NIEUWS

Tube or not Tube - publicatie week 11

Redactie HiFi.nl | 13 maart 2008

Buizen blijven het goed doen in de hifi. En dat is niet zo gek, want er zijn zeer muzikale schakelingen mee te bouwen. Dat betekent overigens niet dat buizen per definitie het beste klinken. Alles valt of staat met de kunde van de ontwerper, de gekozen schakeling, en de kwaliteit van de componenten. En dat geldt in precies dezelfde mate voor transitor (solid state) apparatuur. Daar wordt tot op de dag van vandaag fel over gedebatteerd, en het "buizenkamp" en de "transitofielen" voeren al jaren een soort van doorsmeulende loopgravenoorlog.

Hun discussies zijn vaak best grappig om te volgen, en er zijn genoeg fora waarop het regelmatig aan fundamentalisme grenzende "waarheden" regent. Wat deze kemphanen echter vrijwel nooit doen is serieus en onbevooroordeeld luisteren naar de verrichtingen van "de vijand". Als ze dat nu eens wel deden, dan zouden ze ontdekken dat er zeer interessante ontwikkelingen gaande zijn, die de verschillen tussen buizen en transistoren in rap tempo doen vervagen.

Het is daarom maar goed dat wij u een onafhankelijk geluid kunnen laten horen. Auteur Kilian Bakker luisterde naar een solid state phonotrap van Rogue Audio, een merk dat zich tot nu toe volledig op buizenschakelingen richtte. Het resultaat mag op zijn minst verrassend (of toch niet) worden genoemd.

Jan de Jeu had het genoegen om enige tijd door te brengen in het gezelschap van een nieuwe buizen-eindversterker van het legendarische merk Audio Research. Een enorm ding met hybride technologie dat grenzen benadert en zelfs doet vervagen. Nieuwsgierig geworden naar zijn oordeel? U leest het deze week op HiFi.nl.

Daarnaast hebben we deze week maar liefst 10 software recensies. Altijd handig om de donkere dagen voor de lente door te komen. Er is ook weer een leuke tip (niet geheel toevallig heeft die met buizen te maken), en René Smit reisde voor ons af naar Multifoon in Rotterdam. Daar werd een nieuwe luidsprekerserie van Audiovector gepresenteerd, en bovendien lukte het hem om uitgebreid met de exportmanager van dit Deense merk te spreken.

Er is dus weer genoeg leuks te beleven op HiFi.nl. Daarom kan ik u, namens het gehele team, met een gerust hart veel leesplezier toewensen!

Max Delissen
Redacteur HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Rogue Audio Stealth Phono
Rogue Audio, Inc. werd in 1994 opgericht door drie ervaren electronica-ontwerpers, met als doel: de productie van degelijke en puur handgebouwde Amerikaanse audioapparatuur. Hoofdontwerper Mark O`Brien is een echte buizenkenner en het is dan ook geen wonder dat de meeste Rogue Audio apparaten zijn opgebouwd rond de zo geliefde glazen actieve componenten. Bij het ontwerp van hun losse Phono-voorversterker kozen de heren echter voor Op-Amps, mede omdat dit apparaat ook met de zeer lage uitgangsspanningen van echte low output Moving Coil elementen moest kunnen werken.

Audio research HD 220
Op de CES van 2007 presenteerde het prestigieuze Amerikaanse merk Audio Research een nieuwe eindversterker; de HD 220. Zoals altijd het geval is duurde het ook nu weer even voordat de Europese versie beschikbaar was maar inmiddels is hij in Nederland leverbaar.


Achergrondartikel

Audiovector S3 serie 
Begin maart stond de winkel van Multifoon in Rotterdam volledig in het teken van de introductie van de nieuwe Audiovector S3 speakers.

Tip

Buizenvoeten reinigen
Net als Cinchpluggen, lichtnetstekkers of banaanstekkers vormen de contactpinnen van buizen en de buizenvoeten waarin ze staan ook een elektrisch male/female contact. Ze zijn daarom even gevoelig of zelfs gevoeliger voor stof en ander vuil (met name huidvet) en corrosieve aantasting van het contactoppervlak.


Muziek- en filmrecensies

Haydn / Yun – Farewell  (CD) 
In concerten gebeurt het al langer dat oude en moderne muziek binnen een programma naast elkaar geplaatst worden. Veel van de Britse Prom concerten zijn een mooi voorbeeld. ECM past dit procédé al geruime tijd toe op CD’s in de New Series. De Koreaanse componist Isang Yun (1917-1995) combineren met twee Haydn symfonieën geeft een enorm contrast, maar nodigt vooral uit tot het zoeken naar verbanden. 

Peder af Ugglas - Beyond (SACD) 
Peder af Ugglas heeft jaren gewerkt als studiomuzikant en als producer van bekende Zweedse artiesten. Zijn basis ligt in de blues maar in zijn werk zijn invloeden te beluisteren van rock, fusion, jazz, wereldmuziek en zelfs klassieke muziek.

Katie Melua - Pictures (SACD) 
Het eerste nummer van Katie Melua’s derde album ‘Pictures’ gaat over Mary Pickford die rozen at teneinde haar schoonheid te verhogen. Dat zal Katie niet hoeven te doen. Haar fijnbesneden gelaat, met daarin die grote donkere ogen, is van een schoonheid die uitstekend past bij haar prachtige stem.

Genesis - Genesis (SACD) 
Genesis, het uit 1983 daterende album van de gelijknamige groep, markeert een belangrijk punt in de geschiedenis van deze Britse rock formatie. Eigenlijk is dit de eerste plaat waarop het nieuwe Genesis te horen is.

Wolfsbergen (DVD) 
De nieuwe film van Nanouk Leopold heeft een mooi hifi-moment. De installatie van Konraad, een oude man die het leven beu is, hapert. De muziek van zijn favoriete CD stopt telkens even. Zelf vindt hij het niet erg: als je de muziek goed kent maakt het niet uit, vindt hij, je weet toch wel wat er had moeten klinken. Een familielid neemt er geen genoegen mee en geeft, heel klassiek, een flinke klap tegen het apparaat. Het helpt.

Toto - IV (LP) 
Van de gigantische aantallen popproducties die er jaarlijks uitkomen zijn er maar bitter weinig die me ook na meer dan twintig jaar nog steeds aanspreken. Voor megahits in dat genre ligt het aantal zelfs nog lager. Toto, en om preciezer te zijn hun album ‘IV’ is voor mij één van de weinige uitzonderingen. 

Ike Quebec - It might as well be spring (LP) 
Een goed platenlabel valt of staat met de aanwezigheid van personen die een neus hebben voor talent. Voor Blue Note was Ike Quebec zo’n man. Gelukkig heeft hij daarnaast ook gedurende twee periodes als saxofonist opnames gemaakt voor Blue Note; eerst in het midden van de veertiger jaren en later aan het begin van de zestiger jaren.

Lou Donaldson - Alligator Bogaloo (LP) 
Alt saxofonist Lou Donaldson heeft niet alleen met grootheden als Thelonious Monk, Art Blakey en Charles Mingus gewerkt, maar heeft ook als leider zijn sporen verdiend. In zijn solo’s zijn altijd al gospel en blues sporen te bespeuren geweest die een voorbode vormden voor de soul-jazz van de zestiger jaren. 

Bud Johnson & Earl Hines - Mr. Bechet (LP) 
Albert J. (Budd) Johnson is niet de meest bekende saxofonist van de vorige eeuw. Toch heeft hij een belangrijke rol gespeeld in de jazz.

Antonio Forcione - Touch Wood (LP) 
Het heeft vier jaar moeten duren maar eindelijk is het dan zover; Antonio Forcione’s album ‘Touch Wood’ dat in 2003 op cd uitgebracht werd, is in mei 2007 door Steve Rooke voor vinyl gemastered in de Abbey Road Studios in London en is nu leverbaar op 180 gram vinyl.

 


EDITORS' CHOICE