doordat ze op bepaalde gebieden in de weergavekarakteristiek heel lage of heel hoge impedanties vertonen. Met name het eerste is een probleem omdat veel versterkers dan niet meer voldoende dempingsfactor geven (= luidspreker niet meer onder controle kunnen houden) en ook onvoldoende vermogen ontwikkelen (en dus vervormen). Bij heel lage impedanties is voor het leveren van vermogen vooral de ‘stroomlevercapaciteit’ essentieel: dus hoeveel Ampčre kan de versterker leveren. De Tucana eindversterker kan maar liefst 50 (piek)Ampčre per kanaal leveren. Hierdoor levert hij over het hele weergavegebied het beloofde vermogen en houdt elke luidspreker onder alle omstandigheden strak onder controle. Dit zorgt voor een strakke, ‘makkelijke’ en open weergave.

De Hydra eindversterker is een Tucana zonder voor- en controlversterker. Hij is als 2x mono opgebouwd en kan daardoor vele rollen vervullen (stereo-, meerkanaals-, bi-amp-versterker, etc.).

De Corvus is een combinatie van een mono (Tucana) eindversterker (bijv. voor het middenkanaal) en een uitgebreide Subwoofer Control sectie. Deze haalt het laag uit een signaal en bewerkt het voor het meest optimale resultaat in zowel stereo- en multikanaalsystemen.

De Antila CD-speler is het nieuwste lid van de familie en zit vol opvallende technologie. De weergavekwaliteit heeft het warme karakter van ‘analoog’, dankzij de unieke MD˛ Active Differential Multi-DAC-technologie. Hierbij worden maar liefst 20 stuks 24 bit/ 192 kHz Delta-Sigma DA-converters ingezet (tien voor de positieve signaalfase en tien voor het negatieve deel). Dit geeft een gebalanceerd signaal in het digitale domein. Samen met aanvullende technologie voorkomt dit een van de belangrijkste kwaliteitsbeperkingen (‘jitter’) en zorgt daarmee voor een aanzienlijke vermindering van ruis en vervorming. Met als gevolg een ongekende verbetering van de detaillering en muzikaliteit van het klankbeeld.


Prijs en leverbaarheid:
De Leema Acoustics audiocomponenten zijn vanaf januari 2007 leverbaar.

De verkoopprijzen zijn:
Antila CD-speler:  3900 euro
Corvus SubControl versterker: 4900 euro
Cygnus Universal Phono Amp: 7900 euro
Hydra stereo eindversterker:  4900 euro
Tucana geďntegreerde stereoversterker:  4900

EDITORS' CHOICE