NIEUWS

`Fair trade`-elektronica gewild


Redactie HiFi.nl | 16 januari 2008

(gezien op internet)

Ongeveer vijftig procent van de jonge Europese consumenten maakt zich grote zorgen over de arbeidsomstandigheden en de milieuproblematiek bij de productie van consumentenelektronica.

Een meerderheid wil tien procent meer voor elektronica betalen als deze gegarandeerd eerlijk wordt geproduceerd. Dit blijkt uit een onderzoek van Makeitfair, een netwerk van Europese maatschappelijke organisaties. Het resultaat is opvallend, omdat in de VS slechts twaalf procent een hogere prijs voor `groene elektronica` wil betalen.Van de geïnterviewde jonge consumenten pleit 52 procent voor een importverbod op producten die onder slechte omstandigheden geproduceerd worden. Bedrijven zijn in de ogen van de ondervraagden hoofdverantwoordelijk; 85 procent meent dat zij een einde moeten maken aan zaken als het dumpen van e-waste in ontwikkelingslanden, grootschalige kinderarbeid of de mensonterende omstandigheden in de mijnen waar metaal wordt gedolven.

De enquête is uitgevoerd onder 822 personen tussen de 15 en 35 jaar uit Nederland, Zweden, Finland en Duitsland. Volgens Makeitfair is er veel belangstelling voor `eerlijke` elektronica, maar ontbreekt het vooralsnog aan marktleidende producenten die voldoende actie ondernemen om de sociale en milieuproblemen aan te pakken.

EDITORS' CHOICE