NIEUWSFocal

Focal introduceert Dôme


Redactie HiFi.nl | 18 mei 2008 | Focal

Focal introduceert een nieuw high-end subwoofer/satelliet systeem onder de naam Dôme, volgens Focal een van de meest opwindende ontwikkelingen van het merk sinds jaren. Dôme staat volgens Focal voor geconcentreerde technologie en geconcentreerd luisterplezier: een echte The Spirit of Sound espresso.

In een wereld waar alles klein, eenvoudig te bedienen en ook nog eens sexy moet zijn, is het lastig om al deze waarden ook aan een luidspreker toe te kennen: geluidsgolven laten zich immers niet buigen naar modewetten. Daar lag dus ook de uitdaging voor het R&D team van Focal. Het antwoord dat door hen werd gevonden heet Dôme. Een compacte 2-weg luidspreker met een krachtig geluid, een fraaie uitstraling en met vele toepassingsmogelijkheden, zowel mét als zonder bijpassende subwoofer.

Dôme is een heus 2-weg systeem en maakt gebruik van een 10 cm polyglas woofer gecombineerd met een aluminium/magnesium inverted dome TNV tweeter. De Dôme satellieten hebben een frequentiebereik van 80Hz tot 28 kHz (± 3dB) en moeten dus in staat geacht worden om - eventueel met behulp van plaatsing dicht tegen de wand – zonder ondersteuning van een subwoofer een volwassen geluid te produceren. Dôme is ook in maximale belastbaarheid afwijkend van de standaard sub/sat systemen, het systeem kan namelijk langdurig maximaal belast worden. In de testruimte van Focal werd een Dôme systeem maar liefst 330 uur achtereen op volle belasting gebruikt (misbruikt?) zonder enige beschadiging aan de luidsprekers.

Mocht u de bijbehorende subwoofer willen gebruiken dan is dat zeer goed mogelijk. Ingesteld op een kantelfrequentie van 120Hz sluit de Dôme subwoofer namelijk naadloos aan op de Dôme satellieten.

Dôme heeft een zeer luxueuze uitstraling. De behuizing is gemaakt uit gegoten aluminium en is  afgewerkt in een prachtige pianolak. De geïntegreerde voet is uitgevoerd met een kogelgewricht zodat de Dôme in nagenoeg alle posities geplaatst kan worden. De voet kan als tafelstandaard gebruikt worden, maar is ook ideaal te gebruiken als wandsteun. 


Sub-atomic

Voor de ontwikkeling van de bijpassende subwoofer hanteerde Focal dezelfde maatstaven als voor de Dôme satellieten. Het doel was een subwoofer te ontwikkelen die dezelfde prestaties neer kon zetten als bestaande compacte Focal subwoofers, maar dan met een behuizing die de helft kleiner is. De oplossing werd gevonden in de speciale behuizing: een gegoten aluminium behuizing uit één stuk.

De Dôme sub maakt gebruik  van een 21 cm woofer en is uitgerust met een instelbaar actief cross-over filter, een fase-schakelaar, een volumeregeling en automatische inschakeling. Handig is de markering op het cross-over filter welke de ideale stand (120 Hz) aangeeft bij gebruik van Dôme satelliet luidsprekers, wat zorgt voor een naadloze integratie tussen de subwoofer en de satellieten.

Zoals gebruikelijk bij Focal is de subwoofer geoptimaliseerd voor gebruik in een hoek van de kamer.

Het Dôme systeem zal geleverd worden in een 2.0, 2.1 en een 5.1 opstelling. Vooralsnog zal de subwoofer niet los geleverd worden.


Prijs en leverbaarheid:
nnb

Specificaties:

Dôme satelliet
Type: gesloten 2-weg systeem
Drivers: 10 cm polyglass mid-bass
             25 mm Al/Mg inverted dome tweeter
Frequentiebereik (±3dB):  80Hz – 28 kHz
Nominale impedantie: 8 ohm
Minimale impedantie: 4 ohm
Wisselfrequentie: 2500 Hz
Aanbevolen versterkervermogen: 25 – 100 watt
Afmetingen (HxBxD): 172 x 144 x 143 mm
Gewicht (netto): 1.9 kg.

Dôme subwoofer
Type: actieve basreflex subwoofer
Drivers: 21 cm Polyflex woofer
Frequentiebereik: 42Hz – 200Hz
Variabel cross-over: 50Hz – 200Hz
Faseschakelaar: 0°/180°
AutoPower
LFE ingang
Versterker: 100 watt BASH®
Afmetingen (HxBxD): 400 x 276 x 276mm
Gewicht: 8.2 kg.

MERK

EDITORS' CHOICE