NIEUWSSharp

Sharp: nieuwe LCD fabriek


0 | 16 augustus 2007 | Sharp

Sharp ontwikkelt “LCD en Solar Productiefaciliteiten voor de 21ste eeuw”
 
Sharp Corporation voorziet een verdere groei van Solar en LCD TV in de toekomst en investeert daarom 2,3 miljard Euro in een gecombineerde state-of-the-art  fabriek voor productie van deze twee producten. De bouw gaat in november van dit jaar van start en de start van de productie is gepland voor maart 2010.

Twee van de belangrijkste pilaren van de bedrijfsactiviteiten van Sharp Corporation zijn de productie van energiebesparende LCD TV’s en energieopwekkende zonnecellen, met als doel een “milieuvriendelijk en duurzaam ondernemend bedrijf” te zijn. Met het oog hierop start Sharp in november aanstaande met de bouw van zowel een nieuwe, state-of-the-art fabriek voor LCD-panelen als een fabriek voor massaproductie van dunnefilm zonnecellen op één locatie, in Sakai City in het Japanse Osaka. Dit project wordt ontwikkeld als het “productiecomplex voor de 21ste eeuw”  met vooruitstrevende infrastructuur en faciliteiten. Bovendien zal het project fabrikanten van en toeleveranciers van materiaal en productieapparatuur aantrekken om fabrieken op dezelfde locatie te bouwen.


Over de LCD-panelen fabriek

Naast infrastructuurgerelateerde faciliteiten en producten van productieapparatuur zal een aantal vooraanstaande toeleveranciers, zoals producenten van glassubstraat en kleurenfilters, worden uitgenodigd fabrieken te openen in de buurt van de nieuwe LCD-fabriek van Sharp binnen het productiecomplex. Gedeelde infrastructuur, zoals gas en elektriciteit, leidt tot een hogere productiviteit. Het doel hiervan is om verticale integratie te bereiken die de grenzen tussen bedrijven overstijgt. Hiertoe wordt het verticaal geïntegreerde bedrijfsmodel van de Kameyama fabriek — van LCD-panelen tot LCD-tv’s — ook in latere fases van de toeleveringsketen doorgevoerd. Hierdoor wordt er een ongekende, totaal nieuwe concentratie van bedrijvigheid gecreëerd, met voordelen zoals het verlagen van distributiekosten en het standaardiseren van werkzaamheden, waaronder productieplanning. Bovendien valt te verwachten dat de nauwe samenwerking van Sharp technici met producenten van materiaal en apparatuur die over superieure technische capaciteiten beschikken zal leiden tot nieuwe technische innovaties dankzij de samenvoeging van kennis en knowhow.

TFT-LCD’s en dunnefilm zonnecellen zijn gebaseerd op dezelfde dunnefilm technologieën en kunnen materialen en faciliteiten delen. Naar verwachting zal de toepassing van LCD-technologieën op dunnefilm zonnecellen tot nog grotere prestatieverbeteringen leiden.

De LCD-fabriek is de eerste ter wereld waar glassubstraten van de 10e generatie van het grootste formaat ter wereld (2.850 mm x 3.050 mm), 60% groter dan de substraten van de 8e generatie Kameyama II fabriek in, worden gebruikt. Dit glassubstraat van de 10e generatie is goed voor zes LCD-panelen in de 60-inchklasse, acht panelen in de 50-inchklasse en vijftien panelen in de 40-inchklasse. Hiermee is het mogelijk op een zeer efficiënte manier LCD-panelen voor grote tv-schermen te fabriceren.


Over de zonnecellen fabriek

De zonnecellenfabriek is gericht op de massaproductie van dunnefilm zonnecellen. Sharp is de meest vooraanstaande fabrikant van zonnecellen ter wereld wat betreft het productievolume*1 en heeft al dunnefilm zonnecellen op de markt gebracht met een efficiëncy dat tot het beste in de markt behoort.

Er is een productievolume gepland van ongeveer 1.000 MW (1 miljoen kW en stroom voor circa 330.000 huishoudens) per jaar voor de dunnefilm zonnecellen die in deze fabriek worden geproduceerd. Op dit niveau worden de schaalvoordelen optimaal benut en kan deze fabriek de grootste fabriek voor zonnecellen ter wereld worden*2. De start van de productie is gepland in dezelfde periode als die van de LCD-panelen fabriek.

*1  Volgens het nummer van april 2007 van PV News, een Amerikaanse uitgave.
*2  Op 31 juli 2007.


 

EDITORS' CHOICE