NIEUWS

Vreemde eenden - publicatie week 40


Marc Brekelmans | 04 oktober 2007

Deze week hebben we, wat mij betreft, weer een erg leuke publicatie op HiFi.nl. Zo sluiten we deze week een serie testen – met dank aan FWD Magazine -  van platte schermen af. De laatste editie omvat een groot aantal 26” schermen, de andere edities behandelden respectievelijk 32” en 42” schermen. Mocht u dus op zoek zijn naar een nieuw scherm, dan kunt u met deze serie vast en zeker uw voordeel doen.

Ook op het gebied van muziekweergave hebben we weer een tweetal testen van fraaie apparatuur, waarvan een test gecombineerd wordt met een interview met de man achter het merk. Het gaat om twee vreemde eenden in de bijt: de ene is een luidspreker van een merk dat je voornamelijk in de professionele wereld tegenkomt, ATC.

De andere recensie is meer een combinatie van een interview en een recensie. Gastauteur Ruud Jonker reisde af naar Duitsland om daar een gesprek te hebben met Rolf Gemein, de man achter het merk Symphonic Line. Het werd een filosofisch gesprek over esoterie, muziek en zintuiglijke waarneming.

Deze week hebben we ook weer een nieuwe Hi-cast (Podcast) . In deze editie besteden we aandacht aan de nieuwe Cambridge Audio producten, de IFA in Berlijn, Studio Noot in Amsterdam en de nieuwe producten van T+A en Advance Acoustic.

Een specialist in Audio & Head-Fi, zo afficheert Audio Xperience uit het Brabantse Nuenen zich. En dat vraagt natuurlijk om een nadere kennismaking met het bedrijf. HiFi.nl auteur Jan de Jeu ging voor ons kijken wat Audio Xperience daar nu precies mee bedoelt.

Zoals u weet is de platenspeler weer met een opmars bezig binnen de Hifibranche. Steeds meer mensen schaffen zich weer een draaitafel aan met een bijbehorende phonoversterker – de moderne versterker heeft vaak geen specifieke phono-ingang meer. Deze phonoversterkers zijn vaak omschakelbaar tussen MM (Moving Magnet) en MC  (Moving Coil). Helaas  wordt met het omschakelen van MM naar MC de afsluitweerstand vaak niet aangepast.. daar is winst te behalen. Interessant? Lees dan snel de HiFi.nl tip van deze week.

Veel leesplezier,
Marc Brekelmans
Hoofdredacteur HiFi.nl


 Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

ATC SCM50SL AT 
Lang geleden heb ik de importeur van ATC luidsprekers beloofd naast de SCM12 monitors, die op mij destijds zoveel indruk maakten, ook eens een groot systeem te testen.

Koopgids 26 inch televisies  
Wie een nieuwe televisie zoekt, wordt al snel geconfronteerd met reusachtige toestellen. Afmetingen tot 42” en groter zijn geen uitzondering meer. Maar de 26” toestellen zijn nog steeds erg populair...

Symphonic Line  
Het universum is niet digitaal.Aldus een markante uitspraak van Rolf Gemein, eigenaar van Symphonic Line. Dat valt trouwens te bezien.


Achtergrondartikelen

Hi-Cast September 2007  
In de september editie van de HiFi.nl podcast besteden we aandacht aan het laatste nieuws, spreken o.a met Henk Geurtsen van importeur Servi-Q, kijken terug op de IFA in Berlijn, en gaan we in gesprek met Marcel Boersma van Studio Noot en Rob Hullekes van de firma Dimex.

Hi-Visit Audio Xperience 
Het eerste wat opvalt aan Audio Xperience – want dat is de naam van deze zaak – is de gekozen locatie. Deze bevindt zich niet - zoals meestal het geval is - aan een drukke winkelstraat maar in de relatieve afzondering van een ruim opgezet bedrijvenpark in het onder de rook van Eindhoven gelegen Nuenen.


Tip

Afsluiting MC element 
Moving Coil elementen hebben andere behoeftes qua elektrische afsluiting (in het Engels loading) dan Moving Magnet elementen. Bij MM`s is het met name belangrijk dat de afsluitcapaciteit (waaronder men ook de capaciteit van de toonarmkabel moet rekenen) laag blijft.


Software recensies

Ryan Adams - Easy Tiger (CD)  
De verwachtingen zijn natuurlijk onrealistisch hoog (geweest). Iedereen verwacht wederom een ‘Gold’ in het kwadraat. Stiekem hoopt iedereen natuurlijk op een flop.

The Sunday Drivers - Tiny Telephones (CD) 
Pakkende popliedjes in een bekend stramien dat terugvoert op The Beatles, via de lange weg waar ook bandjes als Crowded House en ELO over reden. Lekkere weghapmuziek, knap in elkaar gestoken, opgenomen in een Californische studio door een bandje dat vooral Engels probeert te klinken. Dat het afkomstig is uit het Spaanse Toledo valt niet te horen.

Luys de Narváez - Musica del Delphin - Pablo Márquez (CD) 
Dit is de eerste CD in ECM’s omvangrijke New Series die geheel gevuld is met gitaarmuziek. Ondanks de verwijzing naar het ‘nieuwe’ in de naam van de serie, verschenen er tal van schijfjes met renaissancemuziek in. Dit is er één van. De Argentijnse gitarist Pablo Márquez speelt een selectie uit de in 1537 gepubliceerde Seys Libros del Delphin van de Spaanse componist Luys de Narváez.

Otesánek (Little Otik) (DVD-film)  
Geef de Tsjechische surrealist Jan Svankmajer een simpel sprookje en voor je het weet heb je een fantastische horrorfilm van dik twee uur. Kwestie van een beetje veel fantasie. Een echtpaar kan geen kinderen krijgen. Dat is voor de vrouw een waar trauma. Als de man de tuin omspit valt zijn oog op een boomstronk die wel wat van een baby weg heeft. Dat ding had hij beter niet aan zijn vrouw kunnen geven.

EDITORS' CHOICE