NIEUWSNaim Audio

`Naim for Bentley`


Redactie HiFi.nl | 28 februari 2008 | Naim Audio

(ingezonden mededeling)

Naim Audio vormt samen met Bentley een exclusieve samenwerking voor het toeleveren van het geluidssysteem van de Britse bolides. Na 18 maanden van intensieve ontwikkeling is het eindresultaat klaar, een geluidssysteem dat aansluit bij zowel Bentley als Naim’s filosofie voor het maken van compromisloze producten op het hoogste niveau.Het ‘Naim for Bentley’ samenwerkingsverband zal officieel bekend worden gemaakt op 4 maart tijdens de aankomende autoshow van Geneve. Naim zal hierbij ook aanwezig zijn met een speciale Naim Experience Room op de Bentley stand, waarbij het 500 Serie geluidssysteem zal worden gedemonstreerd aan Bentley’s gasten.

Ingenieurs van Bentley namen 18 maanden geleden contact op met Naim om het bedrijf te polsen voor een samenwerking. In Naim ziet Bentley een partner met gelijkenissen als het gaat om productontwikkeling: Beide bedrijven streven naar een gelijknamig doel om producten te ontwikkelen met de beste prestaties, door het toepassen van wetenschap en de nieuwste technieken.

Het uitgangspunt was om dezelfde geluidskwaliteit te behalen als in een hoogwaardig thuissysteem maar dan in een automotive omgeving. De ingenieurs van Naim begonnen hun ontwikkeling met een akoestisch onderzoek van de ruimte in elk Bentley model. Door het nauwkeurig afregelen van cross-over frequenties en een intelligent luidsprekerontwerp konden de ontwerpers de geluidslekkage terugdringen tot wel 20dB.

Elk Bentley model heeft de beschikking over 25mm tweeters welke gebruik maken van de nieuwste luidsprekertechniek voor optimale balans, stevigheid en gewicht. Voor de middenfrequenties wordt gebruikt gemaakt van 80mm midrange luidsprekers en 32mm voice coils voor het weergeven van frequenties tot 450Hz. Voor de lage frequenties wordt gebruik gemaakt van 130mm bass midrange luidsprekers en tweevoudige 200mm subwoofers. De drive units en de relatief eenvoudige cross-over zijn speciaal ontworpen om zo goed mogelijk te integreren in de akoestische ruimte van de auto. Deze oplossing werkt beter dan slechte luidsprekers die via een ingewikkelde cross-over alles moeten corrigeren.Het systeem zal leverbaar worden in verschillende Bentley modellen. De Continental range zal beschikken over 15 luidsprekers en de Arnage limousine, Azure convertible en Brooklands coupe zullen worden uitgerust met 11 luidsprekers. Het systeem zal alleen leverbaar worden op nieuwe modellen en kan niet achteraf worden ingebouwd. Naim en Bentley ontwerpers werkten nauw samen om de luidsprekers te integreren in het interieur zodat er een goede balans is gevonden tussen geluidskwaliteit en plaatsing. Hierdoor is het interieur zo veel mogelijk ongemoeid gelaten.

De door Naim ontworpen versterker en Digitale Signaal Processor (DSP) unit leveren een totaal vermogen van maar liefst 1100W verdeeld over maximaal 15 kanalen met volledige DSP controle. Ontwerper Steve Sells van Naim geeft uitleg over het ontwerp: “Binnen deze compacte behuizing hebben wij het voor elkaar gekregen om hightech componenten zo dicht mogelijk op elkaar te plaatsen zonder daarbij concessies te doen aan geluidskwaliteit. Het ontwerp van deze versterker is uniek. Door gebruik te maken van een zeer complex, dubbelzijdig, zes-laags circuit board konden we de gewenste afmetingen bereiken. Deze versterker voldoet dan ook volledig aan de door Bentley gestelde thermische eisen, deze variëren van –40 tot 70 graden celsius. Dit is de eerste commerciële versie van deze generatie DSP”.Elk elektrisch component in het systeem is gespecificeerd door NAIM om tegemoet te komen aan de kleinst mogelijke toleranties. De Digitale Signaal Processor geeft de berijder de mogelijkheid om te kiezen uit 8 verschillende instellingen om de luisteraar tegemoet te komen aan een ultieme muziekbeleving. De instellingen zijn o.a. de modus ‘audiofiel’ voor muziekreproductie zoals Naim het bedoeld heeft, verder kan de berijder kiezen uit: optimaal voor bestuurder, ideale balans, optimaal voor achterpassagiers, afspelen van digitale media ( Bijv. iPod), gesproken tekst, klassiek en geavanceerd.

De intelligente DSP regelt de geluidsinstellingen automatisch afhankelijk van de gereden snelheid. Tevens detecteert het systeem of de auto met een open of gesloten dak rijdt zodat hier ook de instellingen aan worden aangepast.

Managing Director Paul Stephenson had het volgende te zeggen: “We hebben meer dan 30 jaar ervaring in het produceren van hoogwaardige Hifi apparatuur. In deze tijd hebben wij een zeer goede reputatie opgebouwd als het gaat om betrouwbaarheid, bouwkwaliteit en uiteraard ongeëvenaarde geluidskwaliteit. De samenwerking met Bentley heeft de ontwikkelafdeling tot het uiterste gedreven om de ervaring van een live- concert te beleven in de comfortabele omgeving van een Bentley.”

President directeur van Bentley-Motors Dr Franz-Josef Paefgen vertelde: “Onze klanten verwachten het ultieme in elke ervaring wanneer zij een Bentley aanschaffen.” “Het ‘Naim for Bentley’ geluidssysteem levert werelds ultieme in-car audio ervaring welke net zo puur is als het rijplezier dat een Bentley geeft.”

MERK

EDITORS' CHOICE