NIEUWS

Elementaire principes - publicatie week 21


Redactie HiFi.nl | 22 mei 2008

Bij het samenstellen van een goed klinkende geluidsinstallatie komt nog heel wat kijken. Sommige zaken liggen zo voor de hand dat ze juist daarom over het hoofd gezien worden. Andere factoren vereisen een diepere kennis, en vaak ook nog een behoorlijke dosis handigheid op de koop toe.

Zoals het monteren van een nieuw element in de platenspeler. Als dat een kwestie was van simpelweg vastmaken en aansluiten was er niks aan de hand, maar zo werkt het niet. Er moet aan een aantal elementaire pricipes worden voldaan om dat kunstje tot een goed einde te brengen. Voor het goed afstellen van een element is namelijk aardig wat geduld, ervaring en een vaste hand nodig. Voor de meeste mensen verdient het dan ook aanbeveling om dat aan een kundige leverancier over te laten. Maar het allerleukste is natuurlijk om het helemaal zelf voor elkaar te krijgen. Want de beloning is hoogt genoeg: fabelachtig mooie muziekweergave.

Gelukkig is onze auteur Kilian Bakker een vinylofiel in hart en nieren. Het werken met platenspelers is hem als het ware met de paplepel ingegoten. Daarom was hij ook in staat om twee diepgaande recensies te schrijven over twee totaal verschillende merken Moving Coil elementen. Als u, net als wij bij HiFi.nl, de analoge muziekweergave een warm hart toedraagt zult u met veel genoegen zijn ervaringen lezen.

Overigens voelde hij zich (vergeef mij de geweldige inkopper) ook erg in zijn element toen hij de nieuwe NAD C715BEE receiver aan de tand voelde. Een kleine reus die boven verwachting presteert.

Ook kunt u deze week lezen wat René van Es optekende toen hij een HiVisit bracht aan Sense Of Music in Leiden. Daar gaan een aantal dingen net iets anders, en dat levert interessante uitspraken en inzichten op.

Aan het eind van het redactionele stukje dat u hier altijd op donderdag leest vertellen wij u dan ook nog dat we leuke nieuwe software recensies hebben (klopt...), dat er een handige en nuttige tip is (en inderdaad...), en dat er een mooie set van een lezer is uitgekozen om de komende week de voorpagina van HiFi.nl te sieren (ook dat is weer gelukt).

Nu wil ik echter graag besluiten met de aankondiging van een erg leuke aflevering van “De muziekbeleving van...”, waarin deze keer Arjan `Ayreon` Lucassen vertelt over zijn passie voor muziek en geluidsapparatuur. Het komt, zo weten wij inmiddels uit ervaring, niet vaak voor dat muzikanten ook nog eens een goed oor voor geluidsinstallaties hebben. Arjan Lucassen bewijst dat het tegendeel ook bestaat.

Veel leesplezier!

Max Delissen
Redacteur HiFi.nl

Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Dynavector DV XX2 MkII  
Alhoewel Dynavector geen alom bekende fabrikant is, behoort dit merk wel tot de meest innovatieve bouwers van hoogwaardige Moving Coil aftasters. Die innovatie, gekoppeld aan Japanse verfijning komt goed tot uiting in de nieuwe DV XX2 MkII.

Ortofon Rondo Red en Bronze 
Ortofon viert dit jaar zijn 90 jarig bestaan en daarmee behoort deze Deense aftast-specialist tot de oudste elementbouwers. Het bedrijf heette Electrical Fonofilms Company A/S toen het in 1918 door Arnold Poulsen en Axel Petersen werd opgericht met als doel: geluid -synchroon- aan bewegende beelden (film) toevoegen. Later werd de bedrijfsnaam omgedoopt tot Ortofon A/S en binnen enkele jaren waren ze in staat om hun doel te bereiken en hun systeem te demonsteren aan een verbijsterd publiek.


NAD C715BEE receiver
NAD heeft een nieuw all-in-one systeem met een USB poort geïntroduceerd. Hij heet C715 en heeft een weergave die niet lijkt te passen bij het compacte formaat.


HiVisit

Sense Of Music in Leiden
Leiden is de stad bij uitstek voor het kopen van audio apparatuur. Op loopafstand van elkaar weet ik zes plekken te vinden, die elk een zo uitgebreid palet aan apparatuur leveren, dat vrijwel elk merk dat in Nederland op de markt is, kan worden beluisterd. Op één enkele uitzondering na zijn het allemaal winkels in traditionele zin. Etalage, open op winkeltijden, personeel, apparatuur uitgestald op schappen. De enkele uitzondering is Sense of Music, die zich op een andere wijze profileert en geen “winkel” wil zijn. Evenmin een internet bedrijf is. Sense of Music is een onderneming in een nieuwe vorm, luisteren in de huiselijke omgeving, persoonlijke aandacht, zakelijk en professioneel.


Achtergrondartikel

De muziekbeleving van ... Arjen `Ayreon` Lucassen

“Ik durf mezelf gerust audiofiel te noemen. Als muziekfreak heb ik gewoon de beste apparatuur nodig.” Aan het woord de succesvolle ‘progmetal’-producer Arjen ‘Ayreon’ Lucassen in De Muziekbeleving Van…


Tip

Chassis dempen
Behalve de electronica (en/of een loopwerk) speelt de behuizing van een audioapparaat een niet te onderschatten rol in de uiteindelijke weergavekwaliteit.


Muziek en Filmbesprekingen

Evangelista - Hello, Voyager (CD)
De titel van Carla Bozulich’s laatste soloalbum is nu verheven tot bandnaam. Naast de frontvrouw spelen op dit album bassiste Tara Barnes, de geweldige drummer/gitarist Shahzad Ismaily en leden van Thee Silver Mt. Zion. Hello, Voyager is een staalkaart van Bozulich’s kunnen, en daarmee een even gevarieerd als heftig album. Duivelsuitdrijvingen zijn er niks bij.

Motorpsycho - Little Lucid Moments (CD)
Vier tracks staan er slechts op het nieuwe album van Motorpsycho uit Trondheim, Noorwegen. Aangezien de speelduur een nagenoeg vol uur bedraagt, is de conclusie dat het hier om lange liedjes gaat onvermijdelijk. Progrock, zwaar geïnspireerd op jaren 70 Yes en King Crimson, met veel power, maar ook regelmatig langdurig in de zweefstand..

Wilde Mossels (DVD-video)
Kort na Nadine is nu de alom geprezen en bekroonde debuutfilm uit 2000 van Erik de Bruyn in een opnieuw ingescande versie op DVD verschenen. Rebel With A Cause in Zeeland. Opgroeien is keuzes maken, maar daar heeft niet iedereen zin is, hoe erg de verveling ook is. Ontsnappen of conformeren, een duivels dilemma.

EDITORS' CHOICE