Wilson Benesh show bij Art`s Audio


Redactie HiFi.nl | 11 september 2007 | Wilson Benesch

(ingezonden mededeling)

Op de high-end show in München hebben we er voor de eerste keer mee kunnen kennismaken: de Wilson Benesch Trinity. En nu bent ook u in de gelegenheid deze fonkelnieuw ontwikkelde luidspreker in levende lijve te ervaren. Op vrijdag 21 en zaterdag 22 september 2007 presenteert art`s audio deze luidspreker aan het publiek.

Nu zijn Wilson Benesch producten sowieso al bijzonder, en ook met dit product is men er in geslaagd weer innovatieve oplossingen toe te passen in een zeer muzikale jas. Wat is er zo bijzonder aan de Trinity? Wel, ten eerste is het een high-end monitor die wel iets weg heeft van de kleinere Arc. De Trinity heeft een iets grotere kast, de stand is iets hoger, en de bekabeling is nu in de stand aangebracht waardoor je de luidspreker vlak bij de vloer aansluit. Uiteraard is de kast weer voor een deel uit koolstofvezel geconstrueerd. The future is carbon... is niet voor niets het mantra van Wilson Benesch!

De échte innovatie is wel zichtbaar, maar nog beter hoorbaar. De TacTic drivers zoals die worden toegepast in de andere  luidsprekers is hier vervangen door de W.B. One. Dit is een wide bandwidth woofer die niet via het filter wordt aangestuurd, maar feitelijk een directe koppeling kent met de versterker. Wanneer een dergelijke constructie goed wordt uitgevoerd - en dat kunnen we aan Wilson Benesch met een gerust hart overlaten - krijg je een luidspreker die fase-rein moet zijn. Een luidspreker filter introduceert in het algemeen fasedraaiïngen die je op de een of andere manier zult moeten compenseren...

Maar de W.B. One is niet de enige technologische sprong vooruit: voor het hoog is naast de befaamde tweeter gekozen voor een supertweeter: de Sphere. Het effect hiervan is op zijn minst subtiel te noemen. We hebben er met verwondering maar ook met bewondering naar geluisterd. De luidspreker is in staat om een ambience neer te zetten zonder dat er ook maar een spoortje van scherpte in het top-hoog te bespeuren valt. Tegelijkertijd is het een luidspreker die je de tijd moet willen geven om zijn klasse aan je te presenteren: hij geeft het niet in vijf minuten prijs... Zelf vinden ze bij Art`s Audio het systeem op zijn fraaist wanneer je het combineert met de Torus Infrasonic Generator...

Vandaar dat ze u, naast de nieuwe Trinity luidspreker, ook kennis willen laten maken met een absoluut uniek product uit de Wilson Benesch fabriek: de Torus. Uniek ook in Nederland. Art`s Audio is momenteel de enige die hem standaard in demovoorraad hebben!

De Torus is een subwoofer - eigenlijk mogen we hem zo niet noemen - die op zijn minst bijzonder te noemen is. Wilson Benesch noemt hem de Infrasonic Generator, en eigenlijk is dat ook een veel betere benaming. De Torus doet namelijk iets wat we in nog geen enkele andere subwoofer hebben gehoord: hij kan inderdaad bijna infrasoon geluid genereren. De soeplesse die hij daarmee in het diepste laag introduceert is ongeëvenaard. We geven toe dat ie wat minder geschikt is voor een home-theater, maar in muziek maakt ie wat ons betreft gehakt van alle andere subwoofers. En dat niet in de laatste plaats door de ongekende subtieliteit die hij aan de dag legt. Zelfs de Digital Drive Velodynes die we zeer hoog in ons vaandel dragen hebben aan de Torus een zeer zware concurrent! Maar, de eerlijkheid gebied te zeggen dat de prijs er ook naar is. De Torus is een passieve subwoofer met bijzondere technologie, waaronder een uiterst stijf dubbel koolstofvezel membraan, gemonteerd op een enorme magneetconstructie waardoor een zogenaamde push-pull beweging wordt gecreëerd. Deze wordt aangestuurd door de Torus Amp, een speciaal voor deze woofer geconstrueerde versterker.


De prijzen:

Wilson Benesch Trinity in standaard finish kost 7.800 euro per paar, en in de gefineerde versie 8.250 euro per paar. De Torus kost als systeem, dus de woofer met de versterker, 9.000 euro.

Data en tijden:
Als gezegd, de presentatie van deze producten is op vrijdag 21 en zaterdag 22 september 2007. Art`s Audio is open vanaf 9:30 tot 21:00 (met een etenspauze van 18:00 tot 19:00 uur) op vrijdag, en vanaf 9:30 tot 17:00 uur op de zaterdag. U bent van harte uitgenodigd!

Het elektronica front-end voor deze presentatie bestaat uit een Naim CD555 cd-speler, een Naim NAC552 voorversterker, en een Naim NAP300 eindversterker. De bekabeling is van Nirvana en MIT.

Meer informatie over Wilson Benesch kunt u vinden op de website: www.wilson-benesch.co.uk.

EDITORS' CHOICE