NIEUWS

Blu-ray: Ga niet over één nacht ijs


Redactie HiFi.nl | 25 februari 2008

(gezien op internet)

Als het aan Philips en Sony ligt, stapt de consument spoedig massaal over op blu-raydisc (bd): de gedoodverfde opvolger van de dvd met meer capaciteit waardoor betere beeldkwaliteit mogelijk is.

Winkeliers waarschuwen echter om niet over één nacht ijs te gaan en klakkeloos voor de goedkoopste bd-spelers (van zo`n vierhonderd euro) te kiezen. De eerste versies van het apparaat ontberen onder meer internetconnectiviteit waarmee de spelers binnenkort zullen worden uitgerust.

"Bovendien is er nog wel wat kwaliteitverschil", weet verkoper Roel van Nunspeet van Audio TV Centrum aan de Geldropseweg in Eindhoven. " Een dure dvd-speler van 1.500 euro kan voor beter beeld zorgen dan een goedkope blu-rayspeler."Hoewel de vraag de laatste maanden wat toeneemt, heeft de speciaalzaak nog maar een handvol blu-rayspelers verkocht. "De meeste mensen weten niet eens wat bluray is." Van Nunspeet heeft momenteel spelers van Sony, Loewe en Pioneer. "Bd is alleen nuttig bij hdtv of schermen die hd-ready zijn.

Als iemand weinig films kijkt, gaan we geen blu-ray adviseren omdat dat de toekomst is."

Het Japanse Toshiba, de belangrijkste roerganger van hd-dvd, trok begin deze week de stekker uit het formaat. " Ontzettend blij dat de discussie eindelijk over is", zegt Frank Simonis, namens Philips woordvoerder van de blu-raygroep. "De consument die een hd- ready-televisie heeft aangeschaft, weet nu wat het formaat van de toekomst zal worden."Halverwege de jaren negentig zijn ingenieurs van Philips en Sony al begonnen met de ontwikkeling van de bd. " Niet alleen aan de optische disc-technologie heeft Philips bijgedragen", aldus Simonis. Ook de codering en de compressietechnologie komt uit Philips` keuken. Voor de buitenwacht is het vooral Sony die de blu-ray-kar trekt. Volgens Simonis zijn Philips en Panasonic echter even belangrijke partners in het consortium. "Sony heeft alleen meer belangen omdat zij een veel breder spectrum hebben waar blu-ray wordt ingezet." Zoals voor discs van hun eigen filmmaatschappij, in hun spelcomputers en hun spelers en recorders. Bij Philips draait het enkel om consumentenelektronica.

Marktonderzoeker GfK Benelux, dat wekelijks het aantal verkochte blu-rayspelers meet, verwacht dat consumenten sneller voor blu-ray zullen kiezen nu duidelijk is dat dat formaat de enige opvolger van dvd is. " Zij hoeven de keuze tussen hd-dvd en bd nu niet meer te maken", aldus een woordvoerder.

EDITORS' CHOICE