NIEUWSVanderveen

Auto-bias voor alle buizenversterkers


Redactie HiFi.nl | 11 december 2007 | Vanderveen

(ingezonden mededeling)

Tentlabs, bekend van de vele praktische modules voor upgrade of zelfbouw van CD spelers, DACs en buizenversterkers, brengt samen met ir. bureau Vanderveen een totaal nieuwe bias-regelaar voor buizenversterkers op de markt.Eindbuizen in buizenversterkers moeten voor optimale weergave op het juiste werkpunt worden ingesteld, en blijven. Dit kan middels instelbare negatieve roosterspanning of door middel van kathodeweerstanden. Beide schakelwijzen hebben als nadeel dat na zeer lange tijd de instelling verloopt. Veroudering van de eindbuizen is hier debet aan, maar ook variaties in de voedingspanning benvloeden de bias. Traditionele servo-schakelingen kunnen de instelling wel constant houden, maar hun nadeel is dat ze ook op  de dynamiek van de versterker reageren: de bias verloopt dan, afhankelijk van de uitsturing van de versterker, hetgeen ongewenst is.

In de nieuwe schakeling van Vanderveen en Tent is er geen sprake van enig verloop, afhankelijkheid van veroudering van de buizen, uitgangsvermogen of voedingsvariaties. De schakeling zet de eindbuizen vast op hun optimale instelpunt: klasse A, AB, of B, het maakt niet uit. De schakeling meet met behulp van de weer te geven muziek, uitsluitend in een uiterst smal venster rondom het gewenste instelpunt. Hierdoor treedt er geen verloop op en blijven de eindbuizen optimaal ingesteld. De nieuwe module bevat een eigen voeding voor de negatieve roosterspanning en de regelelektronica en, per eindbuis,  een meetsectie die elke eindbuis op exact dezelfde ruststroom instelt. De schakeling kan zowel push-pull als single-ended schakelingen beheren en is niet beperkt door het buistype (triode, penthode). En module kan maximaal 4 eindbuizen regelen, waarbij de bias van alle buizen simultaan met slechts n potentiometer afgeregeld wordt.
De maximale negatieve roosterspanning bedraagt -160V terwijl de ruststroom tot 175mA (per buis) afgesteld kan worden.

Het boek "Moderne High-End Buizenversterkers, deel 2" van Menno van der Veen, dat afgelopen November door Segment gelanceerd is, beschrijft tevens deze module.

Prijs en beschikbaarheid
De module is leverbaar medio januari 2008 en heeft een introductie verkoopprijs van 149 euro. Meer info via: www.TentLabs.com, tel. 040 - 2130 186.

EDITORS' CHOICE