NIEUWS

Audiogeneraties - Publicatie week 25


Redactie HiFi.nl | 19 juni 2008
Ook geluidsapparatuur komt in generaties. Het beste bewijs daarvoor zijn de talloze Mk2 aanduidingen en oplopende serienummer die er op duiden dat er een doorontwikkeling gaande is. Dat is de zichtbare, duidelijk omlijnde variant.

Maar je kunt ook spreken van generaties in soorten geluidsbronnen. Denk daarbij aan platenspelers, waar het allemaal mee begon. In de voor hifi bruikbare vorm hebben oudere generaties muziekliefhebbers hier een aantal decennia goed mee vooruit gekund. De cd-speler, die een logische opvolger was, gaat inmiddels ook al ruim 25 jaar mee, maar krijgt de laatste paar jaar gevoelige concurrentie van draagbare spelers en muziekservers. En zo heeft iedere menselijke generatie zijn eigen geluidsbron. De technische ontwikkeling gaat echter steeds sneller, en daardoor dreigt de jongere generatie muziekliefhebbers het spoor een beetje bijster te raken. De oorspronkelijke platenspeler-generatie heeft in de meeste gevallen al afgehaakt.

Over kwaliteit valt, in tegenstelling tot smaak, best te twisten. Als lezer van HiFi.nl weet u dat wij van de redactie een zwak hebben voor vinyl. Dat we het gebruiksgemak en de goede klank van de nieuwste generatie CD-spelers best kunnen waarderen. En dat we een broertje dood hebben aan de keihard gecomprimeerde muziek die aan de jongste generatie muziekliefhebbers als norm wordt gepresenteerd. Het is onze eer echter te na om met de armen over elkaar te gaan zitten, en alleen maar te klagen over de snelheid waarmee de geluidskwaliteit van de hedendaagse muziek achteruit holt.

Daarom presenteren wij u deze week drie generaties geluidsbronnen die binnen hun soort allemaal een uitmuntende prestatie leveren. Van NAD testten we de PP3 phonotrap, waarmee u uw platenspeler gemakkelijk op een versterker of computer kunt aansluiten. Leema Acoustics levert een geweldige nieuwe CD-speler (met een buitengewoon fraaie bijpassende versterker, zeer de moeite waard maar helaas niet in te passen in het thema van dit voorwoord), en Logitech brengt een interface op de markt waarmee u (gecomprimeerde) muziekbestanden vanaf uw computer kunt afspelen, en naar internetradio kunt luisteren. Die (gecomprimeerde) muziekbestanden kunt u trouwens ook maken met de PP3 phonotrap, en uw computer kan daar weer een CDr van branden die u op uw CD-speler kunt beluisteren.

En zo past het allemaal keurig in elkaar, en zijn we terug bij de essentie: muziek. Want per saldo gaat het natuurlijk om de emotie die muziek kan losmaken. Of dat nu door middel van een audiofiel geperste langspeelplaat gebeurt, of met een lossy MP3 bestand. Feit blijft echter dat een stijgende kwaliteit van de bron altijd een meerwaarde in de beleving kan veroorzaken. Dat is iets dat we vooral de iPod generatie niet genoeg onder de neus kunnen wrijven. Het begint een beetje te verslijten, dat stokpaardje, maar muziek is geen gebruiksartikel; het is een passie.

Zoals u gewend bent krijgt u ook weer een interessante hifi-tip van ons, een aantal hoogwaardige muziek- en filmbesprekingen, en een mooie set van één van onze lezers. Tot slot: speciale aandacht deze week voor Anna Maria Jopek. Een Poolse zangeres die in eigen land wereldberoemd is, en waarvan wij de voorspelling durven te doen dat de wereld over een tijdje aan haar voeten zou kunnen liggen. Veel leesplezier!

Max Delissen
Redacteur HiFi.nl

Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

NAD PP3 phono voorversterker
Met de hernieuwde belangstelling voor platenspelers ontstaat tegelijkertijd de behoefte aan goede phonotrappen. Want hoewel veel versterkerfabrikanten beetje bij beetje terug aanhaken staan er toch nog een heleboel `moderne` versterkers in onze huiskamers die niet zijn toegerust op het afspelen van vinyl.

Leema Acoustics Pulse en Stream 
Enige tijd geleden kopte Hifi.nl met een ingezonden nieuwsbericht: Leema voor de helft van de prijs! Omdat afgelopen jaar de SAVA Award is toegekend aan Leema voor hun Antila cd-speler en ik nogal kritisch stond tegenover de belofte in het ingezonden nieuwsbericht was ik maar wat blij dat ik de nieuwe set zelf eens goed aan de tand mocht voelen. Het resultaat: geen recensie, maar een openbaring!

Logitech Squeezebox™ Duet 
Vanwege de overname in 2006 van Slim Devices (het bedrijf dat verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van onder andere de Squeezebox™) door Logitech, is deze vierde generatie Squeezebox™ de eerste die gefabriceerd is onder het toeziend oog van Logitech. De afstandsbediening heeft nu ook veel meer ‘macht’ gekregen in het gehele Squeezebox™ systeem.


Achtergrondartikel

De Muziekbeleving van...Anna Maria Jopek
“Please, stop me niet in het hokje van de jazz”, smeekt Anna Maria Jopek. “Noch onder folk, pop… whatever. Ik omarm vele invloeden.” Hoe divers de Poolse ster (Warschau 1970) is, valt onder meer te beluisteren op haar twaalfde cd ‘ID’ met bijdragen van onder meer Richard Bona, Branford Marsalis, Dhafer Youssef en landgenote Kayah. Jopek heeft, kortom, vele muziekvrienden, waaronder ook Sting en Peter Gabriel. Maar haar grootste fan is waarschijnlijk Pat Metheny, met wie ze in 2002 de succesplaat Upojenie maakte.


Tip

Stofvrij draaiplateau
Hedendaagse platenspelers worden meestal zonder stofkap geleverd (uitzonderingen daargelaten). De eigenaar heeft dan twee opties; ofwel een -vaak kostbare- Acryl stofstulp bestellen of de platenspeler simpelweg met grote regelmaat afstoffen.


Muziek en Filmbesprekingen

Rodrigo – Guitar Music 1 - Jérémy Jouve (CD)
Naxos heeft onder de noemer Guitar Series al heel wat reeksen met complete gitaarwerken van componisten voor dit instrument opgestart. Joaquín Rodrigo, vooral bekend van het adagio uit zijn Concierto de Aranguez, maar daarnaast componist van een mooi oeuvre voor sologitaar, had nog geen eigen reeks. Dat is nu verholpen. 

Ray Charles - Ray Sings, Basie Swings (SACD)
Na het succes van Genius Loves Company kon het bijna niet uitblijven. Een nieuwe schijf met ‘Genius’ Ray Charles. Kijkend naar de titel Ray Sings Basie Swings zou je bijna verwachten dat er iemand in een kluis met Fantasy master tapes bij toeval gestuit is op een tot nu toe onbekend gebleven opname waarop de twee giganten samen musiceren.  

Santana - Santana (LP)
‘Supernatural’ mag dan misschien het meest succesvolle album zijn uit de carrière van Carlos Santana, het succesverhaal van deze rockband die zo veel blues met een combinatie van Latijns-Amerikaanse en Afrikaanse ritmes in zich verenigde is begonnen met het uit 1969 daterende debuutalbum ‘Santana’.

Kari Bremnes - Reise (LP)
Reise heet Kari Bremnes’ nieuwste album en deze titel heeft in het Noors en het Duits dezelfde betekenis. Het eerste live album van Kari is een weerslag van de reis die zij in 2007 maakte langs Noorse en Duitse zalen.

Fados (DVD film)
De bejaarde Spaanse filmmaker Carlos Saura is bezeten van muziek en dans. Na Flamenco (1995) en Tango (1998) stelt hij opnieuw een muziekgenre vol heftig sentiment centraal in een documentaire die zich afspeelt binnen een enkele ruimte. De film bestaat uit ruim twintig voorbeelden van fado in vele variaties. We zien zangers en muzikanten, visueel aangevuld met dansers en geprojecteerde historische filmfragmenten. 

The Brothers Quay De korte films 1979 - 2003 (DVD film)
De tweelingbroers Timothy en Stephen Quay zijn een begrip in de kleine wereld van de stop-motion animatie. Hun onnavolgbare korte films werden voor deze schitterende DVD-uitgave gerestaureerd. Een duistere, nachtmerrieachtige wereld, veelal bevolkt door oude, kapotte poppen, komt hiermee in volle glorie tot leven in de huiskamer.

EDITORS' CHOICE