NIEUWS

Bommetje - publicatie week 27


Marc Brekelmans | 05 juli 2007

Ik zei nog zo: "Geen bommetje!" Toch schreef oud-hoofdredacteur René van Es een haast lyrische recensie over een paar plexiglazen voetjes. En inderdaad: het bommetje heeft zijn uitwerking niet gemist. “Een stukkie plexieglas onder een cd-speler…en dat zou je moeten kunnen horen?” Zelfs voor hifi-begrippen gaat dit sommige mensen te ver. Die van Es is een aardige jongen, maar ergens moet ie een afslag gemist hebben!

Ook minder ingewijden in de ‘high end audio’ zullen met verbazing de recensie gelezen hebben; en lazen in de recensie van René een duidelijke bevestiging van het feit dat de groep audioliefhebbers voornamelijk moet bestaan aan aanbidders van gouden pluggen, exotische (lees onbetaalbare) kabels en andere niet te verklaren accessoires met haast mythische werking.Inderdaad: zelfs ik durf mijn buurman niet te zeggen dat die plexiglazen kruisjes je set echt beter laten klinken. Hij zou me voortaan altijd vreemd aan blijven kijken, vrees ik. Ook toen ik in een interview met de Panorama aangaf iets aan de stroomvoorziening te willen gaan doen kwam mijn schoonvader met de opmerking: “dat meen je toch niet serieus hè?”
Oh ja…ik heb zelf wel een setje besteld. En weet u, maar dat mag u niet verder vertellen, anders wordt ik misschien ook voor gek verklaard, die plexiglazen voetjes doen echt iets met het geluid.

Een ander bommetje betrof de reeks ‘achtergrondartikelen’ (het bewuste artikel is namelijk een advertorial, zoals we ook duidelijk boven het artikel aangeven) betreffende vermogen. Ook hierover hebben we veel negatieve reacties ontvangen. “Alsof je echt 105dB geluidsdruk in je kamer wilt hebben!”  Nu gaat het te ver om er in dit voorwoord uitgebreid op in te gaan, maar ik beloof u, daar kom ik binnenkort (samen met HVT hoofdredacteur Theo Wubbolts) uitgebreid op terug. Oh ja, voor eenieder die volgens het lijstje van Musical Fidelity de 105dB niet haalt, wees gerust…..het belangrijkste is dat u geniet van uw muziek, met of zonder pieken van 105dB!

Marc Brekelmans
Hoofdredacteur HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware

Quad 11L2 luidsprekers  
Van de conusluidsprekers die sinds de jaren `90 door Quad worden geproduceerd zijn met name de minimonitoren altijd goed ontvangen. Het is aan de nieuwe 11L2 om die reputatie hoog te houden.

Rega Brio 3 versterker  
Ondanks de beperkingen ken ik onder de 1.300 euro niets dat gehoormatig met de Brio 3 kan wedijveren. Onder enigszins realistische omstandigheden toegepast, klinkt de Brio 3 niet minder dan uitstekend.


Achtergrondartikelen

Surroundformaten deel 4 (reeds eerder gepubliceerd) 
Met de komst van HD-DVD en Blu-ray zijn u de kreten zoals Dolby TrueHD of DTS-HD wellicht al opgevallen. Maar wat is het en wat gaat het voor u betekenen?


Hi-Visit

Hanze Hifi – Zwolle  
“Wij zijn oprecht blij met onze winkel en alles wat we willen is dat de klant blij is met zijn aankoop. Dát is onze reclame. Wij leren sommige klanten de kunst van het luisteren naar muziek, onszelf houden we dagelijks voor dat het een kunst is te luisteren naar de klant”.


Software

Anjani - Blue Alert (CD)
Anjani Thomas is één van de zangeressen die al jarenlang de beperkte zangcapaciteiten van Leonard Cohen camoufleert. Tevens speelt ze piano en componeerde mee aan het laatste album van de oude meester, Dear Heather. Op Blue Alert staat ze voor het eerst zelf in de spotlight. Cohen produceerde en componeerde samen met Anjani tien ingetogen songs voor laat op de avond.

Kiss The Anus of a Black Cat – An interlude to the Outermost (CD)
Hoe je het ook wendt of keert. Je kunt niet echt om de bandnaam heen. Uitgebracht via het “Kraak” label: “We zien onszelf als een kwaliteitsplatform, een promotor voor jonge artiesten die actief zijn in ongebruikelijke en uiteenlopende genres als avant-rock, psych, experimentele elektronica, free-jazz, new folk, improdrones...” Dat belooft wat.

Dale Kavanagh – Music for Guitar Solo (CD)
Dale Kavanagh is een vooraanstaand gitariste, afkomstig uit Canada maar al geruime tijd woonachtig in Duitsland, waar zij met haar man Thomas Kirchhoff het Amadeus gitaarduo vormt. Haar vijfde soloalbum bevat vooral composities waar ze een persoonlijke band mee heeft. De meesten werden speciaal voor haar of door haarzelf geschreven. Virtuoze muziek die aangenaam in het gehoor ligt, veelal op het grensvlak tussen klassiek, folk en pop.

Angelique Kidjo - Djin Djin (CD) 
Wie op zoek is naar traditionele Afrikaanse muziek, kan met gerust hart dit album overslaan. Die kan beter eens op zoek gaan naar wat oud werk op het obscure maar fameuze Groninger label Dakar Sound.

Dinosaur Jr – Beyond (CD) 
Bands die na meerdere decennia het kunstje van weleer nog eens herhalen, in de oorspronkelijke bezetting, het is een maar al te bekend verschijnsel. Live is het meestal een feestje voor de fans van toen, maar als men zich dan gaat wagen aan nieuw materiaal valt het vaak tegen. Neem The Stooges. Dinosaur Jr is altijd een dwarse band geweest, en toont zich ook nu de uitzondering op de regel.

EDITORS' CHOICE