NIEUWS

Formatenstrijd voorbij? publicatie week 8


Redactie HiFi.nl | 21 februari 2008

Afgelopen week kondigde Toshiba aan de stekker uit HD-DVD te trekken. Wat iedereen eigenlijk al verwachtte is dus gebeurd: de strijd der formaten is voorlopig weer gestreden. En reken maar dat dat geld heeft gekost. Niet alleen aan Research & Development, maar ook aan productiekosten, grondstoffen, en – laten we er niet omheen draaien – het overtuigen van marktpartijen om zich achter HD-DVD te scharen.

Het is niet de eerste keer dat grote fabrikanten elkaar te vuur en te zwaard bestreden om de gunst van de consument. Denk maar aan het gedoe rond DCC (wie kent dat nog?) en MiniDisk. En in een verder verleden Video2000, Betamax en VHS. Die laatstgenoemde strijd werd beslecht in het voordeel van VHS, omdat uitvinder JVC zo slim was om de toen nog relatief nieuwe videotheken vol te laten stoppen met “natuurfilms” op hun video-formaat. Die strijd was toen snel gestreden...

Maar nu lagen de kaarten anders. De consument zag de bui al hangen, en nam in eerste instantie een afwachtende houding aan. Blu-ray deed het goed vanwege de Sony Playstation 3 (waar zo`n speler in zit), maar HD-DVD leek gunstiger omdat dat systeem backward-compatible was met gewone DVD`s. Welk systeem op de lange duur beter zou blijken te zijn zullen we nu nooit weten, want hoewel de percentages duidelijk in het voordeel van Blu-ray waren, ging het uiteindelijk toch maar om relatief kleine aantallen spelers en software.

De consument heeft nu in ieder geval duidelijkheid. Als er een HD speler moet komen is de keus inmiddels bepaald. Maar hoe moet het nu met de “oude” DVD? Die zal heus nog wel een tijdje verkrijgbaar zijn. En er worden nog volop nieuwe spelers ontwikkeld.

Deze week kunt u een recensie lezen van zo`n recente speler, samen met een bijpassende AV receiver. De Marantz DV-7001 multispeler wordt, samen met de SR-7002 receiver aan de tand gevoeld door auteur Eric de Boer.

Voor de pure muziekliefhebber, die voor geen goud zeven luidsprekers en een subwoofer in zijn huiskamer wil neerzetten, luisterde René Smit naar een Exposure set, bestaande uit een cd-speler, een geïntegreerde versterker, en een bijpassende eindversterker. De audiofiele medemens blijkt nog genoeg keus te hebben vandaag de dag.

Voor plaatsen in huis waar een complete set te omvangrijk is, maar waar wel goede muziek moet zijn, kan men tegenwoordig uitstekende en fraai gestileerde tafelradio`s kopen. Tangent is zo`n merk dat een retro-achtig design koppelt aan hedendaagse techniek, compleet met cd-speler en wekfunctie.

Daarnaast hebben we ook nog een leuk winkelbezoek voor u. Bert Dekker reisde van het diepe zuiden naar het hoge noorden om een interessante winkel te bekijken. En uiteraard, zoals u gewend bent, zijn er interessante muziek- en filmrecensies, een handige hifitip, en een mooie set van één van onze lezers. Veel leesplezier!

Max Delissen
Redacteur HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Exposure 2010S serie  
Onderwerp van beluisteren is ditmaal een complete set van het Engelse merk Exposure. Via de nieuwe importeur Top Hifi heb ik de beschikking gekregen over drie 2010S producten: een geïntegreerde versterker, een losse eindversterker en een cd-speler.


Marantz SR7002/DV7001 AV set
Het gaat hard in de industrie. We leven in het digitale decennium, waarin de vernieuwingen en innovaties elkaar zo snel opvolgen, dat de industrie – en de gemiddelde consument – moeite moeten doen om alles bij te kunnen benen. Toch proberen fabrikanten hun producten zo goed mogelijk aan te laten sluiten op de wensen van de consument, wat resulteert in het herzien en verbeteren van hun producten.


Productbespreking

Tangent Audio Cinque 
Tangent Audio is in Nederland vooral bekend om haar fraai gestyleerde tafelradio`s. Onlangs werd het vijfde model in de reeks geïntroduceerd, die toepasselijk de naam Cinque meekreeg. Het belangrijkste kenmerk van dit nieuwe model is natuurlijk de ingebouwde cd-speler, die geschikt is voor de weergave van CD-R en CD-RW schijfjes, en naast gewone audio ook mp3 en WMA kan afspelen.


Hi-Visit

Bult Beeld & Geluid 
Stel, je hebt een winkel om trots op te zijn. Het assortiment is met de grootste zorg samengesteld, het team bestaat uit dolenthousiaste mensen met grote kennis van zaken en de service … die staat op een eenzame hoogte. De etalage mag er zijn en de facade van de zaak is om door een ringetje te halen. Alle ingrediënten voor een succesverhaal, althans, dat zou je zeggen.

Tip

Beschermdoppen
De aansluitingen van onze geliefde (voor-) versterkers worden zelden allemaal ingezet en hetzelfde geldt voor bronnen met meerdere uitgangen. De ongebruikte aansluitingen -met name Cinch/RCA bussen- staan bloot aan stof en andere vormen van vervuiling, met als resultaat: minder goede contactoppervlakken en in sommige gevallen zelfs aantasting van het metaal.


Muziek- en filmrecensies

Black Mountain - In The Future (CD) 
De tweede plaat van artiesten collectief Black Mountain Army uit Vancouver is één grote psychedelische retro trip naar de bombastische rock uit de 70-er jaren. Liefhebbers van Led Zeppelin, Black Sabbath, Masters of Reality en de Black Crowes komen volledig aan hun trekken.

Leo Brouwer – Guitar Music 4 – Graham Anthony Devine (CD) 
Liefhebbers van klassieke gitaarmuziek worden al jaren verwend door het label Naxos. Sinds 1994 nemen Robert Kraft en Bonnie Silver gitaarmuziek op in Newmarket, Canada. De Guitar Collection bestaat inmiddels uit pakweg 70 CD`s, waaronder veel reeksen met het complete werk van grote gitaarcomponist. Een van die helden is de Cubaan Leo Brouwer, geboren in 1939.

British Sea Power – Do You Like Rock Music? (CD) 
Als avontuur en intensiteit het winnen van de clichés, dan beantwoord ik die gewetensvraag volmondig met ja. En als wat British Sea Power op haar derde album laat horen onder Rock Music valt, dan begin ik nog veel harder te knikken. Diepgewortelde tegendraadsheid koppelen aan toegankelijk, groots en meeslepend, dan hebben we het over iets heel bijzonders.

Vengeance Is Mine (DVD) 
Seriemoordenaars kom je gelukkig vaker tegen op de televisie of in films dan op straat. Het in de praktijk zeldzame fenomeen spreekt tot de verbeelding. Vaak zijn de filmverhalen verzonnen, maar ook historische feiten zijn een belangrijke bron van inspiratie. Of het een interessant product oplevert hangt af van de mate waarin de filmmaker in staat is een eenvoudig gegeven op een interessante manier te vertellen. Bij grootmeester Shohei Imamura hoeft daarover geen twijfel te bestaan.

Tim Buckley - Starsailor (LP) 
Lange tijd was de originele lp versie van Tim Buckley’s uit 1970 daterende ‘Starsailor’ een item waar liefhebbers op ebay zwaar overtrokken prijzen voor betaalden. Dat is niet langer noodzakelijk nu dit album tegen een alleszins redelijke prijs opnieuw uitgebracht is door 4 Men With Beards op 180 gram vinyl.

EDITORS' CHOICE