NIEUWS

Something Old - publicatie week 35


Marc Brekelmans | 30 augustus 2007

Something old, something new, something borrowed, something blue. Nee, nee, ik sta niet op het punt te gaan trouwen! Dat heb ik jaren geleden al gedaan, en ik (en naar mijn beste weten mijn vrouw) ben van plan het bij die ene keer te houden. Dit bekende Amerikaanse gezegde schoot me gewoon te binnen bij het aanschouwen  van de publicatie van vandaag.

Something old: Een versterker die gebruik maakt van buizen voor de versterking en voor het eerst het levenslicht zag in 1953 mag zeker something old genoemd worden. Ook al kunt u hem vandaag de dag nog steeds nieuw kopen. We hebben het over de inmiddels legendarische Quad II versterker. En u kunt hem nieuw in doos aanschaffen bij Quad zelf of in gereviseerde originele vorm bij Quad Musiekwiedergabe: een Duits bedrijf dat, zoals de naam al aangeeft, gespecialiseerd is in Quad apparatuur. Of dit oudje nog met de nieuw concurrentie de strijd aan kan, kunt u lezen in de recensie van Kilian Bakker.

Something new: Een spelcomputer als high end bron: voor velen is dat vloeken in de kerk. Toch is de integratie van hifi en computer niet meer tegen te houden. In het geval van de PlayStation 3 is dat zelfs niet erg: hij bewijst in de praktijk een meer dan uitstekende beeldbron te zijn en wordt door auteur Patrick vd Bergh aangemerkt als een “koopje”.

Marantz Benelux presenteerde vorige week haar nieuwe producten aan de Nederlandse pers tijdens de Marantz huisshow. HiFi.nl ging met de HD camera naar Vught en maakte voor u een videoreportage met al het nieuwe fraais dat op de Marantz huisshow te bewonderen was.

Something borrowed: Tsja, eigenlijk zijn alle producten die we bespreken borrowed en moeten we van al dat moois na een paar weken weer afstand doen…

Something Blue: En blauw is de Tip van deze week: Blu Tack. Een regelrecht wondermiddel voor iedere muziekliefhebber. U heeft mini-monitoren op stands? Blu-Tack eronder en ze staan stevig, worden uitstekend gedempt en zijn perfect waterpas af te stellen. Ongewenste resonanties? Blu-Tack ertegen en de trillingen worden afgevoerd. Maar ook als u iets schoon wilt maken is Blu-Tack ideaal. Zoveel reclame voor een veredelde kneedgum? Dan zullen we het wel verkopen. Nee helaas, nog niet. Maar we gaan voor u wel op zoek naar een leverancier. Tot die tijd kunt u bijvoorbeeld op Ebay terecht.

Veel leesplezier,
Marc Brekelmans
Hoofdredacteur HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Quad II monoblokken 
De QUAD II mono buizenversterker die de bekende Engelse audiofabrikant zijn uiteindelijke naam gaf is dankzij Quad Musikwiedergabe zowel nieuw als gereviseerd verkrijgbaar.

Sony PlayStation 3  
Een game console besproken op HiFi.nl? Menig audiofiel zal misschien vreemd opkijken bij deze constatering, maar Sony’s derde generatie Playstation is meer dan enkel een game console.


Achtergrondartikelen

Marantz huisshow 2007 
In aflevering 17 aandacht voor de jaarlijkse Marantz huisshow. Ditmaal georganiseerd in het prachtige Kasteel Maurick te Vught.


Tip

Blu Tack
...ook in de audiowereld had men in de jaren `80 van de vorige eeuw een goede toepassing voor het blauwe kleefgum gevonden, namelijk om de toen in populariteit groeiende `mini-monitor` weergevers op de topplaat van een stand te fixeren.


Software recensies

Blue - Joni Mitchell (LP)  
In juni 1971 verpletterde Joni Mitchell de wereld met ‘Blue’, een album dat zij in mijn beleving in artistieke zin daarna nooit meer heeft kunnen evenaren, laat staan overtreffen. In klankmatige zin is echter met de door Rhino gelanceerde re-issue van de oorspronkelijk op Reprise uitgebrachte lp opnieuw een niet geringe winst behaald.

Bryan Ferry – Dylanesque (LP) 
Het is er eindelijk van gekomen. Vijf jaar na zijn laatste solo schijf brengt Bryan Ferry dan weer een opvolger uit en ditmaal zijn alle elf op ‘Dylanesque’ verzamelde composities afkomstig van de door Ferry altijd al zeer bewonderde Bob Dylan.

Jazz At The Pawnshop, 30th Anniversary Edition (SACD) 
Op 6 en 7 december 1976 wordt er in Stampen, de jazzclub in Gamla Stan in Stockholm audiofiele jazzgeschiedenis geschreven. Gert Palmcrantz maakt op 6 december opnames van het Arne Domnérus Quartet bestaande uit Arne Domnérus op saxofoon, Bengt Hallberg op piano, Georg Riedel op bas en Egil Johansen op drums.

NuForce Live! BluePort Jazz Sampler  (SACD)
Steeds vaker wordt een cd samen met een dvd aangeboden. Zo ook in geval van de fraaie ‘LIVE!, Blueport Jazz Sampler’ waarop een keur van Amerikaanse jazz musici acte de presence geeft.

The Wayward Cloud  (DVD-film)
De Taiwanese filmmaker Tsai Ming-liang werkt gestaag aan een hecht oeuvre, dat hem een grote reputatie brengt bij kenners, maar bepaald geen groot publiek bereikt. Zijn films gaan over de fundamentele eenzaamheid van de moderne stadsmens. Dolende geesten zijn we, in een kale omgeving, vastgelegd in lange statische shots. Altijd met de zelfde hoofdrolspeler, Lee Kang-sheng, en er is in iedere film wel iets met water.

EDITORS' CHOICE