NIEUWS

Very British - publicatie wk.33


Marc Brekelmans | 16 augustus 2007

Groot-Brittannië is de bakermat van de Europese hifi-industrie. Bijna alle grote namen uit de hifi hebben Britse wortels: KEF, B&W, Sugden, Quad, Naim, Cambridge Audio, REL, Linn, het lijstje namen dat ik op kan noemen is haast eindeloos.

Britse hifi was klankmatig geweldig, ingenieus van ontwerp,  kwalitatief vaak middelmatig en wat betreft design ronduit slecht. Ik schrijf bewust in de verleden tijd, want de afgelopen jaren is er veel veranderd.
Zo komt Britse hifi maar al te vaak niet meer uit het Verenigd Koninkrijk. Tegenwoordig wordt Britse hifi namelijk steeds vaker in China geproduceerd. En, in tegenstelling tot wat er vandaag in de kranten stond, dat heeft de kwaliteit maar ook het design van de apparatuur zeker geen slecht gedaan. Integendeel: als we bijvoorbeeld kijken naar de laatste generatie Quad elektrostaten, dan hebben ze nog nooit zo goed geklonken, zijn ze in Engeland nooit zo goed gemaakt als in China, en is ook het design er alleen maar fraaier op geworden.

Vandaag hebben we recensies van een tweetal puur Engelse merken: PMC en Harbeth. Beide hebben vanuit het verleden banden met de BBC: beide merken lever(d)en namelijk mini-monitoren aan dit engelse staatsbedrijf.
Zowel de Harbeth Compact 7 ES 3 als de PMC TB2+  voldoet aan de verwachtingen die we hebben van een engelse luidspreker: een tweeweg in een vierkante en met echt hout afgewerkte kast. Maar toch hebben beide luidsprekers ieder een eigen trick up their sleeve: de PMC heeft een heuse transmissielijn met een effectieve lengte van 1,5 meter verstopt in zijn compacte behuizing, de Harbeth heeft een ingenieuze dunwandige kastconstructie.
Zowel Harbeth als PMC wordt nog steeds in Engeland ontworpen en gemaakt. Gelukkig zijn beide klankmatig geweldig, ingenieus van ontwerp, kwalitatief uitstekend gemaakt en van vormgeving…. nou ja, daar zullen we het maar niet over hebben.

Veel leesplezier,
Marc Brekelmans
Hoofdredacteur HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Harbeth Compact 7 ES 3  
Harbeth heeft één van hun meest geliefde modellen, de Compact 7ES vernieuwd. De Compact 7ES3`s lieten horen dat de klassieke Lossy Construction bouwwijze nog steeds zijn vruchten afwerpt.

PMC TB2+  
PMC bewijst met hun monitorweergevers dat transmissielijnsystemen ook compact kunnen zijn. De TB2+ is de jongste incarnatie van één van de meest geliefde PMC modellen.


Column

Tour de France, door René van Es  
Wij, de bevoorrechte audio en video consumenten, mogen ons erg gelukkig prijzen met de Nederlandse situatie en daar best iets voor over hebben. Anders worden uw alternatieven straks net als in Frankrijk de supermarkten met low-fi tot aan de warenhuizen met mid-fi.


Software recensies

UNKLE - War Stories (CD)
James Lavelle, de voormalig eigenaar van het legendarische Mo’wax label, brengt zijn eigen muzikale activiteiten de wereld in onder de naam UNKLE. Hij blijft primair een organisator, met als belangrijke kwaliteit dat hij een sterke club muzikale geesten bij elkaar weet te brengen. Op het derde album zijn de hip-hop en elektro invloeden grotendeels ingewisseld voor onheilspellende rock grooves.

Tied + Tickled Trio – Aelita (CD) 
Tied + Tickled Trio is de afdeling instrumentale post-rock en jazz met elektronica van het vanuit het Beierse Weilheim opererende bandjescollectief rond de gebroeders Markus en Misha Acher (ook actief in o.a. Notwist en Lali Puna). Op dit zevende album doen geen blazers mee en is de jazz nagenoeg verdwenen. In de plaats daarvan: minimalistische xylofoonpatroontjes, elektronica en sfeervolle dub.

Fernando Riscado Cordas – Classical Guitar (CD)  
Het CD-debuut van gitarist Fernando Riscado Cordas – de naam doet Spaans bloed vermoeden, maar hij is gewoon in Nederland geboren – is samengesteld als ware het een album van Andrès Segovia. Barok, romantiek en speciaal voor hem (Segovia) gecomponeerde stukken pal naast en dwars door elkaar. Maximaal transparant spel, betoverend en eigenzinnig, dat zijn kwalificaties die op zowel de oude meester als op Cordas van toepassing zijn.


Red Road (DVD-film)
Kate is beveiligingsbeambte in Glasgow. Ze bekijkt tientallen schermen, zoomt in als iets opvallends ziet. Haar rust en trefzekerheid verdwijnen als ze een bekende ziet. Geleidelijk, met veel omtrekkende bewegingen, wordt duidelijk wat er aan de hand is, welk trauma er achter Kate’s opmerkelijk gedrag zit. Het debuut van Andrea Arnold maakte overal grote indruk, zowel in Cannes als in de Nederlandse filmhuizen.

Sangre (DVD-film)
Het speelfilmdebuut van de jonge Mexicaanse regisseur Amat Escalante biedt een uiterst verontrustende visie op het leven van de hedendaagse mens. Niet in staat tot enige uiting van gevoel voor iemand anders zijn we volstrekt eenzaam, hoe vaak we ook anders beweren. Sterk beïnvloed door de Franse cineast Robert Bresson (1901-1998) is Sangre een film die in veel opzichten afwijkt van wat we van een film verwachten.

EDITORS' CHOICE