NIEUWS

Gebakken lucht - publicatie week 14


Marc Brekelmans | 05 april 2007

Afgelopen week hebben we getracht u op het verkeerde been te zetten met een persbericht over Airmix Air Improver. Een spray die de luchtkwaliteit van uw luisterruimte zou verbeteren, waardoor uw installatie nog beter zou gaan klinken.

Uiteraard betrof het een 1 april grap. Maar wel een die dicht bij de waarheid ligt. In audioland verschijnen namelijk met regelmaat producten op de markt waarvan de werking op zijn minst dubieus is. Tenminste, als je niet de moeite neemt het product uit te proberen. Want het verrassende is dat soms zeer onwaarschijnlijke tweaks toch een hoorbaar effect lijken te hebben. Nu bent u uiteraard niet in staat om al deze producten aan te schaffen om daarna proefondervindelijk vast te stellen of het hier om gebakken lucht of een daadwerkelijke verbetering gaat. Maar….wij kunnen dat wel.

De afgelopen jaren zijn we meermalen verrast door de meest vreemde producten. Ik denk onder andere aan de houten blokjes van Acoustic System, de Densen demagnetiseer cd of de AHP zekeringen. Stuk voor stuk bleken ze in de praktijk écht te werken, al werden we er op de diverse fora voor verguisd. We zouden gek zijn geworden en onze oren laten hangen naar de commercie.

Vandaag hebben we weer een recensie van een onwaarschijnlijke tweak. Eentje die ook nog eens een forse investering vraagt. Siltech bekabeling kan namelijk een zogenoemde "SATT" behandeling ondergaan; een behandeling waarbij de kabels eerst worden gekoeld om daarna verwarmd te worden naar zo’n 700 graden Celsius. Resultaat van dit bijna drie etmalen in beslag nemende proces: een betere klankkwaliteit… volgens Siltech.
Wij namen de proef op de som en bestelden bij de importeur een behandelde en een onbehandelde Siltech kabel. Gebakken lucht of zinvolle investering? U leest het in de recensie van Phil van Deijk.

Ook esoterische elementen worden, ten onrechte, wel eens afgeserveerd als geldklopperij. Vandaag een recensie van het op een na goedkoopste Lyra element: de Argo i. Alle Lyra elementen worden met de hand gemaakt door Yoshinori Mishima, en u begrijpt het al… dat kan niet goedkoop zijn.

Verder deze week nog een interview met Derek Whiteman van subwoofer specialist Velodyne en de gebruikelijke software recensies.

Alvast prettige Paasdagen,
Marc Brekelmans
Hoofdredacteur HiFi.nl

P.s. Mocht u zich gaan vervelen met Pasen: kijkt u eens in onze agenda voor bijvoorbeeld de Paasshows van Art`s Audio, Klankbeeld, It Harkstee of Polectro.

 

Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Siltech LS188 Classic MkII SATT
De term “verbetering van soundstage, energie, plaatsing en homogeniteit” zoals ik al eerder had aangehaald is zeker niet uit de lucht komen vallen. De SATT-behandeling overtreft al mijn verwachtingen, een regelrechte aanrader voor relatief weinig geld.

Lyra Argo i
In 1985 ging het Japanse merk Lyra van start. De volledig met de hand gebouwde en pure Low Output Moving Coil elementen vonden al gauw gretig aftrek bij audiofielen en audio-recensenten, met name in Engeland. Het oude type Clavis werd uiteindelijk zelfs een soort audio-legende.


Achtergrondartikelen

Interview Derek Whiteman - Velodyne
Het gaat Velodyne namelijk maar om één ding: het plezier aan de beleving van muziek en film. Dat is naar onze overtuiging pas optimaal als ook de laagste frequenties zo optimaal en levensecht worden weergegeven.”


Software recensies

The Doors – The Very Best Of (CD) 
The Doors bestaan 40 jaar en dat wordt gevierd met een ongekend offensief van geluidsdragers en publiciteit. Hoewel de band nog altijd bestaat, met een kersverse zanger, gaat het hier met name om de periode waarin Jim Morrison nog leefde.

Slavior - Slavior (CD)
Eindelijk een band die er gewoon voor uit komt muziek voor de massa te willen maken. Het grappige is dat niet vernoemd wordt om wat voor massa het zou gaan. Doet er verder niet toe, want het kersverse Amerikaanse trio Slavior presenteert zichzelf met een visitekaartje waar ik U tegen zeg. Met een hoofdletter inderdaad.

John Adams – Complete Piano Music (CD)
Het pianowerk van John Adams, dat tot op heden slechts uit vier werken bestaat, laat mooi de ontwikkeling horen die deze veelzijdige componist afgelopen decennia doorgemaakt heeft. Het zijn werken met een soms spectaculaire complexiteit die weergaloos uitgevoerd worden door Ralph van Raat, op één stuk bijgestaan door Maarten van Veen.

Penderecki - Die Teufel von Loudun (DVD-muziek)
Op 16 augustus 1634 werd in het centrum van een Frans stadje, Loudun, een katholieke priester onder grote publieke belangstelling op de brandstapel ter dood gebracht.  De beklagenswaardige was daarvoor al onderworpen aan gruwelijke martelingen en verminkingen.

Sarajevo, My Love (Grbavica) (DVD-film)
In de filmhuizen draaide deze door het filmfestival Berlijn met de Gouden Beer voor Beste film bekroonde film onder de oorspronkelijke titel Grbavica.

EDITORS' CHOICE