NIEUWSMarantz

Marantz Surround in één behuizing


Redactie HiFi.nl | 07 oktober 2007 | Marantz

Marantz ontwikkeld surround-soundsysteem met eigen technologie
 
Recentelijk is de markt overspoeld door dergelijke surround-soundoplossingen van diverse fabrikanten. Ze hadden allemaal hun kwaliteiten. Maar ze hadden ook elk hun gebreken. De gerespecteerde producent van hifi- en thuisbioscoopapparatuur, Marantz, heeft drie jaar gestoken in de ontwikkeling van zo’n product, en denkt nu eindelijk de problemen opgelost te hebben die inherent zijn aan deze ontwerpen.

Marantz’ nieuwe “één-doos-voor-alles”-ontwerp, Cinemarium gedoopt, bevat zes drivers in een speciale tweeter-midrange-woofer-configuratie. Elke luidspreker wordt aangestuurd door een eigen digitale D-klasse versterker van hifi-kwaliteit, die is ondergebracht in een ongelooflijk stevige monocoque-behuizing van geëxtrudeerd aluminium. Dit maakt de Cinemarium tot de best presterende ‘soundbar’ die er is. Hij geeft de zwakkere meervoudige luidsprekers die u elders vindt makkelijk het nakijken, en levert tonnen meer bas.

Ook heeft hij drie krachtige 32-bits digitale processoren aan boord. Eén daarvan wordt gebruikt voor Dolby/DTS-decodering, de andere twee voeren de complexe algoritmes uit die met ultieme accuratesse en snelheid een enkele box de ongelooflijke, ruimtevullende surround-sound van de Cinemarium laten produceren.

Het geheel wordt met een heerlijk eenvoudige, éénkabelige HDMI-connectie op het display aangesloten. Hierdoor is niet alleen de installatie een fluitje van een cent, maar doordat het HDMI-signaal ongecomprimeerd is treedt er bij transmissie ook geen signaalverlies op.

Cruciaal in het Cinemarium-ontwerp is dat het onafhankelijk van de ruimte functioneert. De meeste surround-soundsystemen die in één behuizing zitten gebruiken de muren om geluid te laten afbuigen en daarmee het gevoel van ruimte te creëren. Dit werkt in theorie fantastisch, maar in de praktijk zijn geen twee kamers hetzelfde. Als uw kamer niet ideaal of bijna ideaal is, ervaart u waarschijnlijk wel de sound, maar niet de surround.

Marantz heeft in samenwerking met het Institute of Sound and Vibration Research (ISVR) in Japan een eigen technologie ontwikkeld, die OPtimal SOurce DIStribution ofwel OPSODIS wordt genoemd. De twee partijen hebben samen een onovertroffen surroundbeeld weten te creëren, dat een duidelijk gefocust geluidsveld en een beter effectengebied oplevert.

Maar dat is niet alles. Door zijn hoge kwaliteit kan Cinemarium ook heel goed als een alternatief hifi-systeem worden gebruikt. Sluit gewoon uw CD-speler of iPod aan, en dit apparaat brengt de mooiste klanken voort.

En als we het over connectiviteit hebben, het paneel van de Cinemarium heeft twee HDMI-ingangen en één uitgang, naast drie optische digitale en twee analoge phono-ingangen in z’n compacte behuizing. Er is zelfs een subwoofer-uitgang waaraan u desgewenst actieve subwoofers van elk merk kunt aansluiten.


Prijs en beschikbaarheid:

De Marantz ES7001 is verkrijgbaar vanaf november 2007.
Marantz ES7001: 1.099 euro

MERK

EDITORS' CHOICE