achtergrondartikel en het eerder gepubliceerde nieuwsitem op HiFi.nl). Nu volgt het officiele persbericht van Jaguar en B&W betreffende hun samenwerking."/>
 

NIEUWSB&W Range

B&W voorziet Jaguar van geluid


Redactie HiFi.nl | 04 april 2007 | B&W Range

(ingezonden mededeling)

Al meerdere malen heeft HiFi.nl aandacht besteed aan de samenwerking tussen B&W en Jaguar (zie het eerder gepubliceerde achtergrondartikel en het eerder gepubliceerde nieuwsitem op HiFi.nl). Nu volgt het officiele persbericht van Jaguar en B&W betreffende hun samenwerking.


De samenwerking tussen Bowers & Wilkins en Jaguar en geselecteerde partners markeert het begin van de ontwikkeling en levering van een nieuwe generatie compromisloze geluidsoplossingen voor de auto-industrie. De uitdaging voor B&W was dan ook enorm. In de auto heeft men immers te maken met een beperkte ruimte, een grote variëteit aan materialen en – in het geval van Jaguar – de wens om te voorzien in meervoudige gebruiksdoeleinden voor het geluidssysteem. Het geheel moest bovendien naadloos passen in het luxe interieur van de Jaguar.

Bowers & Wilkins is vanaf het begin betrokken geweest bij de ontwikkeling van de C-XF concept car. Tegelijkertijd is ieder element van het systeem vervaardigd met de meest geavanceerde technologische ontwikkelingen, met als doel de best mogelijke geluidservaring te kunnen beleven. Het systeem dat door B&W is ontwikkeld voldoet aan de steeds hogere eisen van consumenten. Het bereiken van een geweldige weergave in een auto is daarbij de nieuwste technologische uitdaging. B&W heeft hiermee de basis gelegd voor een generatie geluidssystemen, die een nieuwe standaard zal betekenen op het gebied van car entertainment.

Inmiddels is de techniek van B&W overigens ook toegepast in de nieuwe XKR-serie van Jaguar. Het is het eerste productiemodel waarin de unieke samenwerking gestalte krijgt.

Custom audio concept

Het B&W ‘custom audio concept’ is een uitgekiende combinatie van hoogwaardige materialen en technieken. Voor de luidsprekerpanelen is gebruikgemaakt van gepatenteerd Micro Matrix-materiaal, speciaal ontworpen voor verbeterde stijfheid en dempingsdoeleinden. Het materiaal voegt sterkte toe, voorkomt vibraties en maakt slim gebruik van de beperkte ruimte die beschikbaar is in een auto.

De ‘Bass Beam’ lagefrequentieweergevers, gemonteerd in de deuren, stralen structurele integriteit uit en leveren een superieure geluidskwaliteit. Het vinden van een optimale plek voor subwoofers in een auto is altijd problematisch. Dit innovatieve ontwerp maakt het mogelijk deze eenheden in de deuren in te bouwen en verschaft een optimale implementatie voor het bereiken van een stereobeeld dat echt van voren komt, met een geconcentreerde strakke laagweergave.

Ongeëvenaarde weergave

De inzet van Kevlar conus-luidsprekereenheden in het dashboard en de deuren dienen voor een betere weergave over het gehele frequentiebereik. Het eindresultaat is dat deze luidsprekers meer fijne details ten gehore kunnen brengen en off-axis tonale balansproblemen elimineren. Diamond-dome tweeters, gecombineerd met de bekroonde Nautilus-technologie, geven een ongeëvenaarde weergave van hoge frequenties. Alle gebruikte elementen zijn afkomstig uit befaamde 800 Diamond Series-luidsprekers. De taps toelopende Nautilusbuis is vervangen door een compacte spiraalversie, die ongewenste reflecties aan de achterzijde van de tweeter dempt.

Selective Directivity Arrays met DSP-controle verzorgen nauwkeurig direct full-range audio, hetgeen een betere helderheid creëert voor de passagiers op de achterbank en luistervermoeidheid voorkomt. Zo wordt onder alle condities een optimaal geluidsbeeld verkregen, ook bij multikanaals surround sound. Het hoedenplankpaneel ten slotte is ontworpen om een uitgebalanceerd geluidsbeeld te creëren. Het is opgebouwd uit een centraal gemonteerde basluidspreker met aan weerszijden hogetoonluidsprekers met een brede afstraalhoek.

De C-XF concept car van Jaguar met het custom audio concept van B&W is te zien tijdens de AutoRAI. Deze wordt gehouden van 29 maart tot en met 9 april in de RAI in Amsterdam. Het standnummer van Jaguar is 09.003.

MERK

EDITORS' CHOICE