NIEUWS

Bijzonder – publicatie week 45


Marc Brekelmans | 08 november 2007

Tijdens de VAD show in Veldhoven introduceerden HiFi.nl en AV-magazin een nieuwe internationale Sound And Vision Award: de SAVA Award. Eén van de winnaars van deze Award was de Leema Antila cd-speler. De Antila is een cd-speler van een relatief nieuw merk en zet meteen de wereld van cd-weergave op zijn kop.

Twintig(!) DAC’s nemen de omzetting van digitaal naar analoog voor hun rekening, een ringkerntransformator die niet zou misstaan in een geïntegreerde versterker en uitsluitend componenten van bijzondere kwaliteit. Het lijkt overkill maar blijkt in de praktijk bijzonder goed uit te pakken. Auteur Bert Dekker over de Antila: Het revolutionaire DAC ontwerp zorgt voor een verregaande verfijning van signaal, hetgeen resulteert in een fenomenaal stabiele opbouw van het beeld, een enorm dynamisch contrast, een extreem lage noisefloor en het absoluut ontbreken van enige scherpte in het hoog. 

Ook bijzonder zijn de Totem luidsprekers die Max Delissen deze week bespreekt. Normaal gesproken worden luidsprekers netjes aan huis geleverd, maar voor deze Totems moest Max afreizen naar Naaldwijk. De reden daarvoor? Ze zaten ingebouwd in het plafond van Art’s Audio. En mocht u het vooroordeel hebben dat in- en on-wall luidsprekers niet in staat zijn een echt topklasse geluid te produceren, dan wil ik u dringend verzoeken deze recensie te lezen. U zult, net als Max overigens, versteld staan van de resultaten.

Een beetje vreemd….maar wel lekker, dat was de indruk die ik kreeg toen ik de door Jan de Jeu geschreven Hi-Visit van Audio-Life in Buren las. Zeg nu zelf, een ‘winkel’ die in een woonhuis gevestigd is en waar vijf mensen elkaar gevonden hebben in hun gezamenlijke passie: muziek op dusdanige manier weergeven dat het unieke ‘live’ gevoel wordt opgeroepen.

In een andere winkel – Snijders hifi in Rotterdam – stond ineens een complete Japanse delegatie op de stoep. Veel handjes schudden, ontzettend veel foto’s maken en een leuk interview van Snijders medewerker Fred Marchee met Takaya Inokuma van Accuphase zijn het tastbare resultaat. Een bijzondere ontmoeting.

Veel leesplezier,
Marc Brekelmans
Hoofdredacteur HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Leema Acoustics Antila en Tucana 
Ondanks dat het merk Engelse merk Leema Acoustics binnenkort haar 10-jarig jubileum viert is het vreemd te constateren dat dit merk op het Europese vasteland nauwelijks enige bekendheid geniet.

Totem In-Wall en On-Wall 
Op uitnodiging van importeur Joenit zou ik de luidsprekers bij Art’s Audio in Naaldwijk gaan beluisteren. Perfect ingebouwd, en aangestuurd door het neusje van de zalm in multiroom installaties.


Achtergrondartikelen - Tip

Interview Accuphase - door Fred Marchee / Snijders hifi 
Fred Marchee van Snijders hifi in Rotterdam kreeg onverwachts bezoek van Accuphase. Een mooie gelegenheid wat vragen te stellen aan de Japanners.


Tip

Naaldtip reinigen 
De analoge aftastvreugde kan ruw worden verstoord wanneer vuil- of stofdeeltjes hebben besloten om zich aan de naaldtip van het aftastelement te gaan hechten. Momenteel zijn er aardig wat goede naaldreinigers verkrijgbaar, waarvan de meeste werken op vloeistof-basis.


Hi-Visit

Audio-Life - Buren (Gld)
Waar zet de gemiddelde muziekliefhebber zijn audio apparatuur neer? Tien tegen één dat u deze vraag beantwoordt met; in de woonkamer. Niet zo vreemd dus dat er in audio land de laatste jaren een aantal adressen bijgekomen zijn van dealers die, o.a. om die reden, vanuit de woonkamer audio apparatuur aanbieden. Dat er ook tussen deze aanbieders onderling grote verschillen zijn wordt mij pas goed duidelijk wanneer ik op een dag een hi-visit breng aan Audio Life in het onder de rook van Tiel gelegen Buren.


Muziek en filmrecensies

The host (DVD-film) 
In de openingsscène van de Zuid-Koreaanse film The Host geeft een enge Amerikaanse geleerde opdracht een enorme voorraad bedorven formaldehyde door het afvoerputje te gieten. Het gevolg wordt snel duidelijk: muterende diersoorten in de Han-rivier, een gigantisch monster dat aan de brug hangt, rondzwemt, en zich ook aan land doet gelden. Horror, staat er dan op het doosje, maar dit is veel meer dan zomaar een genrefilm à la Jaws.

Underworld - Oblivion With Bells (CD) 
Underworld is zo’n band die zo lang zij er zin in heeft kan blijven teren op haar succes. De massa’s in extase brengen met het ‘lager lager lager’ van Born Slippy is iets om nooit genoeg van te krijgen – ook al wilde Karl Hyde in die song juist van het drankgebruik afkomen. Vijf jaar na Hundred Days Off is er eindelijk een nieuw album, dat zowel voortborduurt op de eigen stijl als nieuwe wegen inslaat.

Leadbelly – Huddie Ledbetter’s Best (LP)
Leadbelly, ook wel Lead Belly, heette eigenlijk Huddy William Ledbetter, en leefde van 1885 tot 1949. Vijf jaar voor zijn dood maakte deze invloedrijke blues- en folkzanger voor Capitol zijn laatste commerciële plaatopnamen. Tijdens zijn leven verschenen er slechts enkele nummers van; pas in 1956 werden ze samengebracht op een LP. Steve Hoffman en Kevin Gray knapten de opnamen op voor deze nieuwe uitgave.

Cirque du Soleil: Beatles - Love (LP)  
Nadat ex-Beatle George Harrison en oprichter van het Canadese Cirque du Soleil Guy Laliberté elkaar voor het eerst bij motorraces ontmoet hadden, groeide er tussen beiden een sterke vriendschapsband.

Lauren White - At Last (SACD) 
Lauren White heeft niet alleen haar vocal coach gemeen met Norah Jones. Ze heeft ook dezelfde hazelnoot bruine ogen. Maar daarmee houden de overeenkomsten dan ook op. De aantrekkelijke, getalenteerde twintigjarige Texaanse klinkt op haar debuutschijf ‘At Last’ niet alleen helderder, maar ook jonger dan haar inmiddels wereldberoemde landgenote.

EDITORS' CHOICE