NIEUWS

Luidsprekers - publicatie week 17


Marc Brekelmans | 26 april 2007

Hebt u enig idee uit hoeveel modellen luidsprekers u in Nederland kunt kiezen? Als we uitgaan van ‘normale’ frontluidsprekers, dan kunt u in onze Hi-Find al kiezen uit 1325 modellen.

En ik kan u verzekeren dat we, ondanks alle tijd en moeite die we in deze rubriek stoppen, zeker niet volledig zijn. Het aantal modellen zou zelfs wel eens het dubbele kunnen bedragen. Modellen die allemaal strijden om een plekje op de winkelvloer, en uiteindelijk uw gunst. Geen eenvoudige taak. Niet alleen is de winkelruimte beperkt, ook de levensduur van een luidspreker heeft een negatieve invloed op de omloopsnelheid.

Luidsprekers die pas na 20 jaar trouwe dienst afgedankt worden zijn geen uitzondering. Zelfs huizen en auto’s worden met grotere regelmaat gekocht! Een importeur die een volledig nieuw luidsprekermerk introduceert is dus een importeur met lef…. of, zoals Maxima het zou zeggen: “een beetje dom”.

Vandaag hebben we de primeur van zo’n ‘nieuw’ merk. De importeur erachter is zeker niet “een beetje dom” te noemen, maar een zekere dosis lef kan hem niet ontzegd worden. Maar deze importeur heeft één groot voordeel; hij introduceert namelijk niet zomaar een obscuur merkje, maar een merk dat in Noord-Amerika al jaren tot de top behoort: PSB Loudspeakers.
Vandaag testen we de T55 uit de Image-lijn van PSB, binnenkort mag u nog een test verwachten van een complete Vision-lijn surroundset.

Hoofdtelefoons zijn eigenlijk gewoon luidsprekers die u direct op uw oren plaatst. Sommige mensen kunnen ze niet verdragen. Het draagcomfort is vaak abominabel en het geluidsbeeld vreemd. Een hoofdtelefoon plaatst het geluidsbeeld namelijk niet voor uw hoofd, maar in uw hoofd. Fervente voorstanders roemen juist de enorme detaillering van het geluid en de totale vrijheid van de akoestiek in de luisterruimte.
Vandaag een recensie van een bijzondere hoofdtelefoon: de Ergo 2, een hoofdtelefoon die als een directe opvolger van de fameuze Jecklin Float  hoofdtelefoons gezien mag worden.

Ook deze hebben we, zoals u inmiddels van ons gewend bent, weer de nodige software recensies, een (erg) leuke Hi-Visit bij Rinsma Hifi en een column van Rene van Es.

Veel leesplezier,
Marc Brekelmans
Hoofdredacteur HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

PSB Image T55
“Op een markt zo volgeladen ziet men één of twee luidsprekers niet”. Of je moet met een merk en types komen waarmee je zowel de dealer als de consument overtuigd van kwaliteit, scherpe prijs en het belangrijkste: een goed geluid.

Ergo 2 en Amp 1  
Ergo treedt met hun eigenzinnig vormgegeven hoofdtelefoons in de voetsporen van Jecklin Float, maar de modellen van Ergo zijn op verschillende punten verbeterd tov hun legendarische voorgangers.


Achtergrondartikelen – column

Huisvlijt, door Rene van Es  
Ik heb wel eens ergens gelezen dat een compromis een overeenkomst is waarbij beide partijen ontevreden zijn. Daar ben ik het vaak mee eens, maar er zijn situaties dat met wat extra inspanning of water in de wijn het compromis iedereen tevreden stelt.

Platenspeler (dit artikel is eerder gepubliceerd op HiFi.nl)  
In een uitgebreid artikel leest u alles over de onderdelen waaruit de draaitafel is samengesteld en hoe deze tezamen muziek kunnen produceren.


Hi-Vist

Rinsma Hifi, Lippen huizen
Rinsma Hi Fi is een gevestigde naam die binnen de audio wereld bewondering oproept maar eveneens beschouwd wordt als een buitenbeentje. Het gevolg van de instelling van meneer Rinsma die vaak dwars tegen de draad in bezig is met de verkoop van stereo apparatuur.


Software recensies

CocoRosie - The Adventures of Ghosthorse & Stillborn (CD) 
Toen zusjes Sierra en Bianca Casady drie jaar geleden La Maison de Mon Rêve uitbrachten leken de rare stemmetjes begeleid door de complete collectie Fisher Price speelgoed nog een gimmick. Twee albums later is duidelijk dat de bijzondere wereld die ze oproepen een blijvertje is. Wel is er meer structuur in de liedjes en is meer dan voorheen een scheut hiphop te herkennen.

Within Temptation - The Heart of Everything (CD)  
Na succesalbums Mother Earth en The Silent Force was het voor Neerlands exportproduct Within Tempation de vraag hoe zich binnen de beperkingen van het genre van de gothische, aan metal verwante rock nog te ontwikkelen. Meer van hetzelfde is op den duur dodelijk, maar welke weg te gaan: commerciëler of terug naar de ruige roots?

Annihilator – Metal (CD) 
Jeff Waters, het hedendaagse boegbeeld van de metalscene, is een ijverig baasje. De ene cd zit nog niet goed in je hoofd of de volgende ligt alweer in de schappen. Is dat erg? Neuh, zolang kwaliteit prevaleert boven kwantiteit is ondergetekende tevreden.

A Century of Dutch harmonium music (CD)  
Dat het typisch voor vaderlands gebruik benutte harmonium beslist niet meer als “psalmenpomp” in de hoek gezet kan worden, bewijst een onlangs verschenen cd met overwegend eigentijdse Nederlandse muziek voor dit instrument.

Vienna Horns (CD)  
De Vienna Horns is een uniek kamermuziekgezelschap, bestaande uit hoornisten van de vooraanstaande Oostenrijkse orkesten, voorop natuurlijk de Wiener Philharmoniker. Bij het laatste Nieuwjaarsconcert verzorgde het gezelschap het pauzeprogramma, waardoor veel mensen met de unieke klank van de Weense hoorn kennis konden maken.

Bach – Sonatas & Partitas – John Holloway (CD)  
De Sonatas en Partitas voor soloviool zijn al vaak opgenomen. Een zoekvraag naar CD’s bij amazon.com levert 122 resultaten. Specialist in oude muziek John Holloway speelt de werken op een barokviool, en geeft een historisch onderbouwd, bijzonder aannemelijk beeld van hoe deze werken in de tijd van Bach geklonken zouden kunnen hebben.

EDITORS' CHOICE