NIEUWS

Siltech Pantheon luidspreker


Marc Brekelmans | 02 oktober 2007 |

Natuurlijk kent iedereen Siltech als toonaangevende kabelfabrikant; een vakgebied waarin ze, met hun 25-jarige historie, internationaal ruimschoots hun sporen hebben verdiend. Wat beweegt deze kabelfabrikant dan om een High End luidspreker te ontwerpen? Eigenlijk simpel – en we hebben het al veel vaker gehoord bij andere fabrikanten – omdat ze denken dat het beter kan! Tijdens een internationale persbijeenkomst op de Veluwe stelde Siltech haar eerste luidspreker voor: de Siltech Pantheon.


Edwin vd Kley heft het glas op de eerste luidspreker in het 25-jarig bestaan van Siltech.

Volgens Mr. Siltech, Edwin van der Kley, zijn zelfs de meest geavanceerde luidsprekers niet in staat om een live-concert waarheidsgetrouw weer te geven. Een belangrijke oorzaak daarvoor is dat de luisterruimte een grote invloed heeft op de weergave. Maar, vroeg Edwin van der Kley zich af, hoe komt het dan dat als een instrument in diezelfde ruimte speelt de invloed van de luisterruimte veel minder belangrijk is?

Hij kwam erachter dat ons brein feilloos weet te compenseren voor veranderende akoestische omstandigheden. Zo gaf hij tijdens de presentatie van de nieuwe Siltech luidsprekers het volgende voorbeeld: als iemand, al pratend, vanuit een ruimte naar buiten loopt zal onder invloed van de veranderende akoestische omstandigheden de klank van zijn stem wijzigen. Toch zal zijn gesprekspartner zich daar niet bewust van zijn, aangezien het brein automatisch voor de veranderende omstandigheden zal compenseren. Waarom gebeurt dan  niet met de weergave via een luidspreker?

Om dat te onderzoeken zocht Siltech zijn heil in een zeer geavanceerd computerprogramma met de naam Comsol. Dit programma wordt overigens ook gebruikt in de ruimtevaartindustrie (NASA). Het resultaat: een luidspreker die in staat is om onvervormd tot 118 dB weer te geven, ongelooflijk dynamisch en snel, en daarbij ook nog eens zeer muzikaal is.


Een Cadance ESL verzorgt de hoogweergave van de Pantheon.

Tijdens de persconferentie van 18 september jongstleden mocht de verzamelde internationale pers voor het eerst kennis maken met de Siltech Pantheon. Onder begeleiding van ‘Also sprach Zarahustra’ onthulden Edwin van der Kley en zijn eega Gabi van der Kley de Pantheon. 

De eerste luisterindrukken bevestigden de snelheid, muzikaliteit en het enorme dynamische bereik van de Pantheon. Uiteraard hebben we meteen een verzoek bij Siltech gedaan om deze luidspreker eens in alle rust te gaan beluisteren.... We houden u op de hoogte.

De Siltech Pantheon wordt geleverd in een beperkte oplage van 39 paar (wereldwijd). De verkoopprijs bedraagt 75.000 euro per paar. Maar niet getreurd als dat net boven uw budget mocht zijn. Naar verluid is Siltech druk doende meer betaalbare versies te ontwikkelen. In de wandelgangen wordt zelfs gesproken over een complete luidsprekerlijn die 4 à 5 modellen zou gaan omvatten.

EDITORS' CHOICE