NIEUWSVerity Audio

Verity Audio Sarastro vernieuwd


Redactie HiFi.nl | 14 november 2007 | Verity Audio

(Ingezonden mededeling)

Verity Audio en Multitrade Belgium introduceren de nieuwe generatie van de Sarastro luidspreker in de Benelux, de Sarastro II.

Sinds de introductie van het originele Sarastro luidsprekersysteem, is het systeem onderwerp geweest van verschillende uiterst lovende reviews. De Sarastro heeft, als deel van EXR™‐lijn van Verity, steeds gebruik gemaakt van een ‘pure ribbon tweeter’ als één van zijn meest kenmerkende eigenschappen. Pure ribbon tweeters zijn unieke weergevers, aangezien het een van de weinige drivers zijn die er in slagen om uit zichzelf een zeer zuivere, resonantievrije hogetonenweergave te verzorgen. De bandbreedte van een dergelijke ‘pure ribbon tweeter’ reikt makkelijk tot 100khz en dankzij de laatste ontwikkelingen in magneettechnologie kan de gevoeligheid zeer hoog gehouden worden, hoger dan 95 dB 1w/1m.

Het Verity Audio onderzoeksteam is echter al verschillende jaren bezig met onderzoek naar een nieuwe ribbon tweeter met nog betere prestaties. De ontwerpdoelen voor deze tweeter waren:

  1. Een gevoeligheid van ten minste 95 dB 1w/1m
  2. Een bandbreedte die ten minste tot 80kHz reikt
  3. Een verbeterde betrouwbaarheid van het ribbon‐diafragma (zuiver aluminium)
  4. Een verbeterd spreidingspatroon
  5. Een verbeterde en vergemakkelijkte vervangingsprocedure voor de tweeter

Deze nieuwe tweeter werd voor het eerst geďntroduceerd in de Lohengrin II. Na een volledig productiejaar van de tweeter, zijn de voorraden nu groot genoeg om deze nieuwe en nog betere unit ook toe te passen in een tweede product, de Sarastro, die daarmee ook van naam verandert naar de Sarastro II.

Natuurlijk vereiste de implementatie van de nieuwe tweeter ook een volledig herontwerp van het filter in de Sarastro. Aan het filter zijn verschillende verbeteringen aangebracht en ook is de volledige bekabeling binnenin de luidspreker veranderd. De nieuwe kabel bestaat nu uit solide geleiders van geëxtrudeerd zilver in een “Dual Micro Mono‐Filament”‐configuratie. Deze nieuwe bekabeling geeft volgens de fabrikant een nieuw niveau van transparantie aan het geluid van de Sarastro.

Een andere verbetering bestaat uit het herontwerpen van het filter naar de woofer toe. Het nieuwe filter verbetert de transiëntweergave van het systeem en zorgt het voor net wat meer warmte en ‘body’ in het gebied dat gaat van de het lagere midden naar de hogere lage tonen, aldus de fabrikant.

De nieuwe Sarastro II is volgens de fabrikant een substantiële verbetering tegenover zijn voorganger. De originele Sarastro is verbeterd in termen van transparantie, coherentie, warmte en muzikaliteit. En tenslotte is het ook belangrijk op te merken dat elke originele Sarastro opgewaardeerd kan worden naar de specificaties van de nieuwe Sarastro II!

EDITORS' CHOICE