NIEUWS

Audiosense introduceert Active-2


0 | 10 augustus 2007

(ingezonden mededeling)

AudioSense lanceert deze zomer de Active-2: een actief 2-weg audio-systeem met als hart van de set de Australische DEQX pdc 2.6P. Met deze audioset is thuis muziek te beluisteren, alsof je bij de opname aanwezig bent.

De Active-2 is bestemd voor de muziekliefhebber, die virtueel bij de opname aanwezig wil zijn en de muziek zo accuraat als mogelijk wil beleven. Je ziet met je oren.

Het bijzondere aan het product is dat het in de uiteindelijke luisterruimte met een computer en speciale software ingeregeld wordt. Iets dat voorheen alleen in de opnamestudio gedaan werd, omdat de neutraliteit van de weergave daar belangrijk is. Nu is dit ook in de huiskamer mogelijk.

Het product DEXQ, ge´ntegreerd in de Active-2 set audioset, kent geen direct concurrerende producten. Het grote verschil met een zeer goede maar standaard audioset, is dat de Active-2 set wordt ingeregeld met een pc, microfoon en speciale software, dat de luidsprekerboxen actief zijn (met ingebouwde weinig stroomverbruikende versterkers) en dat het geheel toch een compacte set is. AudioSense levert een maatpak, geen confectie.

De Active-2 set bestaat uit:

  1. een paar 2-weg luidsprekerboxen
  2. ingebouwde klasse-D versterkers
  3. DEQX pdc 2.6P, gebalanceerd

Voorzien van de benodigde kalibratie-software met bijbehorende microfoon en bekabeling. Het inregelen gebeurt door AudioSense.

De Active-2 is een volwaardig alternatief voor de kostbaardere Active-3.
Het gemak waarmee de muziek wordt gereproduceerd, de snelheid van de impulsen, de vanzelfsprekendheid, de beleving van de muziek, dit laat horen dat beide uit dezelfde familie afkomstig zijn.
De Active-3 gaat nog een paar stappen verder dan de Active-2, maar dit 3-weg systeem kost ook meer...

Extra informatie, wat is de DEQX pdc?
De DEQX pdc is het brein in een geluidsketen. Dit apparaat zorgt ervoor dat de muziek thuis klinkt zoals het bedoeld is bij de oorspronkelijke opname. Het zorgt ervoor dat de muziek beleefd wordt alsof je er bij aanwezig bent. De luidsprekers geven geen kleuring aan het geluid. Het timbre van het instrument blijft intact, omdat de grond- en de boventonen waaruit een klank is opgebouwd in dezelfde `luidheids-verhoudingen` worden weergegeven zoals bij de opname te beluisteren was.

Dit is mogelijk omdat een DEQX wordt gekalibreerd. Met behulp van een gekalibreerde microfoon en een computer met de speciale DEQX-software worden eerst de luidsprekers opgemeten. Er worden testsignalen naar de luidsprekers gestuurd, waarvan bekend is hoe deze zouden moeten klinken. Dit door de luidsprekers weergegeven signaal wordt opgevangen en vergeleken met het oorspronkelijke signaal. Vervolgens wordt er een correctie berekend, zodat het weergegeven signaal hetzelfde is als het testsignaal. Naast deze correctie in het frequentie-domein worden er nog een paar correcties toegepast; in tijd en aan de kamerakoestiek. Het resultaat is een ongekende accurate weergave van het oorspronkelijk geluidsbeeld.

Een DEQX pdc pre-amp is:
1. digitaal-analoog converter (S/PDIF en AES/EBU XLR ingang).
2. een voorversterker met op afstand bedienbare analoge volume regeling
3. een actieve fase-correct digitaal scheidingsfilter
4. een digitale (tijd en fase) correctie op de luidsprekerunits
5. digitale kamer akoestiekcorrectie meting en correctie
6. `real time` 10-bands minimale-fase digitale parametrische of grafische equalisatie

Akoestische problemen en de DEQX
Bij muziekweergave kunnen problemen ontstaan door de beperkte grootte van de luisterkamer of de `hardheid` daarvan. In het laatste geval kunnen absorberende materialen worden gebruikt om ongewenste reflecties tegen te gaan die het klankbeeld anders aantasten. De beperkte grootte van een ruimte veroorzaakt echter andere effecten als gevolg van fysische wetmatigheden. De `staande golf` is vaak een storend fenomeen.

Hoe kan b.v. een opname, gemaakt in een concertzaal, realistisch worden weergegeven in een huiskamer? Terecht wordt wel eens gezegd dat je rond een bepaalde geluidsinstallatie eigenlijk een luister- en woonruimte zou moeten bouwen..... Ook al is een geluidsinstallatie nˇg zo goed, de akoestiek van de luisterruimte is toch steeds de beperkende factor in de weergave van het totale geluidsspectrum.
Met de DEQX kan men de akoestiek echter zodanig be´nvloeden dat veel beperkingen worden opgeheven en een optimale weergave wordt gerealiseerd.


Technische gegevens:

  • Afmetingen speakers (hxbxd) 89x24x33 cm, 25 kg
  • Luidsprekers van ScanSpeak (scheidingsfrequentie 1,2 kHz, 96 dB/okt. lineaire fase).
  • Versterkers 4 x UcD180HG


Prijs:
Active-2:  7200 euro (incl. BTW)

Aanvullende informatie:
www.audiosense.nl

EDITORS' CHOICE