NIEUWS

FLAC - publicatie wk. 47


Marc Brekelmans | 23 november 2007

Afgelopen week namen we met onze publicatie AV & Domotica deel aan de Nationale Dag Domotica & Slim Wonen in het Evoluon te Eindhoven. Helaas is in de domotica-branche (ook wel Custom Install of Home Automation genoemd) kwalitatief hoogstaande weergave van muziek en film nog geen prioriteit.

Custom Installers en installatiebureaus richten zich voornamelijk op de integratie en de besturing van licht, verwarming en beveiliging. Muziek en filmweergave is iets wat er pas op het allerlaatste moment bij betrokken wordt: “oh ja, nu we toch kabels aan het trekken zijn, kunnen we misschien meteen uw beeld en geluidskabels meenemen?”
Het liefst zouden ze gecomprimeerde muziekbestanden over een ‘wiefie netwerkje’ sturen. Scheelt een hoop gedoe met kabels en het is maar voor de muziek.

Nu is er op zich niks mis met het sturen van gecomprimeerde muziekbestanden over wi-fi, als het maar zorgvuldig gebeurt. Zelf heb ik onlangs al mijn muziek op een harde schijf laten zetten. Niet in een zwaar gecomprimeerd MP3 formaat, maar in het lossless formaat FLAC. Over de methode waarmee ik deze bestanden via mijn hifi-installatie weer ga geven twijfel ik nog. Wat mij betreft moet dat zo goed en zo goedkoop (ik ben tenslotte een Nederlander) mogelijk. Ga ik nu mijn cd’s naar de zolder verhuizen? Waarschijnlijk niet, de handelingen die verricht moeten worden om een cd of een lp te draaien horen bij de muziekbeleving…maar misschien denk ik daar straks anders over.

Het belang van muziek en filmweergave in de Custom Install branche is echter tekenend voor wat muziek voor de manier waarop veel mensen vandaag de dag tegen muziek aankijken: het is een verbruiksartikel geworden. Snel de iPod volgooien met de laatste hits om ze vervolgens een maand later te vervangen door wat op dat moment populair is. Een muziekcollectie opbouwen is er niet meer bij.

Mocht u uw muziekcollectie willen omzetten naar een lossless gecomprimeerd formaat, maar ziet u op tegen het vele werk dat dit met zich meebrengt dan is er een oplossing: er zijn bedrijven die dit – uiteraard tegen betaling – voor u willen doen.

Veel leesplezier,
Marc Brekelmans
Hoofdredacteur HiFi.nl

 

Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Argon Audio 3245 
Uitgezonderd gooi en smijtwerk van merken waar nog geen mens ooit van gehoord heeft, dacht ik dat losse componenten altijd veel meer zouden kosten dan wat Argon weet te bieden voor zijn bescheiden prijs.

HeptaOne 
De HeptaOne is het nieuwste model van de Zaanse luidsprekerfabrikant. Qua uiterlijk klassiek Hepta maar met een weergave wat op de toekomst is gericht.


Achtergrondartikelen - Tip

Praalder show 2007 
Een aantal weken na de VAD show in Veldhoven presenteert de firma Praalder uit Den Haag traditioneel, in samenwerking met haar leveranciers, een hifi show in de Haagse regio.

Ripfacility 
Ripfacility uit Haarlem is een jong innovatief bedrijf dat zich ten doel stelt het converteren van cd-verzamelingen makkelijker, sneller en kwalitatief hoogwaardiger te maken.


Tip

Mono functie  
Naast multi-kanaalsweergave is er een - weliswaar lichte - terugkeer naar Mono weergave merkbaar in het analoge gedeelte van de audiowereld, getuige de vele audiofiele Mono LP-heruitgaven.


Hi-Visit

Marantz Benelux 
Eén van de fabrikanten die een pioniersfunctie heeft vervuld in de ontwikkeling van High Fidelity geluidsweergave en het onderzoek naar steeds betere weergave was Saul B. Marantz. Deze New Yorkse electrotechnicus en muziekliefhebber ontwikkelde in 1952 het eerste hifi apparaat aller tijden, de Model 1 buizenvoorversterker.


foto: Jiri Büller


Muziek en filmbesprekingen

Stacey Kent - Dreamsville (LP) 
Jaren geleden kreeg ik van iemand, die weet dat ik een groot liefhebber van vrouwenstemmen ben, een drietal cd’s van Stacey Kent te leen.

Afro-Cuban All Stars Present Felix Baloy - Baila Mi Son (LP)
Juan de Marcos González werkte als muzikaal leider, componist, arrangeur en musicus mee aan ‘A Toda Cuba Le Gusta’, het album van de Afro-Cuban All Stars dat Ry Cooder inspireerde om samen met González ‘The Buena Vista Social Club’ te produceren.

Koop - Koop Islands (LP)
Koop staat voor co-operation en wordt gevormd door de twee, uit Uppsala afkomstige maar nu in Stockholm wonende, Zweden Magnus Zingmark en Oscar Simonsson.

Das Leben der Anderen (DVD-film)
Das Leben der Anderen was een ouderwetse knaller in de filmtheaters. Een film die alles heeft om aantrekkelijk gevonden te worden. Een realistische weergave van een stuk recente geschiedenis, de Stasie terreur in de voormalige DDR, als achtergrond voor een klassiek persoonlijk ontwikkelingsverhaal over goed en kwaad waarmee iedereen zich kan identificeren. Mooie muziek, prachtig spel, verrassende plotontwikkelingen, kortom, wat wil je nog meer?

Neil Young - Chrome Dreams II  (CD)
Wie dacht dat Neil Young het wat rustiger aan zou gaan doen, nu hij eindelijk begonnen is aan het releasen van de al decennia aangekondigde Archive series met onuitgebracht materiaal, heeft het mis. Wel hebben een paar oudere nummers nu eindelijk een plaatsje gevonden op CD, tussen nieuwe liedjes.

Solveig Slettahjell (CD) 
Ik heb iets met Noorse zangeressen. Mensen die mij kennen roepen nu meteen; nee, je hebt iets met vrouwenstemmen in het algemeen. Oké, maar binnen die groep zijn er een aantal die afkomstig zijn uit dat mooie Scandinavische land. Wanneer die stemmen iets gemeen hebben is het wel een bepaalde helderheid en onderkoeldheid als van een Noorse winter.

EDITORS' CHOICE