NIEUWS

Online tv-kijken groeit traag


Redactie HiFi.nl | 27 juli 2007

Van de tv-kijkers zegt 17 procent wel eens via internet een programma te zien. Dat blijkt uit de jongste cijfers uit de halfjaarlijkse enquête van de Stichting Kijkonderzoek, gehouden onder ruim 3.000 huishoudens door Intomart GfK.

Het percentage huishoudens dat wel eens naar tv-programma`s kijkt via de pc, steeg van 13 procent een jaar geleden naar 17 procent nu. De toename verloopt niet zo snel, te meer daar in dezelfde periode het percentage pc-bezit is gestegen van 78 naar 81,5 procent, en het percentage pc`s dat is aangesloten op internet toenam van 73 naar een kleine 76 procent.

Veel sneller neemt de digitalisering toe van het traditioneel tv-kijken. Niet alleen is het percentage analoge kabelaansluitingen gedaald van 84 naar 80 procent en dat van digitale aansluitingen gestegen van 25 naar 31 procent.

Ook het percentage huishoudens dat een dvd- of harde schijf recorder op de tv heeft aangesloten is gestegen van 15 naar een kleine 24 procent.

Minder opnemen
Echter, curieus is dat, volgens deze enquête althans, het gebruik van de analoge videorecorder sneller daalt dan digitaal opnemen stijgt: een jaar geleden zei 61 procent nog met ouderwetse videobanden te stoeien, nu was dat nog maar 45 procent.

Uit de cijfers zou je kunnen opmaken dat meer en meer mensen niet meer opnemen, wellicht omdat ze toch geen tijd hebben om het opgenomen programma op een ander tijdstip te bekijken.

Ook kan het zijn dat de 4 procent kijkers die via internet tv-programma`s volgt, geen videorecorder meer nodig heeft. Maar dan nog verklaart dat niet de totale daling van het recordergebruik met 7 procent. Wellicht speelt het ruime aanbod van tv-series op dvd een rol.

Recent werd overigens duidelijk dat de tv-kijktijd met 8 procent was gedaald. Onder meer door invloeden van het weer en evenementen.

Bij de randapparatuur die op een tv-toestel is aangesloten, is de dvd-speler (59 procent) na de daling van de analoge videorecorder het populairst geworden.

Inmiddels heeft 13 procent van de huishoudens een eerste tv-toestel met een lcd-scherm, bij ruim 4 procent kijkt naar plasma. Nog 78 procent van de basistoestellen is een `klassieke beeldbuis`, zegt SKO.

EDITORS' CHOICE