NIEUWSPanasonic

Panasonic Full HD camera`s


Redactie HiFi.nl | 30 juli 2007 | Panasonic

(ingezonden mededeling)

Panasonic introduceert twee full-HD camcorders: het kleinste en lichtste* SDHC/SD Memory Card model ter wereld, en een hybride model dat bewegende beelden kan opnemen op zowel SDHC/SD Memory Cards als DVD- discs.

Het betreft de modellen HDC-SD5 en de HDC-SX5. Zowel de HDC-SD5 als de HDC-SX5 kan full-HD video met 1920 x 1080 pixels opnemen.**  Beide zijn uitgerust met het door Panasonic ontwikkelde 3CCD camerasysteem en Advanced O.I.S. (Optical Image Stabilizer). Hierdoor zijn de beelden altijd scherp en de kleuren natuurlijk. Met name als de video-opnames bekeken worden op een hoogwaardige grootbeeld-TV zijn de opnames van zowel de SD5 als de SX5 van een adembenemende kwaliteit.

De HDC-SD5, die de opnames vastlegt op SDHC/SD Memory Cards, is nog kleiner dan zijn voorganger, de Panasonic SD1. De SD5 debuteert zelfs als de kleinste en lichtste 3CCD full-HD camcorder ter wereld. Omdat hij geen loopwerk heeft, is de SD5 uitermate schokbestendig. Mede dankzij de compacte body is de SD5 een handig apparaat dat je makkelijk overal mee naar toe kunt nemen. De SD5 introduceert tevens een nieuwe USB Host functie waarmee de gegevensopslag aanzienlijk wordt verbeterd en het terugkijken van de beelden veel makkelijker wordt. Met behulp van een DVD-brander VW-BN1 (die tegelijkertijd wordt geïntroduceerd), kan men video-opnames kopiëren of afspelen in het originele AVCHD format, en genieten van high-definition beelden op een grootbeeld-TV.

De HDC-SX5 kan full-HD videobeelden vastleggen op zowel SDHC/SD Memory Cards als DVD-discs. De SX5 kan in de HE modus maximaal 180 minuten video vastleggen op een 8GB SDHC Memory Card (verkrijgbaar vanaf september 2007), en maximaal 60 minuten op een DVD-R dual-layer disc. In de HG modus is dit 80 minuten op een 8 GB SD en 26 minuten op een 2.6 GB DVD. Indien men beide media gebruikt, kan men maximaal 240 minuten full-HD opnames vastleggen. De SX5 kan, met slechts één druk op een knop, opgenomen videobeelden van een SDHC/SD Memory Card intern kopiëren naar een 8 cm DVD-disc. Er is dus geen PC bij nodig. Telkens als men een opname start, kan het opnameformat worden geselecteerd. De video-opnames kunnen ook worden vastgelegd op een DVD-disc in de standaarddefinitie (MPEG2), om ze weer af te spelen met uw DVD-recorder/speler. 

Zowel de HDC-SD5 als de HDC-SX5 maakt gebruik van het AVCHD format dat een hoge beeldkwaliteit garandeert. Beide zijn uitgerust met het 3CCD camerasysteem dat al veel lof heeft gekregen vanuit de professionele gebruikersgroep, en beide zijn voorzien van de nieuwe, door Panasonic ontwikkelde, Advanced O.I.S. (Optical Image Stabilizer). Met deze ongeëvenaarde beeldtechnologieën en de hoge 1920 x 1080-pixel resolutie maken de SD5 en de SX5 het gemakkelijk om videobeelden vast te leggen die gewoon adembenemend zijn als ze worden bekeken op een grootbeeld HD TV.

*  Voor ‘palm-style’ full-HD-kwaliteit 3CCD camcorders, vanaf 30 juli 2007
**  In HG modus. `Full-HD video met 1920 x 1080 pixels` in Panasonic consumenten camcorders verwijst naar video-opnames met 1.920 pixels in horizontale richting en 1.080 pixels in verticale richting.


Nieuwe mogelijkheden en functies

1920 x 1080 Full-HD Opnames
Een groeiend aantal consumenten kiest voor hoogwaardige grootbeeld-TV’s, en TV-stations bieden steeds vaker programma’s aan in High Definition kwaliteit (HD). Zogeheten full high-definition – met 1920 x 1080 pixels – wordt het standaard opnameformat voor videobeelden. Waar traditionele opnames 1.440 pixels in horizontale richting hebben, bieden full-HD opnames er 1.920. En waar de traditionele opnames in totaal ongeveer 1,55 miljoen pixels hebben, bieden full-HD opnames er circa 2,07 miljoen – dat is ongeveer 30% meer. Feitelijk heeft full-HD het hoogste aantal pixels van alle HD formats, en daarom kan het beelden weergeven met een ongekende detaillering en resolutie. Met de enorme hoeveelheid beelddata die zij bevatten, bieden full-HD opnames een uitzonderlijk beeldresultaat op zowel HD TV’s als conventionele (standaard-definitie) TV’s.

Vernieuwde Advanced O.I.S. (Optical Image Stabilizer)
Zowel de SD5 als de SX5 zijn uitgerust met Panasonic`s nieuwe beeldstabilisatie-systeem. Dit Advanced O.I.S. systeem voert het compensatie-proces acht keer vaker uit dan ons vorige systeem, en realiseert dus een nog grotere precisie en accuratesse. Het systeem maakt gebruik van gyro-sensoren die trillingen van de hand waarnemen, een lens verschuift en de optische as daarvan aanpast om die trilling te compenseren. Het vorige systeem controleerde en compenseerde die handtrillingen ongeveer 500 keer per seconde, het nieuwe Advanced O.I.S. doet dat circa 4.000 keer per seconde. Omdat dit een optisch systeem is, leidt dit niet tot kwaliteitsverlies van de opnames: de originele waarden blijven behouden. Advanced O.I.S. verhindert het onscherp worden en het ‘veeg-effect’ die optreden door het trillen van de hand die de camera vasthoudt. Dit is een uiterst effectieve en noodzakelijke functie als de beelden worden bekeken op grootscherm TV’s met hoge resolutie waarop elke imperfectie direct opvalt.

HD Crystal Engine
Om hetzelfde hoge niveau te handhaven dat werd bereikt met de nieuw ontwikkelde full-HD CCD, heeft Panasonic zijn veelgeprezen Crystal Engine beeldprocessor nog verder verbeterd. Samen met een nieuw ruisverminderingscircuit zorgt het nieuwe Intelligent Contrast Control circuit voor een nog hogere beeldkwaliteit; tevens wordt er minder energie verbruikt. Met een superieure beeldkwaliteit en een systeem dat er voor zorgt dat accu’s langer meegaan, brengt de HD Crystal Engine de prestaties van camcorders naar ongekende hoogtes.

Pre-Rec
Bij veel camcorders mist men vaak belangrijke gebeurtenissen, zelfs als men denkt de opnameknop tijdig te hebben ingedrukt. Bijvoorbeeld bij het vastleggen van een doelpunt tijdens een voetbalwedstrijd, moet men telkens als een speler een doelpoging waagt, de opnameknop indrukken. Het probleem is natuurlijk dat zeer weinig schoten op goal een doelpunt opleveren, maar men moet wel elke poging opnemen voor het geval dat. De oplossing voor dit probleem is de Pre-Rec functie. Als deze Pre-Rec functie is ingeschakeld, slaat de camcorder continu drie seconden aan beelden op in een intern buffergeheugen. Op het moment dat men de opnameknop indrukt, worden de drie seconden die daar direct aan voorafgaan toegevoegd aan het begin van uw opname. Hiermee kan men het schot en de goal vastleggen zelfs nadat die goal is gescoord, zonder de opnameknop te hebben ingedrukt. De Pre-Rec functie is met name nuttig bij het vastleggen van een onverwachte gebeurtenis.

Intelligent Contrast Control
Deze intelligente nieuwe functie meet constant de sterkte van het omgevingslicht en past het contrast aan als die sterkte verandert. Intelligent Contrast Control biedt een grotere mate van controle over een breder spectrum aan lichtomstandigheden dan standaardfuncties. Het helpt bij het voorkomen van overbelichting in lichte gedeeltes van het beeld, en van zwarte gaten in schaduwgedeeltes. Men legt beelden vast met hun natuurlijke nuances en contrast. Zelfs als men in de richting van de lichtbron filmt, zorgt Intelligent Contrast Control ervoor dat de beelden levensecht zijn met een uitstekende dieptewerking.

LCD Monitor met brede kijkhoek
De SD5 en de SX5 zijn voorzien van een nieuw LCD-display van 300.000 pixels en met een brede kijkhoek van 170 graden, zowel verticaal als horizontaal. De bredere kijkhoek is een groot voordeel bij het maken van opnames onder een abnormale hoek. Bovendien is het gemakkelijk bij het terugkijken: meerdere mensen kunnen tegelijkertijd de opnames bekijken die zojuist zijn gemaakt.

Power LCD Extra
De helderheid van het LCD-display kan op twee niveaus worden ingesteld, afhankelijk van de lichtomstandigheden. In de heldere instelling biedt het display duidelijke beelden, zelfs in buitensituaties als de zon schijnt.


Weergave


VIERA Link
De SD5 en de SX5 zijn compatibel met Panasonic`s VIERA Link. Sluit de SD5 of de SX5 met een HDMI-kabel aan op een VIERA TV, en men kan de camera bedienen met behulp van de afstandsbediening van de TV, en on-screen meldingen opvolgen. Hiermee wordt het bekijken van de full-HD opnames nog gemakkelijker en plezieriger.

Directe weergave met SD Card 
De SDHC/SD Memory Card kan gewoon uit de SD5 of de SX5 worden gehaald, en in de daarvoor bestemde aansluiting worden gestoken van een Panasonic VIERA PY700. Zo kan men comfortabel full-HD beelden bekijken die zijn opgenomen in het AVCHD format.
*JPEG format foto’s kunnen worden bekeken op VIERA modellen die andere SD card aansluitingen hebben.


Opslag


USB Host Functie (SD5)
De meeste mensen gebruiken hun camera voor drie doeleinden: opnames maken, weergeven en het opslaan van video-opnames. Elke functie moet voor hen zo gemakkelijk mogelijk te bedienen zijn. Panasonic heeft nieuwe functies en mogelijkheden ontwikkeld die aan deze wensen tegemoet komen. In het verleden was het kopiëren van video-opnames van een SDHC/SD Memory Card naar een DVD-disc een proces dat in twee stappen verliep: eerst moesten de gegevens naar een PC worden overgezet, vervolgens werden ze vanaf de PC op een disc gebrand. Met de SD5 is dat een stuk eenvoudiger dankzij de USB Host functie. Hiermee is het makkelijker om uw video-opnames weer te geven of op te slaan op DVD-discs. Sluit de SD5 met een USB-kabel aan op een DVD-brander VW-BN1 (tegelijkertijd uitgebracht), en men hoeft alleen nog maar op een knop te drukken om opgenomen videobeelden te kopiëren van een SDHC/SD geheugenkaart naar een DVD-disc in het originele AVCHD format. De gekopieerde DVD kan worden afgespeeld op de DVD-brander. Voor het bekijken van opnames op een schitterende grootbeeld-TV in HD-kwaliteit hoeft men dus alleen maar de DVD-brander aan te sluiten op de SD5, en die op zijn beurt te verbinden met een HDTV.

Eénknops dubbing (SX5)
De SX5 is een hybride camcorder die full-HD videobeelden kan opnemen op zowel SDHC/SD Memory Cards als DVD-discs. Hij kan intern gegevens kopiëren van een geheugenkaart naar een disc, zonder dat daar een PC of ander apparaat aan te pas komt. Dit biedt een snelle, gemakkelijke manier om opnames te kopiëren op een DVD-disc voor opslag. Door eenvoudig de SX5 aan te sluiten op een TV met een HDMI-kabel (optioneel) kan de SX5 tevens geheel onafhankelijk de beelden weergeven die men op de DVD heeft gekopieerd. Men kan die beelden dus eenvoudig op de TV bekijken zonder een aparte DVD-speler. 

Bewerkings Software "HD writer 2.0" (SD5/SX5)
Full-HD videobeelden kunnen gemakkelijk worden bewerkt met de meegeleverde software, of worden gekopieerd op een DVD-disc. De videodata kan worden opgeslagen in ofwel het AVCHD, dan wel het DVD-VIDEO format, afhankelijk van de manier waarop die later wordt weergegeven. Opnames die zijn opgeslagen in het full-HD AVCHD format zijn geschikt om te worden weergegeven met een BD-speler, terwijl DVD-VIDEO (standaard definitie) opnames kunnen worden afgespeeld met een DVD-speler.


Prijs en beschikbaarheid
Beide camera’s zijn vanaf september leverbaar op de Nederlandse markt. Prijzen zijn n.n.b.

EDITORS' CHOICE