NIEUWSSony

Eerste stappen gezet voor 3D-films


Redactie HiFi.nl | 07 juni 2008 | Sony

(gezien op Internet)

Tot een paar jaar geleden was dit ondenkbaar, maar de eerste stappen worden momenteel al genomen om 3D-films te maken. En het ziet er naar uit dat de Playstation 3 met haar Blu-ray speler de eerste zal zijn met deze mogelijkheid.Het was slechts een paar dagen geleden dat Ubisoft aankondigde om gebruik te maken van de 3D-technologie in toekomstige games. Momenteel kan dit nog niet worden gerealiseerd, omdat vrijwel geen enkele console of televisie een dergelijke intergratie heeft, maar 3D-films liggen vrijwel om de hoek volgens verschillende bronnen:

"We zijn bezig met het laten ondersteunen van 3D-films op de PlayStation 3 door middel van onze TDVCodex en Blu-ray schijfjes in ons onderzoeksdepartement, omdat de PlayStation 3 uitgerust is met Blu-ray 2.0. Op dit moment hebben we het werkende op een PC en na wat veranderingen in de firmware en het installeren van wat software op de PS3 zal er direct 3D afgespeeld kunnen worden vanaf de PS3."

"Films kunnen met de computer naar stereoscopisch 3D worden omgezet, zoals Polar Express en het U2 concert. Die waren niet opgenomen met onze technolodie, maar we hoeven ze alleen maar opnieuw te encoden. Daarna kunnen ze al bekeken worden in 3D wanneer de tv dat ondersteunt, en anders gewoon in 2D."Met slechts één update zou het dus mogelijk zijn om 3D films te bekijken op de Playstation 3. Opzich zou je denken dat dit niet al te moeilijk is, gewoon een 3D-bril op doen en het is geregeld, maar er zit echt wel wat meer achter deze technologie. Als antwoord op de vraag "hebben wij nog andere speciale producten nodig om te genieten van een 3D ervaring" kregen wij te horen dat we wel nog moeten wachten op een speciale televisie.

"Je kunt de 3D TV van Samsung (zowel de RPTV DLP als de nieuwe Plasma), Mitsubishi, Kerner electronics, IZ3D Monitor en Hundai gebruiken. De op DLP gebaseerde televisies werken met speciale brillen die om de beurt het linker en rechter oog afsluiten. Kerner, IZ3D en Hundai gebruiken polasisatie brillen."

Een 3D- of Plasma televisie zal dus wel benodigd zijn om films- en games in 3D te bewonderen. Deze televisies liggen echter al in verschillende winkels, en zijn dus klaar om gebruikt te worden.

EDITORS' CHOICE