NIEUWS

Voor de buis - publicatie week 24

Redactie HiFi.nl | 12 juni 2008

Het begint er onderhand op te lijken dat platte televisies (of vlakschermweergevers, zoals wij ze noemen) de overhand beginnen te krijgen in de Nederlandse huiskamers. Als je de handel mag geloven zijn er in de aanloop naar het EK Voetbal weer tienduizenden van die dingen verkocht.

En zo raakt de typische uitdrukking “samen voor de buis zitten” steeds verder in onbruik. De tijd dat een grote televisie als echt meubelstuk een prominente plaats in onze woonkamers innam - vaak zo geplaatst dat de voorbij wandelende buren hem goed konden zien – is nu echt voorbij.

Een beetje jammer is dat wel, want “samen voor de buis zitten” heeft een gezellige klank. Ik kan het me nog goed herinneren. Als kind, op zaterdagavond, de pyjama al aan en dan lekker naar de marmotjes van Fred Oster kijken. Nostalgie van het zuiverste water.

Met nostalgie heeft de publicatie van deze week niet zo heel veel te maken, tenzij we rekening houden met de wijze waarop de geteste apparaten werken. Want binnen de geluidsafdeling van `de Hifi` doet de buis het nog steeds onverminderd goed.  Een schakeling met elektronenbuizen is nu eenmaal eenvoudiger, en klinkt vaak erg fraai.

René van Es is een overtuigd buisgebruiker. Daarom kan hij, als geen ander, een oordeel vellen over een paar apparaten die op buizen vertrouwen voor de versterking. Lees deze week wat hij vindt van een geïntegreerde buizenversterker van het bijzondere Japanse merk C.E.C. (en een snaaraangedreven cd-speler van dezelfde fabrikant), en een cd-speler van Astin Trew, ontworpen in Engeland en zorgvuldig gebouwd in het verre oosten, met eveneens met een buis als versterkend component.

In aanvulling op dit mini-thema levert Kilian Bakker deze week een Tip over het gebruik van buizendempers. En natuurlijk presenteren we weer een fraaie set van een lezer (deze keer zonder buizen), en een aantal muziek- en filmrecensies. Veel leesplezier!

Max Delissen
Redacteur HiFi.nl

Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

CEC TL35Z en TUBE53  
In de haast van het moderne leven is het vrijwel onvoorstelbaar dat een gemaakte afspraak voor het recenseren van apparatuur bijna een jaar op zich laat wachten. Toch is dat het geval met een set van C.E.C., bestaande uit de TL53Z cd speler en een TUBE53 buizenversterker. De eerste aanblik van toen, het zachte gloeien van de buizen in glanzend aluminium en staal, maakte me hebberig.

Astin Trew AT3500 cd-speler 
De naam Astin Trew “bekt” lekker. Heeft iets technisch in zich en iets echt Engels. Voor mij is het bedrijf niet helemaal nieuw. Wie met regelmaat de Engelse audiopers volgt, heeft de producten al de nodige keren voorbij zien komen. Nieuw is wel de AT3500 cd-speler die ik recent kreeg van de Nederlandse importeur. Een verdere ontwikkeling op de AT3000 speler, met een extra klok voor upsampling, een extra voeding voor de klok en geselecteerde componenten. Astin Trew is een Engels bedrijf dat in eigen beheer versterkers en cd-spelers ontwikkelt, daarna de assemblage overlaat aan een Chinese fabriek. Waarmee de verwachting is gewekt dat ik mag rekenen op een goed geluid voor een scherpe prijs.


Tip

Buizendempers
Buizen zijn in feite zeer betrouwbare actieve componenten die minder gevoelig zijn voor EM-pulsen of statische ontladingen dan transistoren en IC`s, maar ze zijn wel gevoelig voor trillingen.


Muziek en Filmbesprekingen

Death Cab For Cutie - Narrow Stairs (CD)
Met de overstap naar een groot label en het succesvolle album Plans is Death Cab for Cuty best wel groot geworden. Aan de neiging te consolideren is niet toegegeven: Narrow Stairs laat een band horen die andere wegen zoekt en het experiment niet schuwt. De verfijnde melancholie van Plans werd vervangen door een boos en ruw geluid. De verhalende teksten van Ben Gibbard sluiten daarop aan. 

Caroline Henderson - No. 8 (CD)
Als dochter van een jazz drummer was de in 1962 in Stockholm geboren Caroline Henderson al op jonge leeftijd vertrouwd met jazz muziek. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zij in haar jeugd in diverse jazz bandjes zong. 

Jan van Gilse: Symfoniën 1 en 2 (CD)
Nederlandse (laat-) romantische muziek is een curieus vat vol parallelbewegingen via herkenbare raakpunten met erkende en gevierde meesterwerken . Zo worden Verhulst met Schumann, Zweers met Bruckner, Röntgen met Brahms en Grieg gerelateerd, Wagenaar met o.a. Strauss en Berlioz. Jan van Gilse, wiens Eerste en Tweede symfonie recentelijk op CPO zijn uitgebracht, doet daarin soms sterk aan Brahms herinneren. Toch zou het onrechtvaardig zijn Van Gilse en andere tijdgenoten slechts als klakkeloze eclectici neer te zetten, want bij de meesten is wel degelijk van een persoonlijke `toets` sprake en een eigensoortig idioom.

Angela Hewitt - Bach Performance on the Piano (DVD film)
De Canadese pianiste Angela Hewitt is er van overtuigd dat je Bach eigenlijk beter op een moderne piano kunt spelen dan op een klavecimbel. Waarom, en hoe het dan moet, legt ze uit in een in zeven hoofdstukken onderverdeeld college van twee en een half uur, de stof illustrerend aan de piano. Een tweede DVD bevat een live recital. 

The Bothersome Man (DVD film)
Ooit je van kant willen maken vanwege de aanblik en vooral ook het geluid van een zoenend stel? De hoofdpersoon in deze Noorse film doet het meteen al in de openingsscène. Ze smakken ook wel erg. De zelfmoordenaar komt daarna in een even lieve als genadeloos saaie wereld terecht. Deze hemel, waarin gevoel of emotie ontbreekt, is uiteindelijk een hel. Een droogkomische maar uiterst vileine kritiek op de vervreemding van de hedendaagse consumptiemaatschappij.


EDITORS' CHOICE